Izvor: eKapija | Subota, 14.05.2022.| 09:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tokom sezone uspostavljanje privremenih zajedničkih graničnih prelaza između Crne Gore i BiH

(Foto: Netfalls Remy Musser/shutterstock.com)
Bosna i Hercegovina je iskazala spremnost da intenzivira aktivnosti, kako bi se, shodno zaključenom Sporazumu o zajedničkim graničnim prelazima, stvorili uslovi za uspostavljanje zajedničke granične kontrole na graničnim prelazima Zupci - Sitnica, na putnom pravcu Trebinje - Herceg Novi i Klobuk - Ilino Brdo, na putnom pravcu Trebinje - Nikšić.

To je saopšteno tokom sjednica Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima za međunarodni i pogranični saobraćaj.

Kako je saopšteno, mješovita komisija donijeće posebnu Odluku o privremenoj prekategorizaciji graničnih prelaza za pogranični saobraćaj Krstac - Krstac (Nikšić - Gacko) i Nudo - Aranđelovo (Nikšić - Trebinje), u periodu od 1. juna do 1. oktobra 2022. godine, za vrijeme ljetnje turističke sezone, u cilju smanjenja vremena zadržavanja na ostalim graničnim prelazima, te pojednostavljenja procedura prelaska državne granice svim državljanima strana potpisnica i državljanima trećih država, na način koji je regulisan Sporazumom o graničnim prelazima za međunarodni saobraćaj između Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

- Preporučiće se lokalnim samoupravama u Nikšiću, Trebinju i Gacku da, u skladu sa mogućnostima, preduzmu određene aktivnosti na poboljšanju saobraćajne infrastrukture na ovim putnim pravcima - saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Članovi komisije obišli su i granični prelaz Nudo - Aranđelovo, na putnom pravcu Nikšić - Grahovo - Trebinje, na zahtjev stanovništva sa ovog područja, u cilju sagledavanja opravdanosti njihovog zahtjeva za uspostavljanje zajedničke granične kontrole sa ciljem pojednostavljenja procedura prelaska državne granice.

- U tom smislu nadležni organi Crne Gore i BiH preduzeće mjere u cilju realizacije ove inicijative, uporedo sa potrebom uspostavljanja granične kontrole u pograničnom saobraćaju Biteljica - Biteljica, na putnom pravcu Nikšić – Bileća - navodi se saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o izgradnji novog mosta na Tari. Riječ je o zajedničkom je projektu dvije zemlje, a obaveza Crne Gore je da izgradi pristupne saobraćajnice. Kako je navedeno, glavnim projektom izgradnje mosta utvrđena je pozicija kontaktne tačke sa saobraćajnicom, koja opredjeljuje i buduću lokaciju zajedničkog graničnog prelaza, jer će postojeći granični prelaz na Šćepan Polju sa izgradnjom novog mosta ostati van putne infrastrukture.

- Dakle, cilj je bio da se međusobno informišemo o dinamici izgradnje mosta na rijeci Tari i zajedničkog graničnog prelaza, koja mora biti usaglašena - objašnjeno je.

Zajedničkim obilaskom mikolokacije budućeg zajedničkog graničnog prelaza između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Šćepan Polje - Hum, na putnom pravcu Plužine - Foča, konstatovano je da je mikrolokacija na Šćepan Polju - Paklice najkomfornija, gdje je već urađena prva faza ovog graničnog prelaza.

- Zaključenim Sporazumom između Crne Gore i BiH, granični prelaz Šćepan Polje - Hum je određen za međunardni drumski putnički i robni saobraćaj, međutim, do rekonstrukcije puta Foča - Šćepan Polje ovaj granični prelaz neće biti u punoj funkciji - navedeno je.

Posebna pažnja posvećena je pripremama za ljetnju turističku sezonu i u tom smislu su dogovorene aktivnosti na usaglašavanju prometa putnika i roba i koordinaciji procedura graničnih službi obje države u cilju ubrzanja prelaska državne granice.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE