Izvor: eKapija | Četvrtak, 16.06.2022.| 08:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U planu rekonstrukcija i dogradnja hotela Franca u Baru (FOTO)

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Basketing/Idejno rješenje/Printscreen)
Kompanija Mesopromet iz Bijelog Polja planira rekonstrukciju i dogradnju hotela Franca u Baru, pa će objekat nakon završenih radova imati više od 8.000 m2, umjesto dosadašnjih 3.072 m2.

To se može vidjeti u idejnom rješenju novoprojektovanog objekta, za čiju izradu je bio zadužen studio Basketing iz Bara, a na koje je saglasnost dao i glavni državni arhitekta.

Kako je navedeno u dokumentu objavljenom na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, predmet idejnog rješenja je rekonstrukcija i proširenje postojećeg hotela Franca u Baru. Ukupna površina urbanističke parcele 3.298 m2 i na njoj postoji već izgrađeni objekat bruto površine objekta 3.072 m2. Prema novoprojektovanom stanju, hotel će imati površinu 8.058 m2

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Basketing/Idejno rješenje/Printscreen)
Hotel Franca se nalazi u centru grada Bara, uz magistralni put Bar - Petrovac. Od mora je udaljen 750 metara. Svojom dužom fasadom, na zapadnoj strani, orijentisan je prema moru. U zoni prema saobraćajnici nalazi se otvoreni parking.

Hotel je izgrađen 2014. godine, ima podrum, prizemlje i dva sprata. Osim hotelskih sadržaja, u prizemlju se nalazi market. Hotel sada raspolaže sa 21 smeštajnom jedinicom, a kategorija je četiri zvjezdice.

U idejnom rješenju je objašnjeno da je planirano da postojeći hotel bude nadograđen sa dva sprata, uz bočnu dogradnju.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Basketing/Idejno rješenje/Printscreen)
- Osnovna projektna namjera bila je ostvariti efikasan funkcionalni sklop hotela sa 4* koji svojom arhitektonsim oblikovanjem redukuje negativne efekte postojećeg hotela na univerzalne vrijednosti područja, i koji će se odmjerenim i pažljivim projektnim pristupom povećati kvalitet i vitalnost javnog prostora i privrednu aktivnost lokalne zajednice - navedeno je u dokumentu.

Relaizacija projekta predviđena je kroz tri etape - rekonstrukcija sadržaja postojećeg objekta, njegova nadogradnja i bočna dogradnja novog kubusa.

Nakon rekonstrukcije, suterenski dio preuzeće komplet tehničke prostorije koje su neophodne za funkcionisanje hotela visoke kategorije, dok će prizemlje zadržati primarnu funkciju supermarketa. Glavni ulaz u hotel biće premješten u novi objekat, dok će u postojećem objektu taj prostor biti pretvoren u konferencijski blok i Spa sadržaj. Ovaj ulaz omogućava da dodatni sadržaj koriste ne samo gosti hotela, već i drugi posjetioci.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Basketing/Idejno rješenje/Printscreen)
Na prvom spratu predviđen je konferencijski centar koji ima zaseban ulaz i recepciju, i restoran hotela sa pratećim sadržajem. Kuhinja je pozicionirana tako da može da opsluži i hotelski restoran i a la carte restoran. Restoran će imati vezu sa novim kubusom.

Postojeći sadržaj na drugom spratu je u potpunosti zadržan. Ostvarena je fizička veza između starog i novog dijela objekta. Vertikalne komunikacije hotela su planirane u novoizgrađenom objektu.

Nadogradnja postojećeg objekta planirana je kroz nadogradnju dvije nove etaže i ostvarivanje fizičke veze sa novim dijelom hotela.

Na trećem spratu planiran je smještajni kapacitet, isti kao na drugom spratu, dok je na četvrom spratu, u sjeverom
dijelu objekta planirana Spa zona. Spa zona je funkcionalno skroz zasebna cjelina, i ima 2 ulaza, jedan iz hotela, za goste hotela, a druga za posjetioce koji nisu gosti hotela...

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Basketing/Idejno rješenje/Printscreen)
Na dijelu ravnog krova ovog prostora, planirana je otvorena terasa sa otvorenim barom i panoramskim pogledom. Novo projektovana spratnost je Po+P+4.

U nivou prizemlja, na južnoj strani parcele, tj. na južnu fasadu naslanja se novi dio objekta koji neće imati podzemnu etazu. Spratnost novog kubusa je prizemlje i osam spratova. U prizemlju novog objekta planirana je recepcija hotela sa lobijem i barom. Iza recepcije će biti administrativni dio hotela.

Recepcija i lobi se provlače kroz dvije etaže, a iznad administrativnog dijela, planiran je A la carte restoran. Na drugom, trećem, četvrtom, petom i šestom spratu planirane su smještajne jedinice - dva apartmana i dvije sobe, pozicionirane tako da apartmani imaju konekciju sa sobama i mogu im se pridružiti ako se za to pokaže potreba. Sedmi i osmi sprat funkcionalno su isto planirani, s jednom izmjenom. Naime, jedan apartman se planira kroz dvije etaže, sa unutrašnjim stepeništem, dnevnom zonom na donjem i spavaćim sobama na gornjem dijelu.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Basketing/Idejno rješenje/Printscreen)
- Ovako planirani objekat dobija oblik savremenog hotelskog kompleksa sa dodatnim sadržajem. Novoplanirani objekat sad sadrži 64 dvokrevetnih soba i 15 apartmana i ukupno 174 ležajeva - navodi se u idejnom rješenju.

U projektu je obezbijeđena dostupnost objekta osobama sa smanjenom pokretljivošću. Dostupni su im svi javni sadržaji hotela - restoran, SPA zona, konferencijski dio, supermarket u prizemlju hotela. Na parceli su obezbijeđena 3 parking mjesta za osobe sa invaliditetom, dok je u hotelu obezbijeđeno osam smještajnih jedinica.

Novim uređenjem terena obezbjeđuje se dovoljan broj parking mjesta za funkcionisanje planiranih sadržaja ukupno 61.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE