NavMenu

Usvojen predlog odluke o proglašenju spomenika Park šuma Gorica

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.06.2022. 08:12
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Denis Ismailaj)
Glavni grad Podgorica je na jučerašnjoj sjednici Skupštine usvojio Predlog odluke o proglašenju spomenika Park šuma Gorica.

Gradonačelnik Ivan Vuković komentarisao je tim povodom i vijest o gradnji na ovom brdu, te istakao da je Glavni grad u decembru 2021. godine u cilju rješavanja ovog pitanja započeo pregovore o razmjeni urbanističkih parcela sa vlasnikom katastarske parcele i investitorom predmetnog objekta.

Kako je rekao, Glavni grad je drugoj strani ponudio najatraktivnije urbanističke parcele kojima raspolaže, koje nažalost nijesu bile prihvatljive za investotora.

- Cijeneći važnost ove teme, a u namjeri da u potpunosti zaštiti brdo Gorica, Glavni grad je, još u novembru 2021. godine, Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma dostavio zahtjev za propisivanje zabrane građenja na više urbanističkih parcela u podnožju brda Gorica, uključujući i predmetnu, sa inicijativom za izradu izmjena i dopuna ovog DUP-a. Nadležno ministarstvo nikada nije odgovorilo na ovaj zahtjev o čemu su u više navrata predstavnici gradske uprave javno govorili - saopšteno je.

Prethodno je iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma saopšteno je im je cilj da zaštite brdo Gorica, a ukoliko Glavni grad ne uspije da dogovori razmjenu parcele sa investitorom onda će te pregovore peuzeti Ministarstvo.

Podsjetili su da je ministarka Ana Novaković Đurović bila upravo za donošenje Odluke o proglašenju Spomenika prirode "Park šuma Gorica", kako bi se ono zaštitilo, istakli su u Ministarstvu.

- Sve naše aktivnosti i u narednom periodu biće usmjerene na zaštitu Gorice, ali i drugih prirodnih bogatstava koji zaslužuju taj status - navela je ministarka.

Kako je dodala, izgradnja spornog objekta na Gorici započeta je na osnovu DUP-a Stara Varoš koji je usvojio Glavni grad 2018. godine. Investitor je u skladu s tim planskim dokumentom pribavio dokumentaciju i dobio prijavu gradnje u septembru 2021.


- U vezi sa navedenim, ukazujem da ću pokrenuti institucionalne i pravne mehanizme, u saradnji sa inspekcijskim organima, radi utvrđivanja da li je predmetni postupak sproveden u skladu sa važećim zakonima - izjavila je ministarka.

Stečena prava investitora se ne mogu oduzeti ni stavljanjem plana van snage, ni eventualnom zabranom gradnje.

- Jedino rješenje sada je razmjena parcela, što nije nepoznata praksa u Glavnom gradu. Ukoliko Glavni grad i investitor ne mogu da se dogovore oko razmjene parcela, što je do sada bila praksa, Ministarstvo će preuzeti komunikaciju, otpočeti razgovore sa investitorom u pravcu nalaženja rješenja. U tom slučaju, za razliku od Glavnog grada, nećemo odustati nakon nekoliko pokušaja, već istrajati do dogovora sa investitorom. Naša namjera nije prebacivanje odgovornosti, nama je cilj zaštita Gorice - poručila je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.