NavMenu

Trenutno stanje biznis ambijenta ne ide u prilog otvaranju novih radnih mjesta i ukupnoj održivosti preduzeća

Izvor: eKapija Utorak, 28.06.2022. 15:10
Komentari
Podeli
(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Trenutno stanje biznis ambijenta u Crnoj Gori ne ide u prilog otvaranju novih radnih mjesta i ukupnoj održivosti preduzeća - posebno malih i srednjih. To je saopšteno tokom sastanka predsjednika Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predraga Mitrovića sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem.

- Veliki broj fiskalnih i parafiskalnih nameta, njihova nepredvidivost, te (ne)opravdanost postojanja pojednih od njih, kao i iznosi u kojima su utvrđeni, jedan je od osnovnih problema kojima je UPCG posvećena godinama unazad. Neophodno je konačno pristupiti ozbiljnoj analizi praktično svakog parafiskaliteta pojedinačno. Svako novo povećanje postojećih poreskih opterećanja i uvođenja novih nameta za poslodavce, posebno u vremenu krize, dodatno bi ugrozilo efekte poslovanja najvećeg broja preduzeća - saopšteno je iz Unije poslodavaca.

Sagovornici su saglasni da nelegalno i neregistrovano obavljanje privredne aktivnosti, i dalje predstavlja jedan od značajnijih problema razvoja realnog sektora, zbog nelojalne konkurencije i prelivanja fiskalnog opterećenja na formalni sektor.

- Neplaćanje poreskih obaveza, nesmetan rad i "nevidljivost" za inspekcijke organe subjekata koji posluju neregistrovani, šalje sliku prećutne saglasnosti državnih organa na takvo poslovanje i budi veliko i opravdano nezadovoljstvo urednih poreskih obaveznika, što se mora što hitnije mijenjati. U tom smislu zaključak je da se moraju intenzivirati aktivnosti svih nadležnih organa u cilju preduzimanja normativnih, procesnih i konkretnih aktivnosti svih nadležnih organa na svođenje sive ekonomije na najmanju moguću mjeru - saopšteno je.

Sve navedeno, kako su naveli, utiče na konkurentnost crnogorske privrede, kako na unutrašnjem tržištu, a naročito ne doprinosi tome da naša privreda spremno dočeka realizaciju procesa međunarodnih integracija kojima težimo.

Na sastanku održanom u prostorijama UPCG razgovarano je i o modalitetima i intenziviranju saradnje, te je akcenat stavljen na zajedničkom djelovanju, koje mora ići u pravcu unapređenja poslovnog ambijenta i smanjenja biznis barijera.

- Obostrano je zaključeno da je potreban otvoren, širok i konstruktivni dijalog, koji će ići u korist održivosti preduzeća i očuvanja radnih mjesta - zaključuje se u saopštenju UPCG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.