NavMenu

Najskuplja slika - Vorholova "Plava Merilin" prodata za 195 mil USD

Izvor: Politika Petak, 13.05.2022. 07:08
Komentari
Podeli
(Foto: 7163893/Pixabay)
Prepoznatljiv portret filmske dive Merilin Monro, poznat kao "Plava Merilin" (Shot Sage Blue Merilyn), koji je 1964, dvije godine posle njene smrti, naslikao veliki američki umjetnik Endi Vorhol, koristeći jednu od njenih promotivnih fotografija za film Nijagara kao inspiraciju, prodat je na aukciji u Kristiju za 195 mil USD, što ovo djelo čini najskupljim ikad plaćenim a nastalim u 20. vijeku.

Kako javljaju svetski mediji, a prenosi i Gardijan, sa trona najskuplje slike iz ovog doba skinute su Pikasove "Žene iz Alžira" (takozvana verzija O, odnosno poslednja iz serije), iz 1955. godine - djelo koje je 2015. prodato za 179,4 mil USD, dok je ujedno došlo i do promjene na polju cijena koje dostižu radovi američkih umjetnika. Prethodno je prvo mjesto u ovoj kategoriji držala neimenovana slika lobanje, koju je 1982. uradio Žan-Mišel Baskijat, a koja je prodata 2017, za 110,5 mil USD.

Prema informacijama Blumberga, kupac u čije je ruke otišla slika je Leri Gagosijan, američki trgovac umjetničkim djelima i vlasnik lanca umjetničkih galerija. Prethodni vlasnici bili su Tomas i Doris Aman, osnivači istoimene fondacije, koja se bavi uspostavljanjem zdravstvene zaštite i obrazovnih programa za djecu širom svijeta i čije je sjedište u Švajcarskoj, a u koju će biti preusmjeren novac od prodaje.

Prije same aukcije objavljeno je da je ovo djelo "jedna od najređih i najuzvišenijih predstava", za Aleksa Rotera slika je apsolutni vrhunac američkog pop-arta, koja prevazilazi žanr portreta, a pohvale djelu stigle su i od Džordža Fraja, prvog čoveka Upravnog odbora pomenute fondacije. Njegove riječi prenosi BBC: "Merilin je otišla, užasne okolnosti njenog života i smrti su zaboravljene. Sve što ostaje jeste ovaj enigmatičan osmjeh koji je povezuje sa jednim drugim misterioznim osmjehom druge ugledne dame - Mona Lize."

Ova aukcija viđena je kao simbol oporavka tržišta luksuznim umjetničkim predmetima i djelima i računa se kao mjera njegovog "zdravlja", a Kristi i Sadebi održaće tokom naredne dvije nedelje, kako je najavljeno, još aukcija, budući da se ispostavlja da tražnja za umjetničkim djelima raste nakon dvije pandemijske godine stagnacije. Posebno atraktivna biće ona zakazana za 16. maj u Sadebiju, gdje će biti ponuđeno preostalih 30 djela iz poznate Meklov kolekcije, prenosi portal Politike.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.