NavMenu

Evropska uredba o plodoredu na čekanju kako bi poljoprivrednici mogli da uzgajaju više pšenice

Izvor: Politika Četvrtak, 19.05.2022. 12:38
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay / GoranH)
Njemački ministar Džem Ezdemir lobira kod Evropske komisije da odloži novu uredbu o plodoredu (planirani redosled gajenja usjeva) kako bi poljoprivrednici mogli da uzgajaju više pšenice s obzirom na sukob u Ukrajini, piše Euractiv.

Prema novim propisima, koji bi trebalo da se primjenjuju od 2023. godine, poljoprivrednici ne bi smjeli dvije godine zaredom da uzgajaju isti glavni usjev na istoj oranici. Međutim, Ezdemir je zatražio da se primjena novih propisa odloži za godinu dana i istakao da je njegov zahtjev zasnovan na trenutno zategnutom globalnom tržištu žitarica.

- Zbog toga lobiram u Briselu da odloži novu šemu plodoreda kako bi naši proizvođači mogli da proizvedu više pšenice - rekao je i dodao je da bi takvo ograničenje onemogućilo jesenju sjetvu te žitarice na mnogim površinama, prenosi Agroklub.

Poljoprivrednici su uslovljeni poštovanjem Uredbe o plodoredu, poznatije kao standard GAEC 7. Ova pravila dozvoljavaju proizvođačima da primaju direktna plaćanja od Zajedničke poljoprivredne politike samo ako ispunjavaju set minimalnih zahtjeva.

Proizvodnja pšenice je jedna od strateških grana njemačke poljoprivrede. Ova zemlja ne zavisi od njenog uvoza i sama podmiruje svoje potrebe za ovom žitaricom. Istovremeno, važan je svjetski izvoznik s tržišnim udjelom od 5% u 2020. godini.

Stoga ne čudi što je njemački ministar izjavio kako bi odgađanje olakšalo planiranje proizvodnje i sjetvu za domaće uzgajivače i implementaciju poljoprivrednih subvencija EU 2023. godine.

Selija Nisens iz Evropskog biroa za životnu sredinu izjavila je da je to pogrešan predlog jer je poštovanje plodoreda od ključnog značaja za suzbijanje štetočina i zaštitu zemljišta. Smatra da bi zemljište i usjeve trebalo preusmjeriti za proizvodnju hrane za ljude, a ne za bioenergiju ili stočnu hranu.

Proizvođači kukuruza su do sada najviše imali problema s poštovanjem ovih pravila uzgoja. Inicijativu njemačkog ministra je podržalo Udruženje njemačkih poljoprivrednika. Predsjednik udruženja Joakim Rukvid je rekao da žele da nastave proizvodnju pšenice u istom obimu:

- Sada očekujemo predloge Brisela i Berlina za to kako da se riješi prehrambena kriza.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.