NavMenu

Uprava prihoda i carina podnijela krivičnu prijavu protiv NLB banke Podgorica

Izvor: Mina Subota, 02.07.2022. 10:02
Komentari
Podeli
(Foto: Adriana Iacob/shutterstock.com)
Uprava prihoda i carina (UPC) podnijela je krivičnu prijavu protiv NLB banke Podgorica, izvršnih direktora i drugih odgovornih zaposlenih, zbog sumnji da su od 1. januara 2011. do 31. marta 2019. godine formirali kriminalnu grupu u cilju utaje poreza.

Iz NLB banke odbacuju ove sumnje smatrajući ih nečuvenim i potpuno neutemeljenim, kao i da je drugostepeni postupak po žalbi na poresko rješenje UPC i dalje u toku kod Ministarstva finansija, prenose Vijesti.

Kako piše list, UPC razloge za svoje sumnje vidi u činjenici da je grupa zaposlenih u ovoj banci pravosnažno dobila sporove da im zarade nijesu obračunavane u skladu sa zakonom, već umanjene.

Poreske vlasti su izračunale da je banka zakinula svoje radnike za ukupno 1,9 mil EUR tokom ovih osam godina, ali i da su država i Glavni grad na taj iznos trebalo da za poreze, doprinose i prireze dobije 800.000 EUR.

UPC smatra da je NLB banka za obračun zarada zaposlenima koristila obračunsku vrijednost koeficijenta u iznosu od 68 EUR, a da je trebalo od 90 EUR, zbog čega su stvorene ove razlike u iznosima na koje je trebalo izračunati poreze, doprinose i prireze.

Prema informacijama Vijesti, tužbe zbog umanjenja zarada pravosnažno je dobilo 82 zaposlenih, od ukupno oko 300, dok je sa oko 220 radnika banka dogovorila da se odreknu potraživanja i da ne pokreću sudske sporove.

List piše da UPC u tome vidi namjeru da se izbjegne plaćanje poreza i doprinosa, jer za dio radnika koji nijesu pokrenuli tužbe nijesu ispravili način obračuna zarada, odnosno nijesu im uvećane pa time na taj iznos nijesu plaćene ni dažbine.

Poreske vlasti smatraju da se zaposleni mogu odreći svog dijela zarade, ali ne i dijela bruto zarade koju je na osnovu poreza, prireza i doprinosa trebalo da dobiju država i opštinske vlasti.

Iz NLB banke su Vijestima odgovorili da odbacuju sve ove optužbe.

- Smatramo nečuvenim i potpuno neutemeljenim odluku direktora UPC da podnese krivičnu prijavu protiv banke zbog navodne utaje poreza, ugrožavajući ugled jedne od najkredibilnijih institucija u državi, kao i njenih zaposlenih i oštro odbacujemo optužbe da smo počinili bilo kakvo krivično djelo ili kršenje propisa - naveli su iz banke.

Oni su kazali da posebno zabrinjava činjenica da se podnošenje krivične prijave dešava u toku aktivnog postupka sa istom temom, u kome je banka dobila rješenje bez utvrđenog bilo kakvog iznosa i za čije je odlaganje izvršenja dobila saglasnost UPC, do rješavanja drugostepenog organa po žalbi koju je banka podnijela, a po kojoj još nije donesena odluka.

- Bolna je oklonost da se jedan dio zaposlenih odlučio da tuži banku za obračun zarada usljed drugačije interpretacije zahtjeva izmijenjene regulative u prethodnom periodu i bez obzira na činjenicu da su dobijali zarade o kojima su se dogovorili i ugovorili ih sa bankom, a svakako su bile ne samo iznad minimalno propisane već i značajno iznad prosječne zarade u državi, koju je izmijenjena regulativa trebalo da obezbijedi - objasnili su iz banke.

Iz NLB-a su kazali da je stav banke bio da regulativa iz 2011. godine predviđa minimum zaštite zaposlenih u dijelu minimalne zarade, ne zahtijevajući eksplicitnu primjenu novog načina obračuna zarada, što je nažalost ostavilo pravni prostor za tužbe zaposlenih.

- Naglašavamo činjenicu da se ubjediljiva većina zaposlenih nije odlučila na ovaj neetički korak, što potvrđuje da smatraju da ni na koji način nijesu bili oštećeni ili uskraćeni za ugovorenu zaradu. Svakako, i u navedenim slučajevima tužbi dobijenih od strane zaposlenih, banka je sve dalje aktivnosti sprovodila u skladu sa relevantnom poreskom regulativom na odgovoran način - naveli su iz NLB.

Iz banke su naveli da su, kao uredan poreski obveznik, godinama na vrhu Bijele liste poreskih obveznika sa najvećim stepenom redovnosti u izmirivanju obaveza i poštovanja poreskih propisa.

- Poslednja ažurirana Bijela lista od 250 poreskih obeveznika objavljena je početkom juna ove godine i na njoj NLB banka zauzima uzorno peto mjesto, kao jedan od najurednijih poreskih obaveznika. Navedeno, između ostalog, znači da kod tih obveznika prilikom sprovođenja postupaka inspekcijskog nadzora, nijesu utvrđene bitne nepravilnosti koje bi ukazivale na bilo koji oblik poslovanja koje nije usklađeno sa propisima iz ovog područja - rekli su iz banke.

Oni su pozvali sve nadležne organe da sa najvećom pažnjom razmotre navedeni slučaj.

- Tumačenje i akcija UPC vjerujemo da zaslužuje reviziju i drugačiji pristup navedenoj problematici, pošto se kose sa savremenim, evropskim poslovnim tendencijama i praksom - saopštili su iz NLB.

Oni navode da će nastaviti posvećeno da grade odnose sa svojim zaposlenima i klijentima, sa ciljem da uvijek bude njihov prvi izbor u rješavanju svih finansijskih i životnih izazova.

- Kao jedan od najvećih stranih investitora u Crnoj Gori, nastavićemo da sprovodimo svoju poslovnu strategiju sa krajnjim ciljem unapređenja kvaliteta života građana, upravo kroz brigu o zaposlenima i njihovim porodicama, svojim klijentima, dobavljačima, ali i bez izuzetka poštujući zakonodavstvo i institucije države Crne Gore, ali i uvodeći savremene procese poslovanja zasnovane na najboljoj evropskoj bankarskoj i poslovnoj praksi - zaključili su iz NLB.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.