NavMenu

Od početka godine manji broj novih preduzeća u EU, manje i stečajeva

Izvor: Danas Utorak, 17.05.2022. 13:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)Ilustracija
U prvom kvartalu ove godine, u poređenju sa prethodnim kvartalom, u EU je bilo za 2,3% manje registrovanih novih preduzeća i za 0,8% manje stečajeva, objavio je Eurostat.

U prvom kvartalu 2022, broj registracija preduzeća bio je za jedan odsto veći nego u istom periodu 2019, prije pandemije COVID-19, dok je broj proglašenja stečaja smanjen za 23% u istom periodu.

Što se tiče registracija, početkom 2022. godine bilo je znatno više registracija preduzeća nego pre krize u oblasti informisanja i komunikacija, za 17%, u poređenju sa prvim kvartalom 2019.


Sa druge strane, u sektoru smještaja i prehrambenih usluga, početkom 2022. registrovano je znatno manje preduzeća nego u prvom kvartalu 2019. godine, za 17% manje.

Stečajeva je početkom ove godine u odnosu na prvi kvartal pre tri godine bilo znatno manje u svim djelatnostima, osim u uslugama smještaja i ishrane, gdje je broj firmi koje nisu preživjele povećan za 11%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.