NavMenu

Uskoro rekonstrukcija magistralnog puta Kolašin-Mateševo - Raspisan tender vrijedan 6,4 mil EUR

Izvor: eKapija Nedjelja, 03.07.2022. 10:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)Ilustracija
Uprava za saobraćaj raspisala je tender za rekonstrukciju regionalnog puta Mateševo Kolašin, za šta je opredijeljeno 5,3 mil EUR bez, odnosno oko 6,4 mil EUR sa uračunatim PDV-om.

Ponude se dostavljaju najkasnije do 22. jula do 12 sati. Istog dana održaće se i njihovo otvaranje.

Rok za završetak radova je osam kalendarskih mjeseci od uvođenja izvođača u posao. Garantni rok je tri godine od primopredaje radova.

Više informacija možete vidjeti OVDJE.

Kako je objašnjeno u glavnom projektu za čiju izradu je bio zadužen iz Podgorice, predviđena je rekonstrukcija regionalnog puta u dužini od oko 8,5 km, u cilju postizanja povoljnijih geometrijskih elemenata, rehabilitacije kolovoza i stabilnijih kosina.

(Foto: Tenderska dokumentacija - Glavni projekat)
Prva lokacija na kojoj je predviđena rekonstrukcija počinje na raskrsnici sa putem koji preko mosta na rijeci Tari predstavlja vezu sa magistralnim putem Podgorica-Kolašin. S obzirom na očekivano povećanje saobraćajnog opterećenja, naročito po izgradnji autoputa, projektovana je dodatna traka za lijeva skretanja iz smjera Mateševa ka
Kolašinu. Dužina prve dionice rekonstruisanog puta iznosi 462 m.

Druga dionica nalazi se u zoni postojećeg groblja. Nepovoljni geometrijski elementi na postojećem putu uslovili su zamjenu ovih elemenata projektovanjem pravca. S obzirom na dubinu usjeka, a vodeći računa o stabilnosti usjeka i održavanju, projektovane su berme širine 2,5 m na nivou kolovoza i 3 m na odgovarujućim visinama. Berme sadrže betonske kanale trapeznog oblika koje vodu sa kosina odvode do propusta. Zona groblja je očuvana na način da je proširen plato u njegovoj zoni i postavljena zaštitna ograda. Dužina ove dionice iznosi 425 m.

Treća dionica podrazumijeva poboljšanje elemenata postojećeg puta do nivoa računske brzine 60 km/h. Tako je projektovana osa sa radijusom od 120 m. S obzirom na položaj novoprojektovane trase u odnosu na rijeku Taru, odnosno visinsku razliku puta i platoa u dolini Tare, projektovan je potporni zid. U nastavku ove dionice, vizuelnim pregledom i izvršenim geološkim istraživanjima utvrđeno je postojanje klizanja terena. U tom smislu projektovana je
sanacija ovog dijela puta. Rekonstrukcija puta na trećoj dionicu ugrozila je postojeći makadamski put, pa je u zoni
stacionaže 0+333.00 projektovan novi pristupni put (preko dvostrukog rigola) na dužini od 100 m. Dužina treće dionice iznosi 742 m.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.