NavMenu

Jedini proizvođač komposta za uzgoj šampinjona u BiH širi kapacitete - AgroLife planira da radi i na otkupu i preradi gljiva

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.06.2022. 11:50
Komentari
Podeli
(Foto: Haris Đulić)
Firma AgroLife iz Mionice kod Gradačca, jedini proizvođač komposta za uzgoj šampinjona u Bosni i Hercegovini, naredne godine planira povećati kapacitete za 50%, potvrđuju za portal eKapija u toj firmi.

Kako kažu, riječ je o visokosofisticiranoj proizvodnji gdje se upravlja mikrobiološkim procesom, a rezultat je selektivna podloga za uzgoj šampinjona.

- Pošto imamo instalirane duplo veće kapacitete, u sljedećoj godini planiramo povećanje iskorištenosti kapaciteta još za 50%, a u naredne tri godine potpuno iskorištenje instaliranog kapaciteta – kaže Senad Hećimović, jedan od vlasnika firme AgroLife.

AgroLife proizvodi količinski ograničen kompost II faze, a kupci su uglavnom proizvodođači koji koriste tu fazu komposta u uzgoju.

- Prednosti našeg komposta su u tome što mu je niža cijena od uvoznog, jer su manji troškovi transporta koji imaju veliki udio u konačnoj cijeni – navodi Hećimović.

Osim komposta kao glavnog proizvoda, AgroLife nudi sav repromaterijal koji učestvuje u uzgoju šampinjona - pokrovnu zemlju, preventivnu zaštitu, materijal za pakovanje gljiva, a osim toga vrše i edukaciju uzgajivača.

- Ove godine imamo u ponudi i zemlju za cvijeće i povrće, čiju doradu vršimo u vlastitoj režiji – poručuju iz AgroLife-a.

(Foto: Haris Đulić)
Ističu da planiraju uvođenje III faze proizvodnje komposta, gdje bi osigurali veće učešće plasmana komposta na domačem tržištu.

- U narednom periodu fokus će biti na projektu izgradnje savremenih kapaciteta za vlastiti uzgoj, sa kompjuterski upravljanom proizvodnjom, kao i na projektu otkupa i prerade gljiva – navodi Hećimović.

Proizvodnja komposta u Mionici kod Gradačca je započeta 1998. godine kao porodični biznis, da bi 2012. godine došlo do osnivanja firme AgroLife, čiji je menadžment bogatiji nakon dolaska mladog kadra - braće Hećimović.

V. Marković

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.