NavMenu

Sveti Stefan još uvijek zatvoren, plaže neuređene

Izvor: Vijesti Nedjelja, 05.06.2022. 08:29
Komentari
Podeli
(Foto: Oleg Gratilo/unsplash)
Zakupac grad-hotela Sveti Stefan i Vile Miločer kompanija Adriatic properties zaključila je aneks ugovora o zakupu četiri elitna kupališta - Kraljeve, Kraljičine, zapadne i dio istočne svetostefanske plaže, koji im je uputilo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom.

To je Vijestima potvrdio predsjednik Odbora direktora Morskog dobra Blažo Rađenović. Kupališna sezona je zvanično počela 1. maja do kada su svi zakupci uređenih i izgrađenih kupališta, među kojima i Adriatic properties bili dužni da stave plaže u funkciju i da ih shodno pravilniku pripreme. Četiri plaže nijesu još stavljene u funkciju, a ni hotelski kompleks nije otvoren.

Vijesti iz kompanije koja je u vlasništvu biznismena Petrosa Statisa i Vei Seng Pua nijesu uspjele da dobiju odgovor da li će otvoriti za ovu sezonu popularno ljetovalište. Iz kompanije su kazali da pravila arbitražnog procesa koji se trenutno vodi u Londonu zahtijevaju da sve strane u postupku pred ovim tribunalom čuvaju povjerljivost.

- Naši advokati su nas savjetovali da ne odgovaramo na pitanja niti da dajemo bilo kakve komentare koji bi mogli predstavljati kršenje pravila arbitraže - rekli su u kompaniji

Ni iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma nije stigao odgovor na pitanja Vijesti da li će popularno ljetovalište biti otvoreno i kada za ovu sezonu.

Upravo je način na koji će biti korišćenje plaže ovoga ljeta, odnosno da li će im se omogućiti da one budu u režimu kao ranijih godina, kada su bile rezervisane isključivo za goste hotela, dok je Kraljičina bila praktično zatvorena i za "poglede", tačka zbog koje je dovedeno u pitanje otvaranje luksuznog ljetovališta. Prošle godine hotel je bio zatvoren, nakon što je prvi put nakon decenije i po građanima bilo dozvoljeno kupanje na trima plažama. Zakupac insistira od Vlade da im da garancije da će plaže biti rezervisane za goste.

Rađenović je podsjetio da su Morsko dobro i Adriatic properties 2007. godine potpisali ugovor o zakupu kojim je ustupljen lokalitet u Svetom Stefanu do Pržna ukupne površine 43.984 kvadrata i da su ustupljene četiri pješčane plaže sa pripadajućim akva prostorom sa zakupninom od 65.000 eura uz PDV.

Plaćen zakup za 2021.

Prema njegovim riječima, ugovorom o korišćenju morskog dobra precizirano je da je korisnik dužan da u sezoni i van sezone mora da obezbijedi redovno i uredno čišćenje i održavanje zakupljenog dijela morskog dobra i njegove neposredne okoline.

- Što se tiče režima hotelskih kupališta ona su jasno definisana ugovorom i pravilnikom o korišćenju hotelskih kupališta i do sad Morsko dobro nije radilo izmjene. Do sada smo kroz našu službu vršili pojačanu kontrolu i o eventualnim nepravilnostima zakupce uvijek opominjali da istu otklone - kazao je Rađenović.

On je dodao da je Adriatic properties zaključno sa krajem prošle godine platio obaveze od 75.000 eura, kao i da mu je za ovu godinu Morsko dobro poslalo predlog aneksa ugovora koji nije promijenjen u odnosu na prošlogodišnji.

- Očekujem da organizovana i uređena kupališta budu spremna za prijem gostiju, postavljeni tuševi, kante za smeće. Uz to, da ih zakupac redovno održava kako je ugovorom propisano. Pored kupališta vjerujem da će i hoteli Sveti Stefan i Miločer bit otvoreni za ovu sezonu, jer je to interes svih - zaključio je Rađenović.

Nedavno su iz Adriatic propertiesa, između ostalog, saopštili da su "pouzdan i lojalan poslovni partner državi Crnoj Gori od 2007. godine i da je kompanija oduvijek nastojala da postupa u najboljem interesu lokalne zajednice Svetog Stefana, kao i Crne Gore u cjelini, kaoi da su uložili u ovu regiju oko 150 mil EUR".

Arbitraža

Pred Arbitražnim sudom u Londonu Statisova kompanija je pokrenula postupak kojim traži 100 miliona odštete zbog nepoštovanja ugovora, a Vlada je uzvratila svojom tužbom.

Iz Adriastic propertiesa ranije su najavili da će ove godine otvoriti popularno ljetovalište, nakon što je Privredni sud donio privremenu mjeru kojom sprečava hotelsku grupu Budvanska rivijera (kao zakupodavca) i MER (kao garanta zakupodavca) da preduzmu bilo kakve radnje koje mogu da štete zakupcu i njegovim pravima na ekskluzivitet i mirno uživanje u pogledu zakupljene imovine rizorta Aman Sveti Stefan (uključujući susjedne plaže i morsko dobro).

Vlada je 2007. dala u višedecenijski zakup najelitnije domaće ljetovalište grad-hotel Sveti Stefan, Vilu Miločer i tadašnji hotel Kraljičinu plažu.

Zakupac se obavezao da hotele mora držati otvorenim minimum 11 mjeseci, ali i da u rekonstrukciju Svetog Stefana uloži 50 mil EUR, dok je prećutano da mu je dozvoljeno da u Miločerskom parku, na mjestu nekadašnjeg hotela Kraljičina plaža izgradi novi, ali i depadans sa 66 stanova za tržište, čija je vrijednost više desetina miliona eura, upravo onoliko koliko ih je navodno koštala rekonstrukcija grad-hotela Sveti Stefan i Vile Miločer.

Glasovima poslanika DPS i Pozitivne 2015. Skupština aminuje aneks ugovora koji je predložila Vlada Mila Đukanovića. Aneksom za Sveti Stefan produžen je zakup za 12 godina, do 2049. godine i smanjena kirija sa 1,6 miliona na 1,1 milion eura. Aneksom za Kraljičinu plažu zakup je produžen sa 30 na 90 godina godina i omogućena je izgradnja kondo hotela, odnosno pola apartmana će biti za prodaju, a pola za hotelsku djelatnost.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.