NavMenu

Korišćene maske za lice mogu da ojačaju beton

Izvor: gradjevinarstvo.rs Četvrtak, 26.05.2022. 11:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/De an Sun)Ilustracija
Poslednjih godina jednokratne maske za lice značajno su uvećale količinu smeća. Ipak, možda postoji način da se one ponovo upotrijebe, jer nedavna istraživanja pokazuju da bi mogle da se dodaju u beton kako bi ga ojačale.

Imajući u vidu da su prethodne studije pokazale da je beton manje sklon pucanju kada se u njega umiješaju sitna armaturna vlakna prije nego što se izlije, naučnici sa Vašingtonskog državnog univerziteta pitali su se da li polipropilen ili poliesterska tkanina u odbačenim maskama za lice mogu biti izvor tih vlakana.

Da bi ovo utvrdili, istraživači su prvo uklonili metalna ojačanja za nos i pamučne omče za uši sa hirurških maski za jednokratnu upotrebu, a zatim usitnili preostalu tkaninu na vlakna dužine od 5 do 30mm.

Vlakna su tada tretirana rastvorom grafenskog oksida. On je formirao premaz zahvaljujući kome su se vlakna bolje povezala sa često korišćenom portland cementnom pastom. Ovaj cement je vezivni sastojak u betonu, a naučnici su u njega dodali vlakna u zapremini od 0,1%.

Kada je cement ojačan vlaknima testiran mjesec dana nakon očvršćavanja, otkriveno je da pokazuje 47% veću zateznu čvrstoću pri cijepanju od neobrađenog portland cementa. Ipak, dodavanje vlakana dovelo je do blagog smanjenja čvrstoće pri pritisku, mada samo za 3%.

- Ovaj rad prikazuje jednu tehnologiju za preusmjeravanje korišćenih maski iz toka otpada u aplikaciju visoke vrijednosti - rekao je vodeći naučnik, prof. Xianming Shi.

Rad o istraživanju nedavno je objavljen u časopisu Materials Letters.

Prošle godine, studija sprovedena na Australijskom univerzitetu RMIT takođe je pokazala da vlakna maske za lice pomažu u jačanju asfalta i materijala za put koji se nalazi ispod njega.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.