NavMenu

Gazprom obustavlja isporuku gasa preko Poljske

Izvor: Mina Petak, 13.05.2022. 09:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sergey_R/shutterstock.com)Ilustracija
Ruski energetski div Gazprom objavio je da više ne može da izvozi gas gasovodom Yamal-Europa preko Poljske budući da je vlada u Moskvi zabranila poslovanje s vlasnikom poljske trase.

- Sprovedena je u djelo zabrana transakcija i plaćanja subjektima pod sankcijama. Za Gazprom to znači zabranu korištenja gasovoda u vlasništvu EuroPol GAZ-a za transport ruskog gasa kroz Poljsku - navodi se u saopštenju ruske kompanije.

Rusija je u srijedu uvela sankcije Gazpromovim podružnicama u "neprijateljskim zemljama", uključujući kompaniju za trgovinu, skladištenje i prenos energije Gazprom Germaniju koju je Njemačka u aprilu nacionalizovala kako bi osigurala snabdijevanje, prenosi SEEBiz.

Zabranjeno je i poslovanje s vlasnikom poljskog dijela gasovoda Yamal-Europa kojim se ruski gas transportuje u Evropu.

Moskva je time uzvratila na kaznene mjere koje su SAD, EU, Švajcarska i još neke zemlje uvele Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Sankcionisane kompanije ne mogu učestvovati u isporukama ruskog gasa i s njima se ne smije poslovati, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.


Poljski EuroPol Gaz zarađuje na tranzitu ruskog gasa i u zajedničkom je vlasništvu poljske gasne kompanije PGNiG i ruskog Gazproma.

Rusija je u aprilu obustavila isporuku gasa Poljskoj budući da je odbila novi mehanizam plaćanja u rubljama, ali poljski kupci i dalje su nabavljali ruski gas, koristeći obrnuti protok u Yamalu, iz Njemačke prema istoku.

Prije Gazpromove objave cijene gasa su skočile u četvrtak na holandskoj berzi TTF oko 20 odsto.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.