NavMenu

Kanada zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu

Izvor: Energija Balkana Petak, 24.06.2022. 11:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Kanadska vlada je početkom ove nedelje u svom obraćanju za javnost obavijestila građane da se do kraja godine uvodi zabrana na proizvodnju i uvoz plastike. Takođe je navela da se cjelokupna država bori protiv plastičnog otpada i trudi da rješava klimatske promjene.


Plastika za jednokratnu upotrebu prva na udaru

Zabrana će obuhvatiti predmete kao što su kese, pribor za jelo, slamke i posuđe za hranu koje je napravljeno od ili koje sadrže plastiku koju je teško reciklirati. Nekoliko predmeta je izuzeto iz medicinskih razloga. Ona će stupiti na snagu u decembru 2022, a prodaja tih artikala biće zabranjena od decembra 2023. Žele da kompanijama u Kanadi daju dovoljno vremena za tranziciju i iskorišćavanje postojećih zaliha, saopštila je vlada, prenosi portal Energija Balkana.

Plastika za jednokratnu upotrebu čini većinu plastičnog otpada koji se nalazi na kanadskim obalama. Svake godine se iskoristi do 15 milijardi plastičnih kesa, a oko 16 miliona slamki se koristi svakog dana, prema vladinim podacima.

Premijer Džastin Trudo je obećao da će 2019. postupno ukinuti plastiku. On je sad izjavio je da će zabrana eliminisati više od 1,3 miliona tona plastičnog otpada u narednoj deceniji. To je ekvivalentno 1 milionu vreća za smeće.

- Obećali smo da ćemo zabraniti štetnu plastiku za jednokratnu upotrebu i tog obećanja se držimo - napisao je Trudo u tvitu u ponedeljak.

Kanada će takođe zabraniti izvoz te vrste plastike do kraja 2025. kako bi se pozabavila međunarodnim zagađenjem plastikom.

- Do kraja godine nećete moći da proizvodite ili uvozite ovu štetnu plastiku. Nakon toga, preduzeća će početi da nude održiva rješenja koja Kanađani žele. To mogu biti papirne slamke ili kese za višekratnu upotrebu - rekao je Stiven Gilbo, savezni ministar životne sredine i klimatskih promjena.


Istorijski iskorak Kanade, SAD ih prati

- Sa ovim novim propisima, pravimo istorijski korak naprijed u smanjenju zagađenja plastikom i održavanju naših zajednica čistim, kao i mjesta koja volimo - rekao je Gilbo.

Napori Kanade se podusaraju sa zabranama drugih zemalja, kako bi se borile protiv plastike. Plastika se pravi od nafte i može se razgraditi kroz nekoliko stotina godina.

Sjedinjene Države najviše u svijetu doprinose plastičnom otpadu, prema izveštaju koji je odobrio Kongres iz 2021. Ovog meseca, Ministarstvo unutrašnjih poslova SAD je saopštilo da će postepeno ukinuti prodaju plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu u nacionalnim parkovima i drugim javnim zemljištima do 2032. Godine.

Sara King, šef kampanje Greenpeace Canada za okeane i plastiku, rekla je u saopštenju da je kanadska zabrana kritičan korak napred, ali ipak ne tako veliki korak.

- Vlada treba da uspostavi značajnije reforme proširenjem liste zabrane i smanjenjem ukupne proizvodnje plastike - rekla je King. Ona navodi da oslanjanje na reciklažu za ostalih 95% plastičnih proizvoda predstavlja anuliranje ove nove zabrane.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.