NavMenu

Kompanija LNG Alliance zainteresovana da u okviru Luke Bar razvije terminal za prijem gasa i tečnog prirodnog gasa - Planirano ulaganje 200 mil USD

Izvor: Mina Utorak, 14.06.2022. 10:55
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Miles Loewen)
Luka Bar potpisala je memorandum o razumijevanju sa stranom kompanijom LNG Alliance Pte Ltd, koja je je zainteresovana za ulaganje u razvoj terminala za prijem gasa i tečnog prirodnog gasa, kao i centralu za eletrifikaciju od minimum snage 100mw, rekao je za Vijesti izvršni direktor kompanije Ilija Pješčić.

Time bi, kako je naveo, Crna Gora dobila još jedan izvor električne energije i postala još jači regionalni igrač u tom polju.

- Ideja je da se sve to gradi iza brda Volujice, gdje bi Luka Bar bila jedan od partnera uz Elektroprivredu Crne Gore. Opseg ulaganje ove kompanije je 200 mil USD, koje bi ona sama snosila u cjelosti, čime bi bila jedna od najznačajnijih grinfild investicija u Crnoj Gori. Ovim bi se stekli uslovi i za dodatno zapošljenje Barana, jer je planirani broj od 70 do 100 novozaposlenih - kazao je Pješčić.

Nakon učešća na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu ova državna kompanija potpisala je i ugovor sa, kako je rekao Pješčić, jednom od najznačajnih firmi u Srbiji u oblasti proizvodnje i prerade vještačkog đubriva Elixir group kojim je predviđen pretovar sumporne kiseline i ubrzo se očekuju prve količine.

- Potpisan je ugovor i za potrebe kompanije Drenik za pretovar balirane celuloze i prvi brod se očekuje sredinom ovog mjeseca. Vrijednost ugovora je skoro milion EUR čime postaju ubuduće značajan partner - rekao je Pješčić.

Direktor Luke Bar rekao je za Vijesti da će kompanija za prvih šest mjeseci ove godine ostvariti dobit od oko 2 mil EUR, dok će za isti period pretovar biti milion tona što su pokazatelji da kompanija odlično posluje, saopštio je izvršni direktor kompanije Ilija Pješčić.

- Ostvareni pretovar, snažan stepen razvoja i stabilnog poslovanja nam daju za pravo da možemo predvidjeti da će ova godina po ostvarenom pretovaru i finansijkim pokazateljima biti rekordna za Luku Bar - rekao je Pješčić Vijestima.


On je naveo da su za prvih pet mjeseci ostvarili pretovar od preko 815.000 tona, dok već u junu imaju najavu preko 200.000 tona pretovara robe koje su i jednim dijelom već odradili.

- U odnosu na prošlu godinu, imamo povećanje od preko 90% u naturalnim pokazateljima. Kompanija će imati istorijski pretovar od preko milion tona za samo šest mjeseci, što je odličan rezultat i rezultat koji je u skladu sa biznis planom za ovu godinu - kazao je Pješčić.

Prema njegovim riječima, finansijski pokazatelji im daju projekciju da će biti odličan i finansijski rezultat na kraju juna i ta cifra će biti oko dva miliona dobiti.

- Ako uzmemo u obzir da je 2020. godine šestomjesečni poslovni rezultat bio na iznosu od 726.000 EUR, a za prošlu godinu 94 hiljade, možemo reći da Luka odlično posluje - naveo je Pješčić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Agro, Građevina

Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica u Podgorici

Služba Glavnog gradskog arhitekte objavila je konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, koji je rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu. Kako navode, Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.