NavMenu

Kako nastaje "krvavi Mjesec" i koliko je ta pojava česta?

Izvor: National Geographic Petak, 13.05.2022. 11:20
Komentari
Podeli
(Foto: Jurik Peter/shutterstock.com)
Do prvog potpunog pomračenja Mjeseca u 2022. godini doći će u nedelju - 16. maja, usljed čega će se Zemljin satelit obojiti u crveno.

Dok Zemljina sjenka ovog vikenda bude prelazila preko Mjeseca, on će, okupan bronzanom svjetlošću postati "krvav", stvarajući tako spektakl, koji ćemo moći i da posmatramo.

Ovo je prvo od dva poptuna pomračenja Mjeseca ove godine. Sledeće će se dogoditi 8. novembra.

Šta je potpuno pomračenje Mjeseca?

Pomračenja nebeskih tijela nastaju kada jedan objekat zakloni drugi. U slučaju potpunog pomračenja Mjeseca, Zemlja zauzima mjesto između Sunca i Mjeseca. Možda biste očekivali da će to spriječiti Sunčevu svjetlost da stigne do Mjeseca, i učiniti ga neprimjetnim na noćnom nebu, ali to se zapravo neće dogoditi. Umjesto toga, dio Sunčeve svjetlosti prolazi kroz Zemljinu atmosferu i rasprušje se prema Mjesecu.

Da bi se ovaj fenomen dogodio, Sunce, Zemlja i Mjesec moraju da budu u liniji, što se dešava samo tokom punog Mjeseca.

Potpuna pomračenja Sunca se, s druge strane, dešavaju tokom mladog Mjeseca, kada Mjesec prolazi između Zemlje i Sunca. Na taj način Sunčeva svjetlost ne dopire do određenih djelova Zemlje, naglo smjenjujući dan i noć.

Pomračenja Sunca i Mjeseca dolaze u razmaku od oko dvije nedelje. Najskorije djelimično pomračenje Sunca bilo je vidljivo iz Južne Amerike, a dogodilo se 30. aprila.


Kakav je prizor?

Potpuno pomračenje Mjeseca počeće kao neupadljivo, suptilno pomračenje, koje je jedva upadljivo prosječnom, nestručnom posmatraču. Tada najširi, najdifuzniji dio Zemljinih sjenki počinje da se kreće po površini Mjeseca, prostirući se od krajnje lijeve, do krajnje desne strane Mjeseca.

Zatim nastupa djelimična faza pomračenja, kada najtamniji dio Zemljine sjenke prvi stupi u kontakt sa Mjesecom. Vidjećete kako veo tame obavija Mesec, a blago, sjenovito zakrivljenje koje na njemu budete primijetili predstavljaće Zemljin odraz. Zakrivljena sjenka će biti blaža od Mjesečevih kontura, pošto je Zemlja veća.

Kada ga sjenka potpuno proguta, Mjesec će poprimiti crvenu boju. To je zato što je jedino svjetlo koje dopire do Mjeseca ono što prolazi kroz Zemljinu atmosferu. Kraće talasne dužine, odnosno više frekvencije svjetlosti se raspršuju, ostavljajući samo duže talasne dužine crvene boje, sposobne da prodru kroz cijelu dužinu atmosfere naše planete, pod malim upadnim uglom. Iz istog razloga su izlasni i zalasci Sunca na Zemlji upravo crvene boje.


Do maksimalnog pomračenja dolazi kada je Mjesec u potpunosti zaklonjen Zemljinom sjenkom i ne obasjava ga ništa sem crvenog svjetla. Boja pomračenja Mjeseca zapravo varira u zavisnosti od toga koliko je Zemljina atmosfera zagađena. Astronomi procjenjuju nijanse crvene boje koje će Mjesec poprimiti procjenjuju pomoću petostepene Danjonove skale, na kojoj "nula" označava teško vidljivo pomračenje, a "četiri" predstavlja pomračenje boje bakarne rđe.


Učestalost pojave

Pomračenja Mjeseca su znatno učestalija od pomračenja Sunca, zbog čega njihova pojava nije toliko posebna. Pomračenja Mjeseca mogu biti vidljiva tokom cijele noći na Zemlji, pošto je Mjesec vidljiv sa bilo kog mesta na planeti. Na većini lokacija na Zemlji se dogodi jedno ili dva pomračenja Mjeseca godišnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.