NavMenu

Stečajna uprava Montenegro erlajnsa koči novu nacionalnu aviokompaniju - Air Montenegro još uvijek bez code share-a

Izvor: Vijesti Četvrtak, 12.05.2022. 09:24
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Iako je biši izvršni direktor Predrag Todorović to najavljivao za kraj februara mjeseca, nova nacionalna aviokompanija Air Montenegro (AM) još nije obezbijedila članstvo i dobijanje koda u IATA - Međunarodnoj asocijaciji vazdušnog transporta.

Za to krive i stečajnu upravu Montenegro erlajnsa (MA), koju su vodili nedavno uhapšeni stečajni sudija Blažo Jovanić i stečajni upravnik Saša Zejak, u akciju Specijalnog državnog tužilaštva protiv tzv. stečajne mafije.

Samim time, kompanija još nije došla u poziciju da intenzivira poslovnu saradnju sa drugim avio-prevoznicima, sklapajući sa njima tzv. code share ugovore po kojima AM može prodavati mjesta u avionima drugih kompanija koje lete na određenim linijama, kao što one to mogu činiti na letovima AM.

Code share ugovor se sklapa između dvije ili više avio-kompanija koje imaju namjeru da dijele mjesta na istom letu. Sve kompanije koje učestvuju u code-share sporazumu, te letove objavljuju pod svojom oznakom i svojim brojem, kako na redu letjenja tako i na prodajnim kanalima.

To praktično znači da se mjesto na letu može kupiti od bilo koje kompanije učesnice code share aranžmana, ali let izvodi samo jedna od njih - operativni prevoznik.

Da bi mogao sklapati ovakve aranžmane AM prethodno mora dobiti svoj dvoslovni IATA kod, što kompanija koja je sa letovima počela prije 11 mjeseci, do danas nije uspjela da postigne.

Da je to urađeno, AM bi brzo i jednostvano mogao da značajno poveća broj destinacija na kojima leti bilo direktno svojim avionima, ili indirektno avionima drugih kompanija sa kojima ima code share ugovore, kao i frekvenciju svojih pravih, odnosno posrednih letova.

- Air Montenegro je inicirao razgovore sa kompanijom Montenegro erlajns (MA) u stečaju kako bi se na AM izvršio prenos postojećih YM/409 IATA kodova koje je ranije koristio MA. Od samog početka nam je cilj da se na najefikasniji i najracionalniji način iskoriste postojeći resursi, ali dogovor sa stečajnom upravom ipak nije postignut i cijeli postupak i dalje traje. Nadamo se da ćemo ipak postići dogovor jer bismo u suprotnom morali da se opredijelimo za alternativna rješenja koja su u ovom trenutku manje optimalna za crnogorsku nacionalanu avio-kompaniju, a samim tim i državu - odgovoreno je "Vijestima" iz aktuelnog menadžmenta AM-a na pitanje zašto još nije realizovana ranija Todorovićeva najava da će novi nacionalni avio-prevoznik do kraja febnruara dobiti svoj IATA kod.

MA u stečaju, odnosno njegov stečajni upravnik Saša Zejak u protekloj godini je u više navrata otežavao početak poslovanja nove crnogorske nacionalne kompanije, "gurajući joj klipove u točkove" po mnogim osnovama: od tužbi za zaštitu logoa i korišćenja uniformi kabinskog osoblja, do nespremnosti da sklopi ugovor o korišćenju hangara, alata i opreme za održavanje aviona AM na aerodromu Podgorica. Stečajni upravnik MA za sve to vrijeme nije prodao ništa od imovine bivše avio-kompanije da bi počeo vraćati njene dugove, niti je isplatio ni centa brojnim povjeriocima propale avio-kompanije, pa ni bivšim radnicima MA koji već neko vrijeme protestnim okupljanjima traže od Vlade da im ona isplati sedam zaostalih zarada i poveže staž.

Iz rukovodstva AM na čijem je čelu sada v. d. izvršna direktorica Dragana Frantov-Nikolić, nisu precizno odgovorili na pitanje sa kojim kompanijama namjeravaju da nakon dobijanja IATA koda, potpišu code share aranžmane, i za konkretno koje linije.

- AM, kao crnogorski nacionalni avio-prevoznik, od samog osnivanja, intenzivno radi na uspostavljanju saradnje sa velikim brojem kompanija, u cilju bolje povezanosti Crne Gore sa većim brojem destinacija i važnim emitivnim tržištima. Važno je napomenuti da je prije samog potpisivanja code share ugovora, potrebno obaviti brojne aktivnosti, ali i obezbijediti tehničke uslove za povezivanje sistema među avio kompanijama, kao i sklopiti ugovore o osnovnoj komercijalnoj saradnji. AM je već u pregovorima sa određenim kompanijama koje su izrazile spremnost za saradnju, a za koje nije uslov posjedovanje IATA koda - poručili su iz rukovodstva nacionalnog prevoznika.

Ova kompanija do sada je sarađivala prvenstveno u kraćim tzv. wet lease aranžmanima svojih ili aviona tih kompanija, sa hrvatskim Trade Airom i srpskom nacionalnom kompanijom Air Serbia od kojih je iznajmljivala avione sa posadama, ili njima ustupala svoje avione sa posadom kada su se ukazivale takve potrebe i mogućnosti.

I dalje plaćaju osiguranje za prizemljeni "embraer"

Iz menadžmenta AM Vijestima je potvrđeno da ta kompanija i dalje iz sopstvenih sredstava plaća osiguranje za prizemljeni avion tipa "embraer E195" (4O-AOC) a koji zvanično pripada brazilskoj BNDS banci jer ga MA u stečaju koji je koristio taj avion deset godina, nije u potpunosti otplatio. Ovaj avion popularno nazvan "Čarli", ne leti od 26. decembra 2020. i u međuvremenu su sa njega skidani djelovi, a Vlada Crne Gore još nije završila pregovore sa Brazilcima da od njih otkupi "Čarlija" i eventualno ga onda ustupi na korišćenje AM-u. Nova avio-kompanija je inače, prethodno zbog nedostatka novca, odustala od toga da sama kupi ovaj avion za koji su Brazilci tražili 5,3 mil USD jer u "Čarli" treba uložiti još najmanje preko 8 mil USD da bi on bio vraćen u tzv. plovidbeno stanje.


- I u ovom slučaju Air Montenegro je postupio u najboljem interesu za državu, te i dalje plaća osiguranje za ovaj avion, iako nije u vlasništvu kompanije. Napominjemo da su za vraćanje 4O-AOC u plovidbeno stanje potrebna milionska ulaganja koja su i vremenski dugotrajna i da je na državi da riješi pitanje statusa tog aviona - kazali su Vijestima iz menadžmenta AM.

Tokom ljeta značajno veći broj letova i destinacija

AM se inače, potrudio da za prestojeći špic ljetnje turističke sezone značajno poveća broj destinacija za koje ta kompanija leti u redovnom, sezonskom ili čarter saobraćaju, pa njihovi avioni već lete ili će to uskoro početi da rade za Njemačku, Francusku, Švajcarsku, Dansku, Izrael, Češku, BiH, Jermeniju...

Uz Beograd, najfrekventnija redovna linija AM biće ona za Istanbul iz Tivta, iako će crnogorski prevoznik na njoj od početka juna, dobiti vrlo jaku konkurenciju u obliku turskog nacionalnog avioprevoznika Turkish Airlines. Tako će ovog ljeta iz Tivta do Istanbula biti čak deset sedmičnih rotacija (tri Turkisha i sedam Air Montenegra).

Na pitanje kako komentarišu odluku crnogorskih vlasti da ipak dozvole Turkishu da uspostavi redovne sezonske letove između Istanbula i Tivta, uporkos žalbi AM-a koji je ukazujući na bilateralni sporazum dvije države o avio-saobraćaju, ukazivao da Turkish već ima cjelogodišnje svakodnevne redovne letove iz Istanbula za Podgoricu, dok je AM lani sam otvorio redovnu liniju iz Tivta za taj turski grad, iz AM su Vijestima kazali da su "turskom avio-prevozniku letovi odobreni u skladu sa bilateralnim sporazumom, a koji se odnosi na ukupan broj frekvencija".

- Air Montenegro posluje u najboljem interesu za državu Crnu Goru i nadamo se da ćemo kao nacionalna kompanija imati prilike da ostvarimo i bližu komercijalnu saradnju sa Turkish Airlinesom. Nakon skoro godinu od prvog leta Air Montenegra na relaciji Tivat-Istanbul, možemo biti izuzetno zadovoljni rezultatima postignutim na ovoj važnoj avio-liniji. Zbog velike potražnje smo, već tokom maja ove godine, povećali broj frekvencija na šest nedjeljno, a vjerujemo da će se trend rasta nastaviti. Posebno nam je drago da putnici, na ovoj i svim drugim linijama, prepoznaju i cijene kvalitet naše usluge, što nam omogućava da planiramo i veći broj letova - poručili su iz AM.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.