NavMenu

Spoljnotrgovinska razmjena za pet mjeseci 1,56 mlrd EUR - Najviše robe uvezeno iz Srbije, izvezeno u Švajcarsku

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.06.2022. 14:08
Komentari
Podeli
(Foto: style-photography/shutterstock.com)
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u periodu od januara od maja ove godine iznosila je 1,56 mlrd EUR veća je 54,3% u odnosu na isti period lane, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

Kako su naveli, izvoz robe imao je vrijednost od 336,2 mil EUR, a uvoz 1,22 mlrd EUR. U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je bio veći za 101,8%, a uvoz veći za 44,9%.

- Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 27,4% i veća je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 19,7% - naveli su iz Monstata.

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 122,3 mil EUR, koje čine električna energija u iznosu od 115,1 mil EUR i ostalo.

- U strukturi uvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu u iznosu od 247,8 mil EUR koje čine obojeni metali sa 62,1 mil EUR, proizvodi od nemetalnih minerala sa 49,2 miliona i ostalo - stoji u saopštenju.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Švajcarska sa 81,3 mil EUR, zatim Srbija sa 55,5 miliona i Bosna i Hercegovina sa 48,5 mil EUR.

Kada govorimo o uvozu, najveći partner bila je Srbija iz koje je uvezena roba u iznosu od 201,5 mil EUR. Na drugom mjestu je Kina sa 117 mil EUR i Njemačka sa 96,7 mil EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA-e i sa Evropskom unijom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.