NavMenu

Cigarete oduzete iz Slobodne zone Luke Bar biće prodate na aukciji

Izvor: eKapija Srijeda, 18.05.2022. 08:40
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore)
Na dan stupanja na snagu Odluke o zabrani skladištenja duvanskh proizvoda na teritoriji Slobodne zone Luka Bar, 1. januara 2022. godine, ukupno 13 privrednih društava je na zalihama imalo cigarete i druge duvanske proizvode, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina. Kako su naveli, zaplijenjena roba, vrijedna na desetine miliona eura, biće prodata na aukciji.

Kako su naveli, pripadnici carine su bili dužni da u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke donese rješenje kojim se zabranjuje obavljanje djelatnosti skladištenja duvanskih proizvoda i ukine ili izmijeni odobrenja koja su izdata za vođenje evidencije za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj zoni. Uprava prihoda i carina je dopunila rješenje o početku rada Slobodne zone Luka Bar kojim je zabranila smještanje radi skladištenja duvanskih proizvoda na teritoriji Slobodne zone Luka Bar.

- Na osnovu Odluke i rješenja Uprave prihoda i carina, po službenoj dužnosti, ukinuta su rješenja o odobravanju vođenja evidencija u zoni korisnicima koji su obavljali djelatnost skladištenja duvanskih proizvoda, dok su izmijenjena rješenja korisnicima koji pored skladištenja duvanskih proizvoda skladište i drugu robu ili obavljaju i druge djelatnosti. U rješenjima su svim korisnicima određeni rokovi za otpremanje duvanskih proizvoda iz Slobodne zone, pri čemu se vodilo računa o količini duvanskih proizvoda koji su se zatekli na zalihama - naveli su iz Uprave.

Poslednjem korisniku istekao je rok za iznošenje robe iz Slobode zone 5. maja , osim za 24 kontejnera koja se nalaze na kontejnerskom terminalu u Luci Bar, za koje postoji najava da će u narednih 10 dana biti iznijeti iz slobodne zone u skladu sa procedurom.

Iz Uprave su saopštili sa du 5. maja na zalihama imali duvanske proizvode preduzeća Atlant Mont, Omni Maxtrade LTD i NRT Partners LTD sa Sejšelskih ostrva, M.P.S grupa i West Point iz Podgorice, Neworld Overseas Limited sa Kipra, Lenora international i Sace LTD Delaware iz SAD, Montenegro Duvan Comerc iz Mojkovca i Ripšped iz Bara.

- Informaciju o tome koliko su lica koja su bila korisnici Slobodne zone uplatila na ime skladištenja cigareta Uprava prihoda i carina ne posjeduje - dodali su.

Kako su pojasnili, cigarete će, shodno Carinskom zakonu, prodati na javnoj aukciji.

- Carinskim zakonom predviđeno je da Carinarnica prodaje oduzetu robu izlaganjem javnoj prodaji, pri čemu postupa u skladu sa propisima. Ako se radi o robi koja se ne može prodati, odnosno upotrijebiti zbog zdravstvenih, veterinarskih, fitopatoloških, sigurnosnih ili drugih razloga propisanih ovim zakonom, ta roba se uništava pod carinskom kontrolom i nadzorom, u skladu sa odgovarajućim propisima. Navedna roba shodno carinskim propisima podliježe zdravstveno sanitarnoj kontroli - pojašnjeno je.


S obzirom na to da su privrednim društvima, bivšim korisnicima Slobodne zone Luka Bar istekli rokovi u kojima su bili dužni da preduzmu radnje radi odobravanja carinski dozvoljenog postupanja ili upotrebe robe i otpreme robu u inostranstvo, one više nijesu pod carinskim nadzorom.

- Formirana je radna grupa koja će utvrditi koji je najbolji model da se oduzeti duvanski proizvodi lageruju u skladu sa zakonom. Dok se ne reguliše status ove robe, ona će biti smještena na lokaciji koja je pod carinskim nadzorom, kako bi se prevenirala eventualna mogućnost krađe. Javnosti je poznato da su se krađe više puta dešavale u prethodnom periodu.

Naplata akciza u periodu od 01. 01. do 16. 05. 2022. iznosi 95,2 miliona eura što je za 27% više u odnosu na isti period prethodne godine. Ostvaren je značajan rast prihoda od akciza na duvanske proizvode od 87 % Ili 13 miliona eura više, u odnosu na isti period prošle godine, što govori u prilog tome da aktivnosti koje sprovode Vlada Crne Gore, resorno Ministarstvo i Uprava prihoda i carina u borbi protiv šverca cigara, daju očekivane rezultate.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Podgorica i dalje čeka Starbucks

Iako je najavljeno da će početkom ove godine Podgorica dobiti prvu kafeteriju čuvenog američkog lanca Starbucks, to se ni do sredine aprila nije desilo. Iz kompanije Zeren, koja je vlasnica franšize Starbucks, portalu Investitor.me nijesu odgovorili na pitanja poslata na dostupnu e-mail adresu, u vezi aktivnosti i konačnog datuma otvaranja kafeterije. Mustafa Yiğit, izvršni direktor Zerena, najavio je otvaranje prve Starbucks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.