NavMenu

Šta je globalni dug i zašto je on važan

Izvor: Klix Ponedjeljak, 23.05.2022. 10:32
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/PublicDomainPictures)
Globalni dug podrazumijeva dug država, kompanija i svakog pojedinca. Prije pandemije koronavirusa je bio visok, a tokom pandemije je dodatno porastao.

Potrošnja država kako bi zaštitile radna mjesta i zdravlje stanovništva doprinijeli su rastu globalnog duga. U Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) smatraju da je riječ o iznosu duga koji predstavlja opasnost.

Prošle godine dosegao je 303 biliona dolara, dok je godinu dana ranije iznosio 226 biliona dolara. To je najviši rast od Drugog svjetskog rata.

Napad Rusije na Ukrajinu podstiče nastavak rasta globalnog duga. Ako zemlje ne mogu platiti dugove, onda to za posljedicu ima stvaranje panike na finansijskom tržištu i usporavanje ekonomskog razvoja. Moguća je i recesija.


Nedostatak novca za javne usluge, poput zdravstvene zaštite i obrazovanja, najviše pogađa siromašne.

U Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i Svjetskoj banci smatraju da je 60 posto siromašnih država blizu toga da neće moći finansirati javne usluge. Kako bi se problem riješio, iz MMF-a su pozvali na restrukturiranje državnih dugova.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.