NavMenu

Prosječna plata u maju 710 EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.06.2022. 15:55
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/stevepb)
Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u maju je iznosila 710 EUR i veća je za 0,4% u odnosu na april, saopšteno je iz Monstata. U odnosu na isti mjesec prošle godina, prosječna plata je zabilježila rast od 34%.

Iz Monstata navode da je prosječna bruto zarada iznosila 876 EUR.

- Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u maju u odnosu na april zabilježile rast od 0,8% proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 0,4% - saopšteno je.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa u maju su u odnosu na prethodni mjesec zabilježile rast u djelatnostima usluge smještaja i ishrane 3%, vađenje ruda i kamena 2,8%, umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti 1,9%, saobraćaj i skladištenje 1,4%, državna uprava i odbrana - obavezno socijalno osiguranje 1,4%, te poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvo 0,8%.

- Plate su porasle i u sektorima snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa i uklanjanje otpada i slične aktivnosti 0,8%, trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala 0,7%, zdravstvena i socijalna zaštita 0,6% i prerađivačka industrija 0,5% - navodi se u saopštenju.


Rast zarada ostvaren je u i oblastima kao što su snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 0,3%, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 0,3%, građevinarstvo 0,2% i poslovanje nekretninama 0,2%.

Iz Monstata su saopštili i da je pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa zabilježen u sektorima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 4,1%, informisanje i komunikacije 3,1%, finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja 1%, ostale uslužne djelatnosti 0,6% i obrazovanje 0,1%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.