Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 16.05.2022.| 08:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zadužbina Ljubatovića u Risnu postaje butik hotel sa pet zvjezdica (FOTO)

(Foto: Opština Kotor/Briv Comnstruction/Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu)
Kompanija Briv Construction, koja je 2020. godine dobila koncesiju za valorizaciju objekta Zadužbine Ljubatovića u Risnu, planira da na ovoj lokaciji otvori luksuzni butik hotel sa pet zvjezdica.

Ova kompanija je Sekretarijatu za zaštitu prirodne i kulturne baštine Kotora podnijela zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu za projekat rekonstrukcije hotela 5*. Kako se navodi u dokumentu, površina parcele na kojoj se nalazi objekat je 4.085,49 m2, dok površina objekta koji je i spomenik kulture, iznosi 389 m2.

Područje pripada Kotorsko-Risanskom zalivu koji je stavljeno pod zaštitu 1979. godine, a iste godine područje je upisano u UNESCO listu svjetske prirodne i kulturne baštine. Zadužbina Ljubatović evidentirana je kao nepokretno kulturno dobro.

U Elaboratu koji je dostavljen Opštini Kotor navodi se da je planirana rekonstrukcija objekta u butik hotel sa 5* u kome će biti četiri luksuzna apartmana, restoran sa pratećim sadržajima, memorijalna soba posvećena zadužbinaru, sala za sastanke i prateći sadržaji. Ukupna neto površina objekta biće 672,98 m² a bruto 859,48 kvadrata. Imaće prizemlje i sprat.

Ispred objekta predviđena je velika terasa, na kojoj se organizuje produžetak ugostiteljskog sadržaja i boravak gostiju napolju.

- Rekonstrukcija objekta i neposredne okoline, u smislu velike dvorišne površine, terase ka moru i pristupne predbašte, sprovedena je metodom restauracije - vraćanja neodstajućih djelova u skladu sa izvornim oblicima i svojstvima. U tom cilju, rekonstruisan je prvobitni - originalni izgled građevine, pripadajuće terase ispred objekta, i ogradnog zida ka Jadranskoj magistrali. Ispod dijela otvorene terase predviđen je prostor, odnosno osnova održavanja kako je nazvana u projektnoj dokumentaciji - objašnjeno je.

Ovim rješenjem se posebno čuva izvorni izgled reprezentativne centralne zone fasade sa originalnim natpisom, kao i raspored i oblik svih otvora sa kamenim okvirima. Organizaciono rješenje hotelskog sadržaja prilagođeno je prvobitnoj unutrašnjoj podjeli i organizaciji prostora.

- U okviru planirane namjene ovog kompleksa predviđena je memorijalna soba porodice Ljubatović koja će u potpunosti imati rekonstruisan enterijer iz vremena gardnje zadužbinara sa artefaktima iz porodičnog i istorijskog arhiva, kao i naselja Risan, a sve u skladu sa konzervatorskim projektom - navodi se u dokumetu.

U pogledu uređenja otvorenih djelova parcele, intervencije podrazumijevaju restauraciju velike terase, kamenih zidova i podzida, ograda i stepenica.

Shodno obavezi UTU-a, te zahtjevnosti namjene visokokategorisanog hotelskog objekta, u južnom djelu urbansitičke parcele, udaljen od samog objekta, planiran je neophodni kapacitet parking prostora za parkiranje sedam vozila.

Kako je navedeno u Elaboratu, glavni projekat rezultat je težnje za brižljivom rekonstrukcijom postojećeg objekta, i njegove neposredne okoline, te njegove funkcionalne revitalizacije kroz zahtjevan sadržaj luksuznog butik hotela
kategorije 5*.

- Kao takvo, postaje preduslov afirmacije reperne uloge Zadužbine Ljubatović sa crkvom sv. Dimitrija u ambijentalnoj i istorijskoj mapi Risanskog, ali i Bokokotorskog zaliva. Planiranom revitalizacijom, ostvaruiju se preduslovi da to postane i na turističkoj mapi ekskluzivne ponude Crne Gore - naznačeno je u dokumentu.

Posebna pažnja posvećena je ozelenjavanju lokacije, i to kroz zadržavanje postojećih vrijednih primjeraka stablašica, i planrianje novih zasada, kako razvijenih stabala, tako i dekorativnog žbunastog zelenila, te uređenih zatravnjenih površina, na bokovima glavne terase.


Istorijat kulturnog dobra

Zadužbina Dimitrija Đurova Ljubatovića Rišnjanina "Za uboge i bolne" izgrađena je na jednom od najljepših rtova Boke Kotorske 1888. godine. Namjena objekta se kroz vrijeme mijenjala tako da je tokom Prvog svjetskog rata bila austrijska Vojna bolnica, a poslije rate prešla u nadležnost Ministarstva socijalne politike i narodnog zdravlja i u njoj su boravila siromašna djeca po nalogu Ministartsva. Kasnije 1937. godine u ovom zdanju je otvoren Đački internat. U toku Italijanske okupacije u zgradi je bila vojna bolnica. Početkom 60-tih godina zgradu je otkupila bolnica u Risnu Vaso L. Ćuković i pretvorila u stacionar za bolesnike.

Katastrofalni zemljotres od 15. aprila 1979. godine, zbog blizine obale i dejstva vlage u potpunosti je srušio jednu od najljepših i najljepše poziocioniranih kuća Risna. Od predivne arhitekture zgrade ostali su samo goli zidovi.

Zdanje velikih dimenzija, sa prizemljem, spratom, kupolom crkve i lijepo oblikovanim dimnjacima bila je jedna od najreprezentativnijih građevina tog vremena. Crkva Sv. Dimitrija nalazila se na središnjem dijelu zdanja Oporavilišta za uboge i bolne. Zgradu je krasila ograda od kamenog zida i kovanog gvožđa, sa uređenim terenom oko zgrade, stepeništem za pristup obali, ulazom sa puta i od mora, kamenim klupama za odmor. U dvorištu zdanja nalazio se veliki bunar "bistjerna" koja se napajala kišnicom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE