NavMenu

REBEC 2022: Vizija i koncept utiču na uspješnost hotela - "Leisure" destinacije pogodne za investicije

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.06.2022. 09:52
Komentari
Podeli
Renata Pindžo, Veljko Antonić, Uroš Vukomanović, Jovan Mladenović i Goran Petković (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Renata Pindžo, Veljko Antonić, Uroš Vukomanović, Jovan Mladenović i Goran Petković
Hotel može da bude uspješan samo ako se ima vizija i pronađe pravi koncept, rekao je na panelu "Belgrade and Serbia Hospitality potential" u okviru konferencije REBEK 2022, Veljko Antonić, generalni direktor hotela Indigo.

- Potrebno je ustanoviti šta je to što nedostaje tržištu i imati fleksibilan brend. Mnogim hotelima danas nedostaje koncept - dodao je.

Skrenuo je pažnju i na važnost potrebe da se prati razvoj tehnologije, što, kako je rekao, nije lako za investitore.

Uroš Vukomanović, generalni direktor Soravia Real Estate Development, rekao je da je 2021. godina bila rekordna, te da su hoteli imali najbolje performanse, ali da je u tekućoj godini jedan od problema hotelske industrije nedostatak osoblja.

Destinacije namenjene razonodi (leisure) bolje "preživljavaju" krize, rekao je Jovan Mladenović COO Alpha Hospitality Management i naveo da je u njih potrebno ulagati.

Govorio je o velikom projektu u Vranjskoj banji, osvrnuvši se na rast banjskog turizma u proteklih 10 godina.

- Vranjska banja je veoma jedinstvena, okružena prelepom prirodom, a lako je dostupna i sa autoputa i sa aerodroma u Nišu. Odlikuje je i istorijsko naslijeđe, kao i geotermalne vode. Ovdje je u planu rizort i spa centar – naveo je.

Goran Petković sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu smatra da veća kvadratura kapaciteta nudi i veću atrakciju i privlači vise posjetilaca. Ipak, smatra da je važno i okruženje.

- Primjer su Kopaonik i Zlatibor. Razvoj skijaške insfrastrukture uslovio je povećanje broja hotela i privatnog smeštaja, a raste i sama atraktivnost lokacije. Kada u Beogradu bude renoviran Sava centar, on će takođe privući više posjetilaca. Pomenuta Vranjska banja u blizini je Besne kobile za koju postoje planovi razvoja, a zajedno će u budućnosti doprinijeti većem broju posjetilaca – rekao je.

Petković smatra i da se novac ne ulaže u nekretninu, nego u iskustvo koje se prodaje i koje će korisnici ponijeti sa sobom.

(Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)

Na panelu "Trends & Brands - The newest developments in hotel business incl. Mixed use, hybrids, hostels, glamping" generalni direktor hotela Mama Shelter Dejan Majić istakao je da je veoma bitan lični momenat, obezbijediti "skrovište" za posjetioce i poslati im poruku – "dobro došli kući".

Andreja Marolt iz Kristina Zanic Consultants složila se sa ovim i navela da su detalji ti koji mogu da stvore osjećaj kao da ste kod kuće i da pruže personalizovano iskustvo.

Isto mišljenje dijeli i izvršni director Alpha Hospitality Management, Nikola Avram, koji navodi da se usluga mijenja i prilagođava gostima, kako bi se ostvario lični odnos.

- Sve je veća konekcija između biznisa i zadovoljstva i to će nastaviti da bude trend još bar 10 godina. Sve više se traže spa, bazen, velnes, saune, teretane, masaže, a hoteli koji ih nemaju su u problemu - naveo je.

Dilek Sezer direktor razvoja za jugoistočnu Evropu u Accor-u smatra da je za uspjeh hotela važno da privuče i lokalce, a ne samo goste koji dolaze.

- Takođe, potrebno je obratiti pažnju i na putnike koji putuju sami i pružiti im sav luksuz u manjem prostoru - rekla je.

Život je brži od nas, očekivanja su veća i potrebno je uhvatiti korak, smatra Murat Ozel, direktor razvoja Wyndham Hotels & Resorts za Tursku i Balkan.

- Povećani su zahtjevi za "leisure" destinacijama. Mi se trudimo da se fokusiramo na lokalne vrijednosti i da uspostavimo odnos sa lokalnim brendovima – rekao je.

Održivost - popularna riječ koja traži velike investicije

Posebna pažnja na panelima posvećena je pitanju održivosti i zaštite životne sredine, za koje je Goran Petković rekao da su postale važne u posljednje dvije, tri godine.

- Generacija Z je posebno svjesna problema, spremna je da postavlja pitanja i da zahtijeva da se ispoštuju određeni standardi kada. Investitori sada moraju mnogo više da razmišljaju o grijanju, klimatizaciji, ostacima hrane - naveo je.

(Foto: Print screen / Whova)
(Andreja Marolt, Nikola Avram, Dilek Sezer, Murat Ozel i Dejan Majić)

Antonić je naveo da klijenti od hotela očekuju da brinu o životnoj sredini, ali i da je to ponekad teško za investitore, jer zahtijeva mnogo novca, ali i poštovanje različitih regulativa.

- Teško je postići održivost u već postojećim hotelima - smatra Nikola Avram.

Jovan Mladenović smatra da je održivost popularna, da je postala mantra. Dodao je da je svakako važna, ali da je neophodna podrška institucija, odnosno da je svi segmenti prate.

Uroš Vukomanović smatra da bi održivost trebalo da donese i ekonomske benefite investitorima.

Mama Shelter planira da do kraja godine potpuno izbaci plastiku iz upotrebe, a Dejan Majić smatra da su eko hoteli budućnost u narednim godinama.

Andreja Marolt je istakla i da se u projektovanju enterijera vidi velika promjena kada je riječ o održivosti i razvijanju održivih proizvoda.

Dilek Sezer navela je da održivost nije novina:

- To nam je u DNK i imamo odgovornost od gradnje do odabira namještaja, kupovine energije.


Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.