NavMenu

Privredi na sjeveru hitno potrebna pomoć - EBRD ove godine planira da podrži 45 preduzeća

Izvor: Mina Četvrtak, 23.06.2022. 07:21
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Steve Buissinne)
Privredi na sjeveru Crne Gore hitno je potrebna podrška, poručeno je na predstavljanju dostupnih programa za mala i srednja preduzeća (MSP) u Bijelom Polju.

Predstavljanje, koje je održano u EU kutku, organizovala je nevladina organizacija (NVO) MMNE u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Na predstavljanju je poručeno da MSP doprinose kreiranju vrijednosti i pružaju nove mogućnosti za zapošljavanje, što dovodi do unapređenja ukupnog životnog standarda.

- Drugim riječima, ona imaju ključnu ulogu u ekonomskom razvoju svake zemlje. Ni Crna Gora nije izuzetak. MSP imaju veoma značajnu ulogu u podsticanju održive ekonomije u Crnoj Gori - kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su mladim preduzetnicima i preduzetnicama predstavljene linije podrške za "Žene u biznisu" i "Mlade u biznisu" i program "Savjeti za mala preduzeća".

Matija Dautović iz tima za podršku malim i srednjim preduzećima rekao je da EBRD u ovoj godini planira da podrži 45 crnogorskih preduzeća, u cilju unaprjeđenja njihovog poslovanja i jačanja lokalne ekonomije.

On je kazao da su do sada imali sjajnu saradnju sa preduzetnicima iz Bijelog Polja, kao i da vjeruje da će i ovu šansu za podršku umjeti na pravi način da iskoriste.

- Ovi programi su kreirani sa ciljem podrške MSP, kao i mladima u biznisu, kako bi za ono što ne mogu sami da odrade angažovali treće lice, a mi iz EBRD smo tu da im pomognemo da prvo pronađu tu osobu ili tim ljudi, a potom da dio tih troškova i kofinansiramo - pojasnio je Dautović.

On je istakao je i da je maksimalan iznos podrške 10.000 EUR, a zavisi od veličine preduzeća, broja zaposlenih, kao i od same djelatnosti.

- Nemamo ukupni iznos budžeta, ali imamo broj projekata koje možemo da podržimo, tako da nam je plan da u ovoj godini pomognemo oko 45 preduzeća, a do sada smo već sa njih 15 započeli saradnju - dodao je Dautović.

On je kazao da će u naredne četiri godine fokus EBRD-a biti na zelenim projektima, inkluzivnim, kao i onim koji doprinose digitalizaciji preduzeća.

- To su tri prioritetne oblasti za naredne četiri godine, shodno našoj strategiji. Naravno, imamo liniju za mlade u biznisu, žene u biznisu, ali podržavamo i ostala preduzeća - rekao je Duatović.

On je naveo da je jedan od uslova za apliciranje to da su preduzeća u privatnom vlasništvu, kao i da je potrebno da budu finansijski stabilna, da imaju trend rasta, da postoje minimum dvije godine i da imaju do 250 zaposlenih.

- Procedura je prilično jednostvna, potrebna su samo ta osnovna dokumenta - bilansi stanja i uspjeha i drugi finansijski izvještaji, rješenje o registraciji i izvodi Centralnog registra Privrednog suda. Takođe, moraju da ispune i formular, kako bi se i mi upoznali sa preduzećem, a nakon toga slijedi sastanak i zajednički vodimo cijeli proces - pojasnio je Dautović.


On je kazao da je do sada EBRD u Crnoj Gori podržala preko 800 preduzeća iz svih opština.

- Cilj nam je uvijek bio da makar 70% tih preduzeća na godišnjem nivou budu van Glavnog grada, da budu iz manje razvijenih opštine, sa sjevera, juga ili centralnog dijela - poručio je Dautović.

Predsjednik NVO MMNE Željko Đukić naveo je da ta organizacija aktivno djeluje sa ciljem da pomogne mladim preduzetnicima.

- Naša organizacija i skromni kapaciteti će vam biti na raspolaganju da vam pomognemo u svemu što sam nabrojao, upravo sa ciljem da dobijete novac i unaprijedite svoje biznise - kazao je Đukić.

On je dodao da mu je jasno koliko je teško voditi preduzeće, posebno na sjeveru jer poreska politika ne prepoznaje razlike između Budve, Tivta, Bijelog Polja i Rožaja.

- Svjesni smo da je prisutan i problem sa radnom snagom, visokim opreativnim troškovima, nelojalnom konkurencijom, većim izacima na lična primanja uslijed programa Evropa sad. Dakle privredi na sjeveru je hitno potrebna potrška - rekao je Đukić.

On je kazao da programi EBRD-a neće riješiti sve probleme privrede sjevera, dodajući da je na državi da ozbiljno, konkretno i nepristrasno djeluje kako bi osnažila postojeće i stvorila preduslove za pokretanje novih biznisa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.