NavMenu

Prvom pacijentu ubrizgan eksperimentalni virus koji ubija ćelije raka

Izvor: Bašta Balkana Utorak, 24.05.2022. 15:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChaNaWiT/Shutterstock)Ilustracija
Eksperimentalni virus koji ubija ćelije kancera prvi put je primjenjen na ljudskom pacijentu, sa nadom da će testiranje na kraju otkriti dokaze o novom načinu uspješne borbe protiv kancera u ljudskom tijelu.

Kandidat za lijek, nazvan CF33-hNIS (vakinia), je ono što se zove onkolitički virus, genetski modifikovani eksperimentalni virus dizajniran da selektivno inficira i ubija ćelije kancera dok zdrave ćelije štedi.

U slučaju CF33-hNIS, modifikovani virus boginja djeluje tako što ulazi u ćelije i umnožava se. Na kraju, zaražena ćelija puca, oslobađajući hiljade novih virusnih čestica koje djeluju kao antigeni, stimulišući imuni sistem da napadne obližnje ćelije kancera.

Prethodna istraživanja na životinjskim modelima pokazala su da lijek može da iskoristi imuni sistem na ovaj način da "lovi" i uništi ćelije kancera, ali do sada nije rađeno testiranje na ljudima.

To se upravo promijenilo, sa ko-proizvođačima lijeka, centrom za liječenje karcinoma i istraživačkim centrom "City of Hope" u Los Anđelesu i biotehnološkom kompanijom "Imugene" sa sjedištem u Australiji. Oni su objavili da je prvo kliničko ispitivanje na ljudskim pacijentima u toku.

- Naše prethodno istraživanje pokazalo je da onkolitički virusi mogu da stimulišu imunski sistem da reaguje i ubija ćelije karcinoma, kao i da stimuliše imunski sistem da bolje reaguje na druge imunoterapije - kaže onkolog i glavni istraživač centra "City of hope" Daneng Li, koji sa svojim timom veruje da "CF33-hNIS ima potencijal da poboljša ishode za pacijente".

Otključavanje tog potencijala će prvo zavisiti od toga da se pokaže da je CF33-hNIS bezbedan za ljude, pri čemu će se prva faza ispitivanja fokusirati na bezbednost i podnošljivost leka.

Očekuje se da će ispitivanje uključiti ukupno 100 učesnika, od kojih će svaki biti odrasli pacijent sa metastatskim ili uznapredovalim solidnim tumorima koje su prethodno pokušali da liječe sa najmanje dvije linije standardnog liječenja.

Kada budu uključeni u ispitivanje, ove osobe će dobiti niske doze eksperimentalnog tretmana putem direktne injekcije, odnosno intravenozno.

Ako rani rezultati budu uspešni i CF33-hNIS se bude smatrao bezbednim i dobro se tolerisao, dodatni testovi će istražiti kako se lek uparuje sa pembrolizumabom, postojećim tretmanom antitela koji se već koristi u imunoterapiji karcinoma.

Verzija virusa koja se sada klinički testira proizvodi humani natrijum jodid simporter (hNIS), protein koji omogućava istraživačima da snime i prate replikaciju virusa, kao i da omogućava dodatni način oštećenja ćelija kancera dodavanjem radioaktivnog joda.

Međutim, prije nego što se utvrdi efikasnost, istraživači će prvo tražiti da vide koliko dobro pacijenti reaguje na lijek, bilježeći učestalost i ozbiljnost bilo kakvih neželjenih efekata, a takođe istražuju koliko dobro prolaze učesnici dok se niske doze povećavaju.

Sekundarne mjere, uključujući procjene o tome koliko efikasno CF33-hNIS smanjuje liječene tumore, biće analizirane kasnije, ali s obzirom da se očekuje da će ispitivanje da traje dvije godine i to na više kliničkih lokacija, vjerovatno će proći neko vrijeme prije nego što se saznaju rezultati.

- Ako se pokaže da je lijek bezbjedan i da se dobro podnosi, mogli bismo da tražimo moćno novo sredstvo za borbu protiv tumora - kaže hirurški onkolog dr Suzan Varner, koja je prethodno vodila tim koji je proučavao efekte CF33 na tumore kod miševa, prenosi sajt Bašta Balkana.

Ona je 2020. godine rekla da ovaj onkolitički virus trenira imunski sistem da cilja određenu ćeliju karcinoma.

- To znači da ako slična ćelija kancera ikada pokuša da ponovo nastane, imunski sistem će biti spreman - rekla je doktorka.

Još niko sa sigurnošću ne zna da li će CF33-hNIS učiniti isto kod ljudi, ali ako može, to će postati tek druga onkolitička virusna terapija za karcinom koju je odobrila FDA, nakon lijeka koji se zove talimogen laherparepvec (T-VEC), modifikovana verzija virusa herpes simpleksa, koji se koristi u liječenju melanom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.