NavMenu

Vlada zaplijenila više od 100.000 paketa cigareta iz Slobodne zone Luke Bar - Roba vrijedna na desetine miliona eura sada u vlasništvu države

Izvor: eKapija Subota, 14.05.2022. 16:35
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore)
U Slobodnoj zoni Luke Bar danas je zaplijenjeno više od 100.000 paketa cigareta bez akciza, čija je vrijednost nekoliko desetina miliona eura, saopšteno je iz Vlade. Kako je poručio premijer Dritan Abazović, ova roba sada prelazi u vlasništvo države, a sprovođenjem ove akcije šverc cigareta u Crnoj Gori od danas je "klinički mrtav".

- Radi se o formalnom završetku onoga što smo započeli ranije, a to je da u potpunosti suzbijemo šverc cigareta preko Luke Bar. Mislim da je današnja aktivnost od presudnog značaja jer se konačno u potpunosti obustavlja bilo kakva aktivnost koja može da ima primisao šverca cigareta - rekao je ABazović.

Prema njegovim riječima, ovo je bio najunosniji posao u Crnoj Gori kada je riječ o kriminalu u proteklih 20 godina, pa se procjenjivalo da se radi o poslu koji težak 500 mil EUR godišnje.

- S ovim se stavlja tačka i mislim da je jako važno da vratimo kredibilitet državi i Luci Bar, kao i svim onim časnim ljudima koji ni na koji način nisu doprinosili tome u prethodnom periodu, a nekako je pala sjenka i na sve njih, da je ovo veliki međunarodni hab za šverc cigareta - rekao je Abazović.

Tačna struktura i vrijednost robe znaće se kada se završi čitav prenos, dodao je, navodeći da roba prelazi u vlasništvo države.

- Naša je intencija da uspostavimo zakonodavnu infrastrukturu, kako ovo ne bi išlo na uništavanje, nego kako bismo pokušali da, ukoliko se za to pronađe zakonski okvir, ovo na legalan način proda i pare konačno upumpaju u budžet i u svrhu pomoći građanima Crne Gore - istakao je Abazović.

Dodaje je da će i u narednom periodu sve aktivnosti Vlade koje se tiču borbe protiv organizovanog kriminala biti usmjerene na to da se sve ono što je nelegalno zaplenjuje i stavlja u funkciju građana Crne Gore.

Dritan Abazović sa saradnicima u Luci Bar (Foto: Vlada Crne Gore)Dritan Abazović sa saradnicima u Luci Bar
- Dosta je bilo suprotnog procesa gdje su profitirali pojednici. Ovo nikada nije bio državni posao, to je velika prevara koja se plasirala građanima. Ovo je bio posao od koga su samo pojednici imali korist, a država i njen ugled ogromnu štetu - rekao je.

Sada, kako je naveo, počinje proces transporta cigareta na bezbjednije lokacije koji će trajati nekoliko dana.

- Paralelno s tim, Ministarstvo finansija i Uprava carina preduzimaće sve aktivnosti u cilju stvaranja zakonodavnog okvira da vidimo kako možemo postupati sa ovom robom u naednom periodu. Ono što je kompletan zaključak jeste da je šverc cigareta u Crnoj Gori i u Luci Bar klinički mrtav.

Druga faza tiče se istraga vezano za šverc cigareta i ljude koji se dovode u vezu sa tim, rekao je Abazović.

- To sada nije u našoj nadležnosti, ali svakako ohrabrujemo nadležne institucije, prije svega Specijalno državno tužilaštvo, da u skladu sa svojim zakonskim mogućnostima, preduzimaju aktivnosti i otkrivaju ono što se dešavalo u prethodom periodu kada je u pitanju šverc cigareta - dodao je.

Abazović je poručio i da će napraviti popis kompletne zaplijenjene robe, te pokušati da je, ukoliko se za to stvore zakonski uslovi, prodaju na inotranom tržištu.

- Nije bilo ni predviđeno da se ove cigarete, koje su sad u vlasništvu države, prodaju na tržištu Crne Gore, koje je veoma malo. Znamo ko su vlasnici cigareta, poznato nam je o kojim firmama je riječ. Međutim, ne momžemo nikoga unaprijed da optužujemo, jer su oni koristili zakonske mogućnosti korišćenja slobodne luke - zaključio je Abazović.

Ministar finansija Aleksandar Damajnović rekao je da će cigarete biti prebačene na bezbjednu lokaciju, te da
očekuje da se naže zakonski model kako bi se roba izvezla iz Crne Gore.

- Vrlo je malo ostalo prostora za nelegalno tržište u Crnoj Gori. U tom pravcu sarađivaćemo sa našim međunarodnim partnerima - rekao je.

Od ove akcije, kako je naveo, očekuje značajan priliv novca u crnogorski budžet.

- Moramo da se vraćamo normalnom vidu poslovanja i da Slobodna zona Luka Bar dobije novo lice - poručio je Damjanović.

Kako je prethodno navedeno, Uprava prihoda i carina naložila je Carinarnici Bar da oduzme ove duvanske proizvode koji vrijede više desetina miliona eura, jer nije produžen rok za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj carinskoj zoni, a istekli su rokovi za njihovo izmještanje.

Akciji koja je danas sprovedena u Baru osim ABazovića i Damjanovića prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar bez portfelja Zoran Miljanić i direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.