NavMenu

Deficit budžeta niži od planiranog, prihodi 753,3 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 28.06.2022. 10:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PureSolution/shutterstock.com)Ilustracija
Kumulativni budžetski deficit u prvih pet mjeseci 2022. godine iznosio je 36,5 mil EUR, odnosno 0,7% BDP-a i niži je od plana za 156,2 miliona ili 81%, pokazuje izvještaj objavljen na sajtu Ministarstva finansija.

U odnosu na isti period 2021. godine, budžetki deficit je niži za 126,3 mil EUR, odnosno 77,5%

Iz resora finansija saopštili su da je u maju ostvaren budžetski suficit od 5,6 mil EUR, odnosno 0,1% BDP-a.

- To je u odnosu na plan, kojim je bilo planirano ostvarenje deficita od 35,9 mil EUR, bolji rezultat za 41,5 miliona - navodi se i saopštenju.

Prema podacima Ministarstva, prihodi budžeta za period od januara do maja ove godine iznosili su 753,3 mil EUR ili 14,2% procijenjenog BDP-a. Kako su naveli, prihodi budžeta veći su za 124,2 mil EUR ili 19,7% u odnosu na isti period 2021. godine, dok su u odnosu na planirane veći za čak 84,7 mil EUR ili 12,7%.

- Prihodi za pet mjeseci ove godine su veći i u odnosu na uporedni period 2019. godine za 72,7 mil EUR ili 10,7%. Rast prihoda dijelom je rezultat uvećanja raspoloživih dohodaka, kao i značajnog uvoza i povećanih cijena artikala - navodi se u saopštenju.

Iz resora finansija navode da je nastavljen trend dobre naplate po osnovu PDV-a i akciza, pri čemu su prihodi od PDV-a veći u odnosu na planirane za 76,3 mil EUR ili 31,2%, dok su prihodi od akciza veći za 11,2 miliona ili 13,1%.

- U odnosu na isti period prošle godine godine, prihodi od PDV-a su veći za 102,6 mil EUR ili 46,9%, dok su prihodi od akciza veći za 20,7 miliona ili 27,1%. Pored navedenog, kategorija porez na dobit pravnih lica takođe bilježi značajan rast u poređenju sa planom u iznosu od 12,4 mil EUR ili 20,8% što je pored dobrih rezultata iz poslovne 2021. godine pokazatelj i visokog stepena poreske discipline. U odnosu na prethodnu godinu, prihodi po ovom osnovu veći su za 19,3 mil EUR ili 36,6% - objašnjeno je.

S druge strane, navode iz Ministarstva finansija, niža realizacija u iznosu od 10,8 mil EUR ili 22,8% zabilježena je kod prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica prevashodno usljed činjenice da planirani prihodi po osnovu oporezivanja neprijavljenih prihoda još uvijek nisu realizovani.

- Takođe, kategorija doprinosa ostvarena je na nešto nižem nivou od planiranog za 8,8 mil EUR ili 5,4%, kao i u odnosu na prethodnu godinu za 33 mil EUR ili 17,6%, a kao rezultat ukidanja doprinosa za zdravstveno osiguranje. Međutim, kako je bilo i očekivano, doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje su veći u odnosu na uporedni period 2021. godine za 9,1%, prvenstveno kao posljedica toga što se povećanjem minimalne zarade povećala i osnovica za obračun - stoji u saopštenju.

Prihodi budžeta u maju ove godine iznosili su 154,7 mil EUR, što je za 13,3%, odnosno 18,1 mil EUR više u odnosu na isti mjesec prethodne godine, dok je u odnosu na plan više za 10% (14,1 mil EUR).

- Izdaci budžeta u periodu januar - maj iznosili su 789,9 mil EUR ili 14,9% procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane niži su za 71,5 miliona ili 8,3%. U odnosu na posmatrani period prethodne godine, izdaci su niži za 2,1 mil EUR, odnosno 0,3% - kažu iz resora kojim upravlja Aleksandar Damjanović.

Kako su objasnili, u strukturi ukupne potrošnje, izdaci u okviru tekućeg budžeta, budžeta državnih fondova i rezerve čine 91%, dok kapitalni budžet čini 9%.

- Niže izvršenje u naznačenom periodu dominantno se odnosi na niže izvršenje kod transfera za socijalnu zaštitu u okviru budžeta Fonda PIO i Fonda za zdravstvo, transfera institucijama, pojedinicima, nevladinom i javnom sektoru u okviru budžeta Ministarstva finansija, Ministarstva prosvjete, Ministarstva sporta i mladih, Fonda za obeštećenje, kao i tekuće budžetske rezerve - navode.

Kada je u pitanju kapitalni budžet, realizacija je na nivou od 73,29 mil EUR i izvršenje je niže od plana za cca 25 miliona, odnosno 25%. Najznačajnije izdvajanje u okviru kapitalnog budžeta odnosi se na realizovana plaćanja za potrebe projekta autoputa u iznosu od 41,4 mil EUR što je za cca 7 miliona, odnosno 14% niže od plana.

- Izdaci budžeta u maju 2022. godine iznosili su 149,1 mil EUR i niži su u odnosu na plan za 27,4 miliona, odnosno 15,5%, kao i u odnosu na maj 2021. godine za sedam miliona eura, odnosno 4,5 % što je generisano prije svega nižim izdvajanjima za transfere institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru, transferima za socijalnu zaštitu, kao i kapitalnim izdacima - zaključuju iz Ministarstva finansija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.