Izvor: eKapija | Utorak, 21.06.2022.| 14:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Oni su hrabri lideri odgovorne zelene misije - Elnos Grupa realizuje hidro, vjetro i solarne projekte

(Foto: Elnos Grupa)
Elnos Grupa je jedna od internacionalnih kompanija iz oblasti elektroenergetike koja je davno prepoznala svoju OIE šansu.

Operativni timovi ove kompanije su do sada nebrojeno puta pobili predrasudu o skromnim mogućnostima domaćeg inženjeringa u realizaciji zelenih projekata. Elnos Grupa danas posluje u 15 zemalja regije i Evrope, a ove godine će realizovati projekte bogatog energetskog zelenog miksa vjetro, hidro i solarne energije.


Oslobađanje zelenog potencijala regije

Ekipe Elnos Grupe su ove godine važan dio zelenih projekata širom regije. Trenutno na terenu grade elektroenergetske elemente za dva velika vjetroparka u regiji - vjetropark Krivača (103 MW) u Srbiji i vjetropark Bogoslovec (36 MW) u Sjevernoj Makedoniji.

Na planu solara u ovoj kompaniji se intenzivno spremaju za skori početak izgradnje solarne elektrane Bukovica (6,25 MW) u Hrvatskoj.

U oblasti hidroenergije timovi Elnosa su ušli u finiš velikog kapitalnog poduhvata revitalizacije sedam malih hidroelektrana zapadne Srbije. U BiH se intenzivno spremaju za učešće u poduhvatu HE Dabar, a ovog ljeta novi radni zadaci ih vraćaju i na lokaciju HE Bočac 1 (110 MW) u BiH.

Slika zelenih projekata čiji je Elnos Grupa dio jasno pokazuje da je kompanija svoje znanje i tehnologiju snažno orijentisala na realizaciju projekata koji će povećati obnovljive energetske kapacitete.

- Mi smo kompanija specijalizovana za inženjering u elektroenergetici i našu razvojnu viziju smo odavno usmjerili na stvaranje sigurnog, kvalitetnog i održivog energetskog okruženja. Rastući broj projekata iz najrazličitijih sfera oblasti OIE koji smo realizovali je potvrdio našu ekspertizu od Islanda na sjeveru do Portugala na jugu Evrope - rekao nam je Branko Torbica, potpredsjednik Elnos Grupe.

(Foto: Elnos Grupa)

Više od 500 zelenih megavata

Timovi Elnosa su do sada učestvovali u izgradnji više od 500 megavata instaliranih kapaciteta u oblasti obnovljive energije. Kompanija se u proteklih nekoliko godina veoma uspješno pozicionirala na jedno od liderskih mjesta u oblasti obnovljivih izvora energije.

- Trendovi moderne energetike se menjaju nevjerovatnom brzinom. Oblast OIE je tek počela da otvara mnogobrojne izazove i mogućnosti. Aktuelni trenutak je odlična prilika za sve kompanije spremne da primjenom novih tehnologija dosegnu najviše standarde kvaliteta, ali i dovoljno hrabre da se suoče sa iznenađenjima na ovom putu - istakao je Torbica.

Elnos Grupa je na planu realizacije projekata važnih za obezbjeđenje energetskih resursa budućnosti do sada sarađivala sa svjetskim liderima i donosila najmodernija tehnička rješenja i inovacije u regiju.

Jedan od najpoznatijih projekata ovog tipa je izgradnja najvećeg vjetroparka na Zapadnom Balkanu Čibuk 1 (158 MW), a pored njega i velika revitalizacija HE Zvornik (125 MW) zahvaljujući kojoj je instalisana snaga agregata ove hidroelektrane povećana za 30%.

Podsjećamo da je Elnos Grupa bila važan akter realizacije prvog zelenog projekta u oblasti rudarstva Srbije, projekta izgradnji mašine Odlagač 12.000 u rudarskom basenu Kolubara.


Naši, a evropski

Iako je fokus poslova iz OIE oblasti ovog ljeta na regiji, timovi ove kompanije su godinama unazad postali poznati po velikim uspjesima u realizaciji OIE poduhvata u Evropi.

(Foto: Elnos Grupa)

Elnos Grupa je bila link u realizaciji izgradnje HVDC interkonekcije - NordLink poduhvata, izgradnje energetske veze za razmjenu električne energije, dobijene isključivo iz obnovljivih izvora, između elektroenergetskih sistema Njemačke i Norveške. U ovoj kompaniji su ponosni što će ove godine biti dio izgradnje nove HVDC interkonekcije DolWin 5 u Njemačkoj i to za offshore vjetroeletranu koja je dio tog poduhvata.

Podsjetimo i na to da je ova kompanija projektovala solarnu elektranu Morgavel (49 MW), gradila hidroelektranu Búrfell 2 (100 MW) na Islandu, te izvela montažu GIS 245/132/12 kV postrojenja za najveću islandsku geotermalnu elektranu Krafla (60 MW).

Fotogalerija
Elnos Grupa

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE