NavMenu

Vlada otvorena za saradnju sa privrednicima - Podrška za investicije u proizvodnju hrane, kako bi se smanjio uvoz

Izvor: RTCG Nedjelja, 26.06.2022. 15:09
Komentari
Podeli
Sastanak sa privrednicima (Foto: Privredna komora Crne Gore)Sastanak sa privrednicima
Premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je na sastanku u Privrednoj komori da su svi privrednici u proteklih 50 dana nove Vlade naišli na otvorena vrata i to će biti odnos i u narednom periodu. Poručio je da će privrednici imati partnera u državi za povećanje proizvodnje hrane, kako bi što manje uvozili, jer je izvjesno da ćemo ući u krizu sa uvozom hrane.

Kako je kazao zbog rata na tlu Evrope i pandemije izazvane Kovidom 19, značajno je devalvirala crnogorska privreda.

- Preuzeli smo vladu kada na tlu Evrope imamo rat. Nakon korone, koja je značajno devalvirala našu privredu i kad smo mislili da krenemo u neki oporavak, imamo kriznu situaciju. S time ćemo se suočiti - kazao je Abazović.

U Ministarstvu ekologije i prostornog planiranja je bio zastoj i to će kako je poručio, riješiti.

- Svako ko ispunjava uslove, dobiće građevinske dozvole - naglasio je Abazović.

Kako je dodao medije u Crnoj Gori zanimaju samo svađe, polarizacija, a ne dobre stvari, a njegova želja je da otvore auto-put i bulevar prema Danilovgradu i stave kamen temeljac za žičaru na Lovćenu 13. jula.

- Možemo ući u krizu uvoza hrane, izaći iz toga sa što manje ožiljaka. Svi privrednici koji žele da šire svoje kapacitete, u državi imaju partnera. Da idemo u proizvodnju hrane, da se što manje ide u uvoz - kazao je Abazović.

Drakić: Diversifikacija privrede neminovnost, potrebna promjena zakona

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić istakla je da su PKCG i Vlada Crne Gore prirodni partneri od čije saradnje zavise stabilnost i kvalitet privrednog i ekonomskog ambijenta, te da u narednom periodu moraju još snažnije sarađivati.

Napomenula je da je diverzifikacija privrede neminovnost, ali i da je u pitanju proces koji zahtijeva jasne i izdašne podsticajne politike i mjere, kojima se moramo posvetiti na svim nivoima.

- Visoka uvozna zavisnost naše nacionalne ekonomije mora biti smanjena, kako bi bila otpornija na sve eksterne udare. Jedino to bi moglo da vodi i povećanju zaposlenosti, posebno u nedovoljno razvijenim krajevima. Nepredvidivost sa kojom smo suočeni, zahtijevaće oprezniji pristup i model projektovanja biznisa ne samo za ovu i narednu godinu, već i za duži period. Na ovo nas opominje visoka stopa inflacije, značajan rast cijena energenata, nesigurnost snabdijevanja određenim robama iz uvoza - naglasila je Drakić.

Kako je dodala, neophodno je što brže uspostavljanje Kreditno-garantnog fonda, sveobuhvatni pristup u privlačenju stranih i domaćih investicija, pronalaženje sistemskog pristupa za podršku malim i srednjim preduzećima kao okosnici realne ekonomije, ulaganje u digitalnu transformaciju privrede koju treba da prati digitalizacija uprave, te ulaganje u zelenu i cirkularnu ekonomiju kao investicije u kvalitetnu budućnost cjelokupnog društva.

Okretanje ka trendovima koji su postali zajednički imenitelj svih nacioanlnih ekonomija ne treba, dodala je, da udalji od ranije već identifikovanog i dugo prisutnog problema sive ekonomije i u tom smislu smatra da pojedina zakonska rješenja moraju biti izmijenjena, posebno Zakon o javnim nabavkama.

Preispitati odluke o neradnoj nedjelji i akcizi na gorivo za jahte

Vlasnik kompanije Voli Dragan Bokan je kazao da ta kompanije i Industrija mesa Goranović stoje Vladi na usluzi u investiciji koja bi 60% pokrivala tržište mesa i smanjila uvoz.

Kako je kazao, ukidanjem PDV-a ne može se ograničiti rast cijena. Cijena u prodaji zavisi direktno od uvozne cijene, a primjer je cijena ulja.

- Rast varijabilnih kamatnih stopa, pitanje je kada će doći do njihovog porasta, neke projekcije su već u julu ove godine. Povećana je stopa poreza na dobit sa 9 na 15 odsto. To nas čini neatraktivnom državom za nove investicije - kazao je Bokan.

On je pozvao i da se riješi pitanje neradne nedjelje i njegove zloupotrebe.

- Marketi su zatvoreni, a pumpe prodaju namirnice, što ne daje nimalo lijepu sliku - ocijenio je Bokan.

Predsjednik Odbora za turizam Ranko Jovović, istakao je da akciza na gorivo na jahte već ima negativnu posljedicu za nautički turizam.

- Već imamo otkazivanje velikog broja vezova i smanjen je broj kamiona za gorivo u Porto Montenegru. Ovu odluku treba još jednom preispitati. Još jedan problem je nedostatak radne snage. Prijava stranaca je duga. Za vrijeme čekanja, zaposleni ne može da radi. Poslodavci i država gube prihode, zbog nedostatka radne snage - kazao je Jovović.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.