NavMenu

CBCG upozorava: Inflacija i posljedice rata u Ukrajini mogu ugroziti ekonomiju

Izvor: Mina Utorak, 17.05.2022. 07:23
Komentari
Podeli
(Foto: Google Earth/Printscreen)
Trendovi koji karakterišu bankarski sektor u prvom kvartalu bili su pozitivni, ali bi neizvjesnost uzrokovana rastom inflacije i situacijom u Ukrajini mogla uticati na intenziviranje postojećih, ali i pojavu novih ranjivosti, ocijenio je Savjet za finansijsku stabilnost.

- Sistemski rizik se, za sada, može ocijeniti umjerenim rangom, ali bi neizvjesnost uzrokovana rastom inflacije i situacijom u Ukrajini mogla uticati na intenziviranje postojećih, ali i pojavu novih ranjivosti, naročito u realnom sektoru, što se, dalje, može reflektovati na fiskalnu sferu i bankarski sektor - saopšteno je na sjednici.

Stoga je, kako je saopšteno iz CBCG, neophodno pažljivo analizirati kretanja pokazatelja stabilnosti finansijskog sistema, te, u zavisnosti od razvoja situacije, osmišljavati i implementirati dodatne monetarne, prudencione i fiskalne mjere u pravcu smanjenja rizika.

U Informaciji o finansijskoj stabilnosti za prvi kvartal, koju je Savjet razmotrio, navodi se da će, prema očekivanjima međunarodnih finansijskih institucija, globalni ekonomski rast u ovoj godini značajno biti usporen usljed situacije u Ukrajini i relativno snažnog rasta inflacije (rast cijena goriva i hrane), koji će najviše pogoditi siromašnije zemlje.

- Za Crnu Goru, Međunarodni monetarni fond projektuje rast od 3,8% u ovoj godini, što je značajna revizija u odnosu na prethodnih šest odsto. Svjetska banka prognozira da će rast crnogorske ekonomije u ovoj godini biti 3,6% - navodi se u saopštenju.

Podaci za prvi kvartal tekuće godine ukazuju na godišnji pad industrijske proizvodnje od 15,2%, rast prometa u trgovini na malo od 30%, kao i rast u broju dolazaka turista 117,5% i broju ostvarenih noćenja, 137,9%.

- U prvom kvartalu je ostvaren veliki rast potrošačkih cijena, pa je stopa inflacije na kraju marta iznosila 9,7% - rekli su nakon sjednice Savjeta.

Trendovi koji karakterišu bankarski sektor u prvom kvartalu ove godine bili su pozitivni. Zabilježen je rast aktive i kapitala banaka na godišnjem nivou, kao i rast depozita i kredita. Evidentirano je umjereno povećanje NPL-a (učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima), koji je na kraju marta iznosio 6,5 odsto.


- U sektoru osiguranja je tokom prva tri mjeseca zabilježen rast bruto fakturisanih premija od 12,8% u odnosu na isti period prošle godine - navodi se u saopštenju.

Na sjednici je razmatran Izvještaj o radu Savjeta za finansijsku stabilnost u prošloj godini. U ovom dokumentu je istaknuto da je finansijska stabilnost tokom prethodne godine bila očuvana, dok je opasnost po njeno narušavanje bila umjerenog intenziteta i stabilnog smjera djelovanja, uz pojačano prisustvo određenih rizika.

- Uprkos brojnim izazovima koje je donijela pandemija koronavirusa, bankarski sektor je u prošloj godini sačuvao likvidnost i solventnost, što je posljedica dobrog poslovanja banaka iz pretpandemijskog perioda, kao i adekvatnog prudencionog djelovanja regulatora - saopšteno je nakon sjednice.

Trendovi na tržištu kapitala i tržištu osiguranja su takođe imali stabilan razvoj usljed postepenog ekonomskog oporavka privrede u prethodnoj godini. Efekat oporavka posebno je bio vidljiv na tržištu osiguranja koje je u prošloj godini zabilježilo rekordan iznos ukupnih bruto premija osiguranja od 98,8 mil EUR, što je iznad pretkriznog nivoa premija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.