NavMenu

MSC dao ponudu za Global Ports Holding, u čijem je vlasništvu i Port of Adria

Izvor: Vijesti Četvrtak, 30.06.2022. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki)
Mediterranean Shipping Company (MSC) dala je na Londonskoj berzi ponudu za kupovinu turske kompanije Global Ports Holdinga, u okviru koje posluje i Port of Adria iz Bara, pišu azijski mediji, a prenosi Primorski portal.

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je 24. juna da je Vlada zainteresovana da kupi Port of Adriu koja je u turskom vlasništvu.

Prema pisanju Splash - Asia Shipping Media (ASM) iz kompanije Global Ports koja je u vlasništvu turskog biznismena Mehmeta Kutmana, potvrđeno je da su u toku razgovori sa MSC, a kao rok navodi se 13. jul.

Među 26 svjetskih luka kojima upravlja Global Ports je i dio luke Bar, Port of Adria, koja je 2013 prešla u većinsko vlasništvo turske kompanije.

Global Ports Holding osnovan je 2004. godine. Najveći je svjetski operater luke za krstarenje, a prisutni su na Karibima, azijsko-pacifičkim regijama, Mediteranu uključujući i luku u Crnoj Gori.

MSC, u privatnom vlasništvu porodice Aponte, vodi najveću svjetsku liniju kontejnera, kao i treću najveću liniju za krstarenje na svijetu.

Turska kompanija Global Ports iz Istanbula kupila je u novembru 2013. za osam miliona eura većinski paket akcija Kontejnerskog terminala Luke Bar.

Ugovor o kupoprodaji 62,1% Kontejnerskog terminala Luke Bar potpisali su u Podgorici predsjednik vladine Tenderske komisije za privatizaciju, Branko Vujović, i izvršni direktor turske kompanije Global Ports, Saigin Narin.


Iz menadžmenta PoA prošle godine je saopšteno da je većinski vlasnik barske kompanije Port of Adria u potpunosti ispunio obaveze preuzete na osnovu kupoprodajnog ugovora iz novembra 2013. godine, a od prvog dana poslovanja u Crnoj Gori.

- Zaključno sa oktobrom 2019. godine, realizovan je socijalni program u iznosu od 8,84 miliona eura, što predstavlja 124,5 odsto iznosa na koji se investitor obavezao ugovorom. Iz Port of Adrie je saopšteno da je, u periodu od 2014. zaključno sa oktobrom 2019. godine, realizovan Investicioni program u vrijednosti 14,15 mil EUR, "što je iznad vrijednosti obavezujućih investicija predviđenih kupoprodajnim ugovorom, a koje su iznosile 13,61 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.