NavMenu

Agencija Moody's snizila kreditni rejting Ukrajine

Izvor: Mina Nedjelja, 22.05.2022. 10:02
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/497608)
Agencija Moody's snizila je kreditni rejting Ukrajine s Caa2 na Caa3 uz negativne izglede, navodeći kao razlog pojačani rizik vezan uz održivost dugova te zemlje nakon ruske invazije.

- I dok Ukrajina ostvaruje koristi od velike međunarodne finansijske pomoći, koja joj pomaže da izbjegne neposredne rizike vezane uz likvidnost, posljedični znatan skok državnog duga vjerovatno će se pokazati neodrživim u srednjem roku - navela je ta agencija.

Moody's, koji je ranije izglede za kreditni rejting te zemlje držao pod revizijom, sad ih je spustio na negativne, zbog neizvjenosti oko daljeg razvoja rata i s tim povezanih kreditnih implikacija, prenosi SEEbiz.

Predstavnici Grupe sedam najrazvijenih ekonomija (G7) dogovorili su se o novoj pomoći Ukrajini u petak u visini od 9,5 mlrd USD, te su joj obećali dovoljno novca kako bi mogla održavati funkcionisanje svoje uništene ekonomije, sve dok se bori protiv ruske invazije.

Moody's sada očekuje da će vojni sukob u Ukrajini trajati mnogo duže nego što je prvobitno pretpostavio, te prognozirao da će u ovoj godini ukrajinski bruto domaći proizvod (BDP) potonuti oko 35%.

Početak oporavka ekonomije Moody's očekuje u narednoj godini, no takođe prognozira i da će ruska invazija nanijeti trajnu štetu ukrjainskom BDP-u.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.