NavMenu

EU razvija letjelice na električni pogon i vodonik

Izvor: Balkan Green Energy News Utorak, 28.06.2022. 10:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: akitada31/Pixabay)Ilustracija
Evropska komisija je objavila da je osnovala Savez za avijaciju s nula emisija - AZEA sa ciljem da ohrabri i ubrza razvoj letjelica na električni pogon i vodonik.

Saobraćaj se naglo mijenja u održivom smjeru. Avijacija ima važnu ulogu u naporima Evropske unije da do 2050. postane prvi klimatski neutralni kontinent, s razvojem letjelica na električni pogon i vodonik, piše Igor Todorović za Balkan Green Energy News.

Da bi ušle u komercijalnu upotrebu, treba uvesti velike promjene u ekosistem te industrije. Smisao Saveza za avijaciju s nula emisija je da ohrabri i ubrza uvođenje zelenih letjelica, saopštila je Evropska komisija i pozvala aktere iz privatnog i javnog dijela sektora avio-prevoza da se pridruže.

Okupiće predstavnike proizvođača letjelica, avio-prevoznika, aerodroma, energetskih kompanija i snabdjevača gorivom, agencija za standardizaciju i sertifikaciju, grupacija za zaštitu putnika i životne sredine i regulatora. Članovi će se baviti pitanjima kao što je potreba za gorivom i infrastrukturom za letjelice na električni pogon i vodonik na aerodromima, stoji u objavi.


EU treba da zauzme velik udio u sektoru zelene avijacije

Letjelice proizvedene u Evropi su činile 65% tržišta komercijalnih letjelica na globalnom nivou, izjavio je evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton. Istakao je da domaća industrija treba da zauzme velik udio u nastajućem sektoru zelene avijacije.

- Možemo biti ponosni što je Evropa predvodnica u alternativnim načinima pogona. Inicijative poput onih za sistem letenja na gorive ćelije, turbinu koja sagorijeva vodonik ili ultralake, sigurne i pouzdane rezervoare za skladištenje tečnog vodonika su, sve zajedno, primjeri potencijala za inovacije u Evropi. Tu ne govorim samo o velikim proizvođačima, već i o mnogim manjim kompanijama i startapima - izjavio je Breton.


Letjelice koje ne ispuštaju emisije gasove s efektima staklene bašte treba da uđu na tržište 2035. godine

Partnerstvu za čistu avijaciju (Clean Aviation Partnership) je samo iz programa Horizon Europe za istraživanja i inovacije dodijeljeno 1,7 mlrd EUR. Evropska komisija planira da Sistem za trgovanje emisijama ili EU ETS proširi na saobraćaj.

Partnerstvo za čistu avijaciju namjerava da između 2027. i 2029. dovrši tehnologije za letjelice bez emisija, da bi najkasnije 2035. mogle da budu puštene u saobraćaj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina

Budva naručila gradnju saobraćajnice kod gradskog groblja Podkošljun - Vrijednost posla skoro pola miliona eura

Opština Budva raspisala je tender za radove na izgradnji saobraćajnice kod gradskog groblja Podkošljun, sa kompetnom infrastrukturom. Vrijednot posla procijenjena je na 495.868 EUR. Tender je otvoren do 31. maja, detaljnije OVDJE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.