NavMenu

Damjanović: U julu moguć suštinski rebalans budžeta

Izvor: Mina Utorak, 24.05.2022. 14:38
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Mina/Screenshot)
Ministar finansija Aleksandar Damjanović, najavio je danas na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet mogućnost potrebe suštinskog rebalansa budžeta tokom jula.

- Ima potrebe da se ide na suštinski rebalans, kako bi se obezbijedilo nesmetano funkcionisanje javnih finansija u periodu koji predstoji - rekao je Damjanović na sjednici na kojoj se raspravljalo o Predlogu izmjena i dopuna zakona o budžetu Crne Gore za ovu godinu, odnosno tehničkom rebalansu, koji je jednoglasno podržan.

Damjanović je kazao da je za to neophodna intenzivna komunikacija Vlade i parlamenta, kao i da će više informacija imati kada utvrde realni presjek i obaveze stanja javnih finansija.

- Sada pravimo presjek onoga kako je do sada rađeno i kakvo je realno stanje javnih finansija, što uključuje pregled neizmirenih obaveza koje se nalaze u Ministarstvu finansija, dospjelih obaveza i onih koji tek dospijevaju, što će nam biti osnovni input da vidimo treba li nam novi rebalans - naveo je Damjanović.

On je, govoreći o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o budžetu, rekao da su one uslovljene novom uredbom organizacije rada nove Vlade, imajući u vidu da se promijenio broj ministarstava i potrošačkih jedinica.

- Zadržali smo isti budžetski okvir koji je promijenjen za oko 60-ak hiljada EUR i radi se o preraspodjeli budžetskih sredstava na organizacione cjeline - dodao je Damjanović.

Damjanović je, odgovarajući na diskusije poslanika, naveo nekoliko razloga za donošenje izmjena i dopuna Zakona o budžeta u junu ili julu.

To su, kako je naveo, rat u Ukrajini, produženo trajanje pandemije, kao i rast cijena energenata i hrane na međunarodnom tržištu i potreba koje će Crna Gora imati u tom dijelu.

- I da toga ima, a da nema ničega ostaloga, bilo bi dovoljno razloga da razmišljamo o rebalansu, jer u momentu kada je parlament donio postojeći Zakon o budžetu, ovakve stvari nijesu bile ni na vidiku - rekao je Damjanović.


On je kazao da pored globalnih i lokalnih razloga postoji i razlog koji se tiče novih rashoda koji će uslijediti u narednom periodu.

- Ti razlozi se tiču obaveza prema majkama sa troje ili više djece, penzionerima, zaposlenima u zdravstvu i prosvjeti, kao i lokalnih izbora u oktobru - naveo je Damjanović.

On je rekao da će biti potrebe za dodatnim zaduženjem države.

Damjanović je naveo da, kada se govori o energentima, već postoje posljedice po budžet, jer su donijete odluke kojima su smanjene akcize i porez na dodatu vrijednost (PDV) na jedan dio namirnica, što dovodi do smanjenja prihoda.

On je, govoreći o razlozima za rebalans, objasnio i da neke budžetske pretpostavke, koje su vezane za primitke, ne mogu biti ostvarene.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.