NavMenu

Crna Gora može da računa na podršku MMF-a

Izvor: Mina Utorak, 24.05.2022. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: Kristi Blokhin/shutterstock.com)

Crna Gora i Međunarodni monetarni fond (MMF) nastavljaju izuzetno dobru i partnersku saradnju, saopšteno je nakon sastanka premijera Dritana Abazovića sa izvršnom direktoricom te međunarodne finansijske institucije, Kristalinom Georgijevom.

Abazović je naveo da je Crna Gora odlučna da shodno zaslugama u sprovedenim sveobuhvatnim reformama napreduje na evropskom kursu, gledajući svoju budućnost kao prva naredna punopravna članica EU, uz ocjenu da je agresija Rusije na Ukrajinu dodatan motiv i da Zapadni Balkan napreduje u tom smjeru.

- Cilj Vlade koju predvodim je da u kontekstu globalne zdravstvene i geopolitičke krize, pokrene snažan i konkretan investicioni proces u pravcu realne diverzifikacije ekonomije i stvori povoljan ambijent za investicije - rekao je Abazović.

On je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, kazao da je intencija Vlade da se unaprijedi poslovni ambijent, naročito sa zdravim privrednim projektima zasnovanim na održivom razvoju i "zelenoj" politici, i da se snažnije razvijaju pojedini sektori, prije svega energetika.

Georgijeva je ukazala na spremnost te međunarodne finansijske organizacije da pruži podršku Crnoj Gori u daljem savladavanju izazova sa kojima se suočava.

- U neizvjesnom ekonomskom okruženju Crna Gora uvijek može računati na MMF - navela je Georgijeva.


Abazović i Georgijeva su razgovarali o Izvještaju Misije za Crnu Goru koji je Odbor direktora MMF-a usvojio, uticaju krize izazvane pandemijom koronavirusa na crnogorsku ekonomiju i reformama u sektoru ekonomije.

Sagovornici su razgovarali i o kreiranju novog finansijskog sistema za međunarodna plaćanja, čiji je Georgijeva jedan od predvodnika, koji se zasniva na Central Bank Digital Currencies, a što bi dalo određenu nezavisnost Crnoj Gori u smislu bržeg i lakšeg međunarodnog plaćanja.

Abazović boravi u trodnevnoj posjeti Švajcarskoj, gdje učestvuje na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.