Izvor: eKapija | Četvrtak, 23.06.2022.| 08:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Usvojen predlog odluke o proglašenju spomenika Park šuma Gorica

(Foto: Unsplash/Denis Ismailaj)
Glavni grad Podgorica je na jučerašnjoj sjednici Skupštine usvojio Predlog odluke o proglašenju spomenika Park šuma Gorica.

Gradonačelnik Ivan Vuković komentarisao je tim povodom i vijest o gradnji na ovom brdu, te istakao da je Glavni grad u decembru 2021. godine u cilju rješavanja ovog pitanja započeo pregovore o razmjeni urbanističkih parcela sa vlasnikom katastarske parcele i investitorom predmetnog objekta.

Kako je rekao, Glavni grad je drugoj strani ponudio najatraktivnije urbanističke parcele kojima raspolaže, koje nažalost nijesu bile prihvatljive za investotora.

- Cijeneći važnost ove teme, a u namjeri da u potpunosti zaštiti brdo Gorica, Glavni grad je, još u novembru 2021. godine, Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma dostavio zahtjev za propisivanje zabrane građenja na više urbanističkih parcela u podnožju brda Gorica, uključujući i predmetnu, sa inicijativom za izradu izmjena i dopuna ovog DUP-a. Nadležno ministarstvo nikada nije odgovorilo na ovaj zahtjev o čemu su u više navrata predstavnici gradske uprave javno govorili - saopšteno je.

Prethodno je iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma saopšteno je im je cilj da zaštite brdo Gorica, a ukoliko Glavni grad ne uspije da dogovori razmjenu parcele sa investitorom onda će te pregovore peuzeti Ministarstvo.

Podsjetili su da je ministarka Ana Novaković Đurović bila upravo za donošenje Odluke o proglašenju Spomenika prirode "Park šuma Gorica", kako bi se ono zaštitilo, istakli su u Ministarstvu.

- Sve naše aktivnosti i u narednom periodu biće usmjerene na zaštitu Gorice, ali i drugih prirodnih bogatstava koji zaslužuju taj status - navela je ministarka.

Kako je dodala, izgradnja spornog objekta na Gorici započeta je na osnovu DUP-a Stara Varoš koji je usvojio Glavni grad 2018. godine. Investitor je u skladu s tim planskim dokumentom pribavio dokumentaciju i dobio prijavu gradnje u septembru 2021.

- U vezi sa navedenim, ukazujem da ću pokrenuti institucionalne i pravne mehanizme, u saradnji sa inspekcijskim organima, radi utvrđivanja da li je predmetni postupak sproveden u skladu sa važećim zakonima - izjavila je ministarka.

Stečena prava investitora se ne mogu oduzeti ni stavljanjem plana van snage, ni eventualnom zabranom gradnje.

- Jedino rješenje sada je razmjena parcela, što nije nepoznata praksa u Glavnom gradu. Ukoliko Glavni grad i investitor ne mogu da se dogovore oko razmjene parcela, što je do sada bila praksa, Ministarstvo će preuzeti komunikaciju, otpočeti razgovore sa investitorom u pravcu nalaženja rješenja. U tom slučaju, za razliku od Glavnog grada, nećemo odustati nakon nekoliko pokušaja, već istrajati do dogovora sa investitorom. Naša namjera nije prebacivanje odgovornosti, nama je cilj zaštita Gorice - poručila je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE