NavMenu

Da li će Japanci proizvoditi električna vozila u Srbiji i da li je ta priča način da se litijum vrati u igru?

Izvor: Demostat Petak, 13.05.2022. 15:18
Komentari
Podeli
(Foto: Nataliya Hora/shutterstock.com)
Vlada Srbije u ovom trenutku vodi intenzivne pregovore sa čelnicima jedne velike japanske automobilske kompanije o izgradnji njenog proizvodnog pogona u našoj zemlji, saznaje Demostat u dobro obaviještenim izvorima.

Nadležni u Srbiji japanskom partneru nude da fabriku izgradi u Inđiji kao jednoj od potencijapnih lokacija. Ukoliko bi ta kompanija, koja pokazuje zainteresovanost za projekat, pristala na tako nešto najvjerovatnije bi bio otvoren pogon za proizvodnju električnih automobila - navodi sagovornik Demostata.

Podsjećanja radi, predsednik Aleksandar Vučić izjavio je krajem aprila da "Srbija pregovara sa dva fantastična proizvođača automobila". Nakon toga, u medijima se spekulisalo da je jedan od njih njemački Folksvagen.

Kako su pisali mediji, nadležni u Inđiji već pripremaju 800 hektara zemljišta koje je namijenjeno kompaniji iz automobilske industrije. Na sjednici Skupštine opštine Inđija, održanoj 11. aprila, trebalo je da se glasa o izmjeni i dopuni Prostornog plana opštine ali je taj predlog povučen na zahtjev predlagača. Predsjednik opštine Inđija Vladimir Gak obrazložio je da je do povlačenja predloga došlo zbog zahtjeva potencijalnog investitora da u Prostorni plan budu unijete detaljne informacije. Prema onome što je navedeno u pismu o namjerama, potencijalni investitor bi trebalo da uloži milijardu eira i zbog toga će, kako pišu mediji, poljoprivredno zemljište u toj opštini biti prevedeno u građevinsko.

Da Folksvagen nije ta velika automobilska firma koja je zainteresovana da otvori svoju fabriku u Inđiji objelodanila je Politika, pozivajući se na izvore iz njemačke kompanije sa sjedištem u Volfsburgu, koji tvrde da ona nije zainteresovana za pokretanje proizvodnje vozila u Srbiji.

Kako pak navodi izvor Demostata nadležni u Srbiji pregovaraju sa jednom velikom japanskom automobilskom kompanijom, a potencijalna investicija, kako navode, "uveliko zavisi od toga da li će se litijum eksploatisati u našoj zemlji, ali i od spoljnopolitičke orijentacije Vlade Srbije u narednom periodu".

- Ono što automobilske kompanije motiviše za otvaranje fabrike za proizvodnju električnih vozila u određenoj zemlji jeste dostupnost sirovinske baze za baterije ali i subvencije, poput onih koje dobija italijanski Fijat u Kragujevcu - tvrdi sagovornik Demostata.

Prema njegovim riječima, u slučaju da u Srbiji ipak dođe do eksploatacije litijuma, bez obzira što je u ovom trenutku sa britansko-australijskom kompanijom Rio Tinto u potpunosti prekinuta saradnja na tom planu, Vlada će prednost u nabavci te sirovine dati onima koji su spremni da investiraju u pogone za preradu. Nije cilj da litijum iz Srbije odlazi kao sirovina već kao proizvod, kao što je primjera radi, baterija za električni automobil ili vozilo - navodi sagovornik i dodaje da ne treba zaboraviti ni zainteresovanost geopolitičkih konkurenata zemlja zapada, u prvom redu Kine, za otvaranje proizvodnih pogona u Srbiji.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović naglašava da to da li će negde na teritoriji Zapadnog Balkana, pa tako i u Srbiji, biti otvorena fabrika nekog velikog auomobilskog proizvođača isključivo zavisi od njegovih generalnih planova i tendencija za širenje poslovanja.

Veoma je teško procjenjivati kakvi su planovi velikih japanskih automobilskih kompanija ali ono što se može reći je to da su takvi giganti spremni da dođu na ove prostore pod uslovom da su se definitivno odlučili na poslovni proboj na tlu Evrope. U tom slučaju Srbija kao lokacija može da dođe u razmatranje. Jedna od prednosti koju naša zemlja ima, kada je riječ o takvim investicijama, je dobra saobraćajna mreža. Kada je pak riječ o pristupu sirovinama litijuma treba naglasiti da je za automobilsku kompaniju ipak znatno značanija stvar postojanje fabrike za proizvodnju baterija. Međutim, i ta svar se može riješiti bez postojanja takvog postrojenja u zemlji u kojoj je otvorila proizvodni pogon, pribavljanjem baterija iz država koje su njihovi veliki proizvođači. Baterije se pakuju i tankerima dostavljaju do kupaca. Postojanje rudnika litijuma može da bude određena prednost za odluku o investiciji poput izgradnje fabrike električnih automobila ali ne previše velika i bitna - navodi Pavlović.

S obzirom da je krajem prošlog mjeseca predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio da bi potvrda najavljene investicije jednog od dva velika automobilska giganta bila najbolja vijest, Demostat je kontaktirao nadležne u toj instituciji koji su istakli da nemaju saznanja sa kojim proizvođačem država pregovara. Sa istim pitanjem redakcija se obratila i Vladi Srbije ali do predaje ovog teksta uredništvu Demostata odgovori nisu dobijeni, navodi se u pisanju Demostata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.06.2024.  |  Finansije

Neznatan pad efektivne kamatne stope

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupno odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u martu je u odnosu na februar pala 0,02 procentna poena i iznosila je 6,63%, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). - Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa je na mjesečnom nivou porasla 0,01 procentni poen na 6,16% - navodi se u Biltenu CBCG. Efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite u martu je pala 0,07 procentna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.