NavMenu

Sve što je proizvela industrija u Crnoj Gori vrijedilo 420 mil EUR

Izvor: Vijesti Utorak, 28.06.2022. 09:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vadim Ratnikov/shutterstock.com/)Ilustracija
Ukupna proizvodnja svih industrija u Crnoj Gori lani je vrijedjela 420 mil EUR, što je svega oko 8,5% bruto domaćeg proizvoda u Crnoj Gori koji je procijenjen na 4,9 milijardi, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat o industrijskoj proizvodnji PRODCOM.

To je proizvodnja za domaće potrebe i izvoz. U ovaj oblik industrijske proizvodnje ne računa se električna energija ni primarna poljoprivredna proizvodnja.

Situacija s industrijom u Crnoj Gori je još gora ako se vidi da je proizvodnja sirovog aluminijuma lani vrijedjela 106 miliona eura, ili četvrtinu ukupne nacionalne proizvodnje, a koja je prekinuta krajem prošle godine jer Kombinat aluminijuma i Elektroprivreda nisu postigli dogovor o cijeni struje.

Prema ovim podacima lani je ukupna proizvodnja sirovog aluminijuma iznosila 45.000 tona što je oko 21% više nego u 2020. godini, ali zbog rasta cijena aluminijuma vrijednost proizvodnje povećana je za skoro sto odsto s tadašnjih 58 miliona.


Drugi beton, pa pivo

Drugi proizvod po vrijednosti je svježi beton pripremljen za izlivanje, koga je napravljeno za 29 miliona. To je značajan pad u odnosu na godinu ranije kada su napravljene 703.000 tona betona u vrijednosti 37 mil EUR, a lani je proizvodnja ovog proizvoda pala na 551.000 tona. To je nastalo zbog smanjivanja obima radova na auto-putu, ali i značajnog pada aktivnosti u građevinarstvu zbog rasta cijena građevinskih materijala.

Treći proizvod po vrijednosti je pivo, koga je proizvedeno u količini od 320.000 hektolitara za 26 mil EUR. Godinu ranije je proizvodnja iznosila 284.000 hektolitara, a vrijednost je bila 23,8 mil EUR.

Kobasica i sličnih proizvoda lani je u Crnoj Gori proizvedeno u količini od 4,2 hiljade tona čija je vrijednost procijenjena na 18 mil EUR, što ovaj proizvod dovodi na četvrto mjesto ove liste. Za godinu je količina ove proizvodnje povećana za 40%, s tri hiljade tona, dok je vrijednost rasla za 20% sa 15 miliona.


Sječa četinara dobro raste

Na petom mjestu po vrijednosti proizvodnje nalazi se drvo četinara - "uzdužno testerisano ili rezano, sječeno na komade ili ljušteno". Njegova proizvodnja za godinu povećana je sa 107 na 133.000 kubnih metara, a vrijednost proizvodnje sa 11,8 na 17,8 mil EUR, što je rast od 50%.

Proizvodnja, kako je navedeno, svinjskih butova, plećki i djelovi od njih, s kostima (soljeni, u salamuri, sušeni ili dimljeni), vrijedjela je prošle godine 16,6 mil EUR, što je skoro duplo više nego godinu ranije kada je iznosila 8,9 miliona. Količinski proizvodnja je povećana sa 1,2 na 2,5 hiljada tona, ovog proizvoda.

Na sedmom mjestu po vrijednosti proizvodnje nalazi se takozvani katranizovani makadam, odnosno smjesa za asfaltiranje puteva. Nje je prošle godine proizvedeno u vrijednosti 15,6 miliona eura, što je značajno više nego godinu ranije kada je vrijedjela 9,7 mil EUR. Količina je povećana sa 191 na 307.000 tona.


Crnih i bijelih vina za 21 milion

Proizvodnja crnih vina povećana je sa 47 na 59 hiljada hektolitara, a njihova vrijednost sa 12,3 na 14,4 mil EUR. Prema ovoj statistici proizvodnja bijelih vina se vodi pod drugom stavkom i ona je vrijedjela sedam miliona eura, milion više nego godinu ranije. Količina ovih proizvedenih vina povećana je sa 22,6 na 29 hiljada hektolitara.

Rude i koncentrata aluminijuma (boksit) prošle godine je proizvedeno za 14 miliona eura, što je značajno manje nego godinu ranije kada je vrijedio 19 mil EUR. U hiljadama tona proizvodnja je smanjena sa 897 na 542.

Na desetom mjestu po vrijednosti proizvodnje je svjež hljeb i to kako je navedena definicija - "svjež hljeb, bez dodatka meda, jaja, sira ili voća, koji u suvom stanju po masi sadrži manje od pet odsto šećera i manje od pet odsto masnoće". Ovog proizvoda napravljeno je u količini od 11.000 tona, što je za skoro hiljadu tona više nego godinu ranije. Vrijednost proizvedenog svježeg hljeba povećana je sa 10,7 na 11,8 mil EUR.


Ostalih peciva proizvedeno je u vrijednosti od 9,6 mil EUR, što je tačno duplo više nego u 2020. godini.


Drvna sirovina i pelet čine većinu drvne industrije

Proizvodnja svih vrsta namještaja vrijedjela je lani ukupno četiri miliona eura, međutim proizvodnja samo grubo rezanog drveta iznosila je 18,3 mil EUR, a peleta i briketa za još 11,2 mil EUR.

To pokazuje da drvna industrija i dalje najviše proizvodi jednostavne proizvode i sirovinu, a vrlo malo gotove i složene proizvode na kojima se postiže dodatna vrijednost i više zarađuje.

Proizvodnja peleta je za 50% veća nego u 2020. godini. Većina susjednih zemalja je prošle i ove godine zabranila izvoz ogrijevnog drveta i peleta, kako bi zaštitila svoje šume, ali i svoje građane od rasta cijena jer je ovaj proizvod poskupio sto odsto u odnosu na godinu ranije.


Proizvodnja ljekova povećana na 16,5 mil EUR

Ukupna proizvodnja više vrsta ljekova, koji se prema ovoj metodologiji nalaze u različitim stavkama, iznosi 16,5 mil EUR i porasla je za oko pet miliona eura u odnosu na 2020. godinu.

Među značajnim prozvodima prema vrijednosti, nalaze se ruda i koncentrat olova iz rudnika Šuplja stijena kod Pljevalja u vrijednosti 10,4 miliona eura, kiselog mlijeka za sedam miliona eura, pržene kafe za 8,4 miliona, raznih vrsta stočne hrane za osam miliona eura, cigareta i duvanskih proizvoda za devet miliona eura (novi duvanski kombinat zatvoren u novembru prošle godine), kugličnih ležajeva (fabrika u Kotoru) za sedam i po miliona eura, zavarenih rešetki, mreža i ograda za 4,7 miliona eura, flaširane negazirane vode za 3,6 miliona eura,...
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.