NavMenu

Privrednici traže sastanak sa premijerom - Uvođenje akcize na plastiku umanjuje konkurentnost domaćih proizvođača

Izvor: eKapija Subota, 28.05.2022. 09:05
Komentari
Podeli
(Foto: Privredna komora Crne Gore)
Crnogorski privrednici tražili su što skoriji sastanak sa premijerom, kako bi se pronašla rješenja koja će im omogućiti nesmetano poslovanje u turbulentim okolnostima. Ukazali su i da je uvođenje akcize na plastiku za jednokratnu upotrebu preveliko opterećenje.

Kako je saopšteno iz Privredne komore Crne Gore (PKCG), Skupština ove asocijacije je na poslednjoj sjednici usvojila Izvještaj o radu za period od januara do marta, te razmotrila Informaciju o stanju i izazovima u poslovanju crnogorske privrede koju je prezentovao direktor Sektora za analize i istraživanja Miljan Šestović.

Informacija sadrži analizu uticaja pandemije i rata u Ukrajini na sektore crnogorske privrede, rast cijena, likvidnost, poremećaje na tržištu, neformalnu ekonomiju, uz apostrofiranje potrebe za strukturnim i reformama sistema obrazovanja, diverzifikacijom ekonomije i digitalnom transformacijom kao preduslova za ubrzani oporavak, odnosno rast konkurentnosti i razvoj privrede u narednom periodu. Preporuke ove analize biće upućene Vladi u cilju unapređenja ambijenta za poslovanje i otklanjanja biznis barijera.

Privrednici su tokom diskusija ukazali na glavne izazove crnogorske privrede u aktuelnom trenutku, pozivajući na što skorije organizovanje sastanka sa premijerom kako bi se pronašla rješenja koja će im omogućiti nesmetano poslovanje u turbulentim okolnostima. U posebnom fokusu su bili rastuća inflacija, povećanje akciza na plastiku, neradna nedjelja...

- Inflatorna kretanja su evidentna, a mislim da nijesu dovoljno ozbiljno shvaćena. Inflacija je obesmislila zakon o javnim nabavkama i regulisanje cijena naročito u komunalnoj djelatnosti. Cijene koje ćemo imati u 2023 će ugroziti naše poslovanje. Mora se u tom dijelu pokrenuti izmjena Zakona o komunalnim djelatnostima i podzakonskih akata. Privredna komora je prava adresa da prva krene sa analizom ozbiljnih izazova inflatornih kretanja - kazao je Radovan Božović iz Vodovoda Herceg Novi.

Izmjenom zakona o akcizama uvedena je akciza na plastiku za jednokratnu upotrebu od 40 centi po kilogramu. To je bio i predlog bivše Vlade i tadašnjeg Ministarstva finansija i socijalnog staranja uz obrazloženje da se time želi zaštititi životna sredina od prekomjerne upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu.

Privrednici ističu da pomenuta akciza predstavlja preveliko opterećenje jer je plastika ionako poskupila usljed povećanja cijena nafte.

Boris Rašković iz kompanije Water Group, ukazuje da se slični nameti ne obračunavaju uvoznicima plastike, već samo domaćim proizvođačima, što umanjuje njihovu konkurentnost i destimuliše poslovanje.

Saglasan je predsjednik Skupštine PKCG Vojo Banović ocjenjujući paradoksalnim što se tako stimuliše uvoz, a ne sopstvena proizvodnja.

- Suština primjene zakona je nefavorizovanje bilo koga, a ovakva primjena akciza podstiče nelojalnu konkurenciju - smatra Banović.

Predsjednica PKCG Nina Drakić kazala je da je Komora uputila inicijativu Ministarstvu u vezi akciza na plastiku, ističući da one predstavljaju značajan namet za domaću privredu koji, na godišnjem nivou iznosi između 120.000 i 130.000 eura za pojedine kompanije, što utiče na konkurentnost.

Privredna komora nastoji da brzo organizuje sastanak sa premijerom kako bi prenijela sve poruke donosiocima odluka.

- Neophodna je čvršća i brža saradnja Komore i Vlade u cilju olakšavanja uslova za privređivanje u narednom periodu. Slušanje glasa privrede će u narednom periodu biti izuzetno važno - ocijenio je predsjednik Skupštine Banović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.