NavMenu

Vlada do 2020. dodijelila 409 ekonomskih državljanstava

Izvor: Mina Srijeda, 15.06.2022. 08:22
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/justit)
Vlada je od 2020. godine do danas dodijelila ukupno 409 ekonomskih državljanstava, od kojih preko dvije trećine građanima Ruske Federacije.

To se navodi u Informaciji o ekonomskom državljanstvu, koju je Vlada usvojila, a u kojoj je prvi put i javno objavljen spisak svih stranih državljana koji su dobili državljanstva po posebnom programu, piše Pobjeda.

- U 2019. godini nije donijeto nijedno rješenje za sticanje crnogorskog državljanstva po osnovu posebnog programa. U 2020. godini donijeto je 109 rješenja o sticanju crnogorskog državljanstva prijemom po osnovu posebnog programa, a u prošloj godini donijeto je 260 rješenja - navodi se u Informaciji.

Dodaje se da je u ovoj godini donijeto 40 rješenja o sticanju crnogorskog državljanstva prijemom po osnovu posebnog programa, iako se takvim odlukama protivi Evropska komisija (EK).

Ukupno se 522 zahtjeva nalazi u proceduri za 152 aplikanta i 370 članova porodice, razvrstano po državljanstvima - Ruska Federacija 232, Kina 107, Sjedinjene Američke Države (SAD) 51, Liban 22, Egipat 14, Južnoafrička Republika 11, Indija i Pakistan po deset, Jordan sedam, Tunis šest, Maroko, Turska i Indonezija po pet, Tajvan, Kenija, Jermenija, Filipini po četiri, Ukrajina, Hong Kong, Kraljevina Saudijska Arabija, Kazahstan, Južna Koreja po tri, Kanada dva i Japan, Novi Zeland, Vijetnam i Grenada po jedan.

Obavještenjem tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, Sergeja Sekulovića, upućenog predsjedniku Vlade od 7. marta ove godine, imajući u vidu invaziju Rusije na Ukrajinu, stav ministra unutrašnjih poslova je bio da neće donositi odluke po predmetnim zahtjevima sve dok se ne pribave mišljenja Agenta za ocjenu međunarodne podobnosti i Uprave policije - Sektora za finansijsko-obavještajne poslove.

U non-pejperu EK za poglavlja 23 i 24 se podsjeća da je u decembru prošle godine Crna Gora produžila program ekonomskog državljanstva do kraja ove godine, suprotno preporukama iz Izvještaja o Crnoj Gori za prošlu godinu i iz Četvrtog izvještaja Mehanizma za suspenziju viza.

U izvještaju Mehanizma za suspenziju viza, EK je preporučila Crnoj Gori da što prije ukine šemu državljanstva u zamjenu za investicije.

Vlada je na elektronskoj sjednici 30. decembra prošle godine donijela odluku da će biti produžen Program za sticanje državljanstva posredstvom investicija za još godinu, odnosno do kraja ove godine.

Premijer Dritan Abazović najavio je da nakon tog roka neće biti produžen taj program.


Evropski parlament (EP) je na sjednici 9. marta ove godine usvojio Rezoluciju o zakonodavnoj inicijativi u kojoj poziva EK da do kraja mandata podnese prijedlog mjera koje će imati za cilj postepeno ukidanje "zlatnih pasoša" i regulisanja sticanja boravišta ulaganjem.

EP, između ostalog, traži da se pravilima EU doprinese borbi protiv organizovanog kriminala, pranja novca, korupcije i utaje poreza, uključujući stroge provjere podobnosti - provjere članova porodice podnosilaca zahtjeva i izvora finansijskih sredstava.

U Informaciji se precizira da se u periodu trajanja posebnog programa mogu donijeti rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo po osnovu posebnog programa povodom najviše dvije hiljade zahtjeva.

- Ukazujemo na javno proklamovanu politiku Vlade Crne Gore na stvaranju povjerenja javnosti i potpunu transparentnost rada državne administracije, da građanin, kao poreski obveznik, ima potpuno pravo da dobije kvalitetnu informaciju, jer je naša obaveza da objektivno i transparentno izvještavamo o svim aktivnostima. Transparentnost rada svih u državnoj upravi, kao svakog pojedinca, treba da onemogući korupciju i mito, ali i da obezbijedi blagovremeno reagovanje na sve neusaglašenosti. Ovo je zajednička obaveza svih nas - zaključuje se u Informaciji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.