NavMenu

U Srbiji počela žetva pšenice i uljane repice - Prinosi slabiji od očekivanih

Izvor: Beta Srijeda, 22.06.2022. 16:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rajko Karišić)Ilustracija
U Srbiji je počela žetva pšenice i uljane repice na parcelama koje su zasijane ranim sortama i gdje su usjevi usljed nedostatka vlage i slabijih agrotehničkih mjera prerano sazreli, a prinosi su manji od očekivanih, rekao je predsjednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić.

- Žetva pšenice počela je parcelama koje su zasijane ranijim sortama i gdje su manje primijenjene agrotehničke mjere, kao i neadekvatno mineralno đubrivo i prinosi su loši, oko dvije tone, pa čak i manje po hektaru - rekao je Jakšić za Betu.

Dodao je da prvi prinosi uljane repice u južnom Banatu pokazuju da će biti znatno manji od prošlogodišnjih i kreću se oko 2,5 tona po hektaru, a prošle godine su bili oko četiri tone.

Jakšić je rekao da će prinosi te poljoprivredne kulture u centralnoj Srbiji biti još slabiji.

Stručnjak za strna žita Miroslav Malešević rekao je da je počela žetva i sjemenske i merkantilne pšenice i da će rod biti manji za oko 30% u odnosu na višegodišnji.

On je upozorio proizvođače da izmjere vlagu pšenice, koja zbog visokih temperatura ubrzano sazrijeva, a kada vlaga padne ispod optimalne, tada su veći lomljivost zrna i gubici.

- Žetva treba da počne kada vlažnost zrna padne ispod 15%, a sada je na pojedinim njivama suša izazvala prinudno zrenje i pad vlage na 11-12% zbog čega će se pri žetvi zrno više lomiti i biće veći gubici - rekao je Malešević.

Presjednik udruženja Šumadijska polja Bojan Nikolić rekao je da su prinosi pšenice u Rači i Batočini u odnosu na prošlogodišnje skoro prepolovljeni iako su primijenjene sve agrotehničke mjere i sredstva zaštite.

- Prinosi pšenice na prvim njivama su od 2,5 do 3,5 tone po hektaru iako su usjevi maksimalno prihranjeni i zaštićeni od štetočina i bolesti. Prošle godine rod je iznosio od 4,5 do šest tona, što znači da je, zbog suše i grada skoro prepolovljen - rekao je Nikolić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Zemljište za gradnju vjetroparka u Šavniku zakupiće konzorcijum podgoričkih firmi

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine zaključilo je ugovor o dugoročnom zakupu na period od 30 godina državnog zemljišta zbog izgradnje vjetroelektrane na lokalitetu Sinjajevina u opštini Šavnik, sa konzorcijumom podgoričkih kompanija N1, Sistem-MNE i Permonte, saopšteno je Pobjedi iz tog resora. Vlasnici kompanije N1 su Nebojša Kažić i Milan Rapaić sa po 25% učešća u kapitalu. Polovina firme N1 pripada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.