NavMenu

EPCG koncesija za HE Komarnica - Konačna odluka o gradnji nakon izrade Elaborata o uticaju na životnu sredinu

Izvor: eKapija Petak, 24.06.2022. 05:52
Komentari
Podeli
(Foto: Elektroprivreda Crne Gore)
Vlada Crne Gore prihvatila je ugovor o koncesiji za korišćenje prirodnih bogatstava, radi izgradnje, održavanja i korišćenja energetskog objekta hidroelektrane (HE) Komarnica radi proizvodnje električne energije. Koncesija se daje na 30 godina, a realizacija projekta sprovodi kroz tri faze.

Na sjednici Vlade usvojena je i informacija o realizaciji ovog projekta.

Podsjetimo, vrijednost projekta je 246,53 mil EUR, a predviđena je gradnja hidroelektrane ukupne instalisane snage 172 MW i ukupne planirane godišnje proizvodnje 213 GWh.

- U diskusiji je posebno naglašeno da će konačna odluka o izgradnji biti donijeta tek nakon izrade Elaborata o uticaju na životnu sredinu, kao i da će javni interes biti zaštićen zabranom ugovaranja bilo kojeg modela koji ugrožava 100% vlasništva nad objektom buduće hidroelektrane - saopšteno je iz Vlade.

Ugovorom je predviđeno da Vlada prenosi na Elektroprivredu Crne Gore pravo korišćenja vodotoka Komarnice i
korišćenja vodnog energetskog potencijala za proizvodnju električne energije na način i pod uslovima predviđenim zakonom, ugovorom, planom realizacije, vodnom i upotrebnom dozvolom.

Period koncesije je 30 godina od početka glavnih radova, a Ugovor se realizuje u tri faze.

- Prva faza podrazumijeva izradu tehničke dokumentacije, u roku od 30 mjeseci od dana zaključenja ugovora. Druga faza odnosi se na izgradnju objekta HE Komarnica u roku od 60 mjeseci od završetka prve faze, odnosno od početka izgradnje hidroelektrane. Na kraju, treća faza je faza tehno-ekonomskog korišćenja hidroenergetskog potencijala za proizvodnju električne energije u HE Komarnica, u roku koji se računa na način što se od perioda koncesije oduzme stvarno trajanje druge faze, u koje se ne uračunavaju periodi eventualnih produženja rokova odobrenih od koncedenta - objašnjeno je u Vladinom dokumentu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Industrija

Za Željezaru otvorene sve opcije - Od strateškog partnerstva do prodaje

Činjenica da je propao i drugi javni poziv za Željezaru nije loša poruka, jer pokazuje ozbiljnost da se to pitanje riješi na prihvatljiv i ekonomski održiv način, poručio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović na konferenciji za novinare. Kako je kazao, za nikšićku fabriku su na stolu sve opcije - od davanja u zakup, preko strateškog partnerstva, do prodaje. Ministar je komentarišući nezadovoljavajuću ponudu za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.