NavMenu

EKIP pokreće javne konsultacije o dodjeli radio-frekvencija iz pionirskih 5G opsega

Izvor: eKapija Petak, 27.05.2022. 13:31
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/F. Muhammad)
Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) pokrenula je javne konsultacije u vezi dodjele radio-frekvencija iz pionirskih 5G opsega.

Kako je saopšteno, Savjet Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost je na poslednjoj sjednici usvojio nacrt dokumentacije za javno nadmetanje za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz opsega 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz za realizaciju javnih mobilnih elektronskih komunikacionih mreža.

- EKIP je odlučio da sprovede postupak javnog nadmetanja za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz opsega 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz za realizaciju javnih mobilnih elektronskih komunikacionih mreža. Imajući u vidu činjenicu da navedeni opsezi omogućavaju implementaciju 5G mobilnih komunikacionih mreža u punom kapacitetu, EKIP se opredijelila da dodjelu radio-frekvencija iz sva tri opsega sprovede u jednom postupku javnog nadmetanja metodom multiband aukcije spektra, i to kao drugu fazu dodjele raspoloživih radiofrekvencija za mobilne mreže, uz uvažavanje načela objektivnosti, transparentnosti, nediskriminatornosti i proporcionalnosti, uzimajući u obzir i principe racionalnog korišćenja radio-frekvencijskog spektra - navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, EKIP je strategiju dodjele raspoloživih radio-frekvencija za mobilne mreže je dizajnirao na način koji ciljeva kao što su očuvanje i podsticanje efektivne konkurencije na tržištu mobilnih elektronskih komunikacionih usluga, omogućavanje stabilnog poslovnog okruženja za mobilne operatore i druge investitore, kao i kreiranje uslova za dalji razvoj mobilnih elektronskih komunikacionih mreža i usluga i omogućavanje implementacije i razvoja naprednih tehnologija (npr. 5G NR) kroz blagovremenu dodjelu adekvatnih frekvencijskih resursa.

Cilj EKIP-a je, dodaju, i omogućavanje dostupnosti širokopojasnih usluga prenosa podataka odgovarajućeg kvaliteta na što je moguće većem dijelu teritorije Crne Gore, obezbjeđivanje razvoja elektronskih komunikacionih usluga i infrastrukture za podršku društvenom i ekonomskom napretku Crne Gore, te ostvarivanje prihoda za budžet Crne Gore od dodjele radio-frekvencija koji odražavaju tržišnu vrijednost spektra pri datim uslovima dodjele.

- EKIP je proces dodjele spektra oblikovala saglasno ciljevima koji se žele postići i uz potpuno uvažavanje stanja na nacionalnom tržištu i u transparentnoj proceduri zasnovanoj na najboljoj uporednoj praksi. Svoja opredjeljenja u pogledu predmeta dodjele, strategije dodjele, uslova dodjele i korišćenja radio-frekvencija, te formata i procedure javnog nadmetanja, EKIP je, saglasno Zakonu o elektronskim komunikacijama, definisala dokumentacijom za javno nadmetanje, čiji nacrt je predmet javnih konsultacija - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.