NavMenu

Milšped Grupa - Od izazova do inovacije

Izvor: eKapija Srijeda, 25.05.2022. 07:29
Komentari
Podeli
S obzirom na konstantne promjene u poslovnom svijetu, povećanje značaja blagovremene i potpune informacije, ali i potrebe da se odgovori na sve veće zahtjeve klijenata, tendencija kompanije Milšped za unapređenjem usluga i stalnim inovacijama se postavlja kao ključna. U skladu sa tim, razvoj i napredak kompanije uvijek prati i razvoj i unapređenje novih informacionih tehnologija i softvera koji pomažu dobroj organizaciji procesa, transparentnosti i bržoj dostupnosti i obradi informacija.

Nakon višegodišnjeg istraživanje tržišta, menadžment Milšpeda donio je odluku da implementira novi Transport Manager i time dodatno unaprijedi svoje poslovanje. Za implementatore je nakon više krugova selekcije među različitim implementatorima širom Evrope izabrana njemačka kompanija Logistische Informationsysteme AG (LIS).

LIS je softverska kompanija koja započela razvoj logističkih softvera pre 20 godina i od tada radi na razvoju i unapređenju različitih rješenja za kompanije iz oblasti logistike. Sjedište kompanije je u Njemačkoj, a postoji još pet branch office-a širom Evrope. U svojoj ponudi imaju različita rješenja, a Milšped se odlučio za Transport Manager softver WinSped.

WinSped je softver koji trenutno koristi više od 1.000 firmi sa preko 26.000 korisnika među kojima i svjetski poznate logističke kompanije. WinSped je modularno struktuiran softver pogodan za FTL, LTL, zbirni transport, kao i za automoto logistiku. Dodatno, uz Winsped je moguće integrisati i ostale aplikacije koje je razvio LIS kao što su WebSped - web portal za klijente i za track&trace pošiljke, i AppSped - mobilna aplikacija za vozače koja im pomaže u komunikaciji sa dispečerima i olakšava rad na terenu.

Prva faza projekta (Proof of concept) je trajala šest mjeseci i tokom nje je uspješno urađena analiza preko 30 studija slučaja sa različitim scenarijima. U njoj su učestvovali ključni korisnici iz svih operativnih sektora koji su imali prilike da rade u samom softveru, da testiraju module i ocjene njegovu funkcionalnost. Nakon šest mjeseci i opsežne analize tokom prve faze projekta, Milšped projektni tim je predstavio rezultate rada zajedno sa LIS-om, a menadžement Milšpeda se odlučio na nastavak saradnje, odnosno implementaciju projekta.

Od januara 2022. godine Milšped i LIS aktivno rade na detaljnoj analizi operativnih procesa i na implementaciji softvera kroz podešavanje osnovnih funkcionalnosti, prilagođavanja tržištu i specifičnim srpskim procedurama. Takođe, analizira se povezanost Transport Managera sa ostalim aplikacijama koje Milšped koristi i na osnovu toga se prave integracije koje će efikasno povezati sisteme i olakšati rad operativnim sektorima. Plan je da se operativni sektori puštaju po organizacionim cjelinama i da se implementacija za Milšped kompanije u Srbiji završi u prvoj polovini 2023. godine.

U cilju povećanja produktivnosti, odnosno što boljeg upravljanja prodajnim i logističkim procesom, Milšped je u saradnji sa kompanijom Agilcon, najvećim regionalnim partnerom za implementaciju Salesforce rješenja, u svoje poslovanje integrisao i CRM komponentu. Sa svojim jednostavnim interfejsom i konfigurabilnim prikazom podataka, Salesforce garantuje lako snalaženje, korišćenje i praćenje svih procesa bitnih za kompaniju. Vođeni idejom kako se sadašnji i budući trendovi oslanjaju na vrhunsko korisničko iskustvo, a uzimajući u obzir da stalno rastu potrebe klijenata i tržišta za CRM uslugama, željeli smo da na ovaj način, korišćenjem najbolje tehnologije i efikasnih rješenja, omogućimo klijentima i zaposlenima brze i operativne kanale saradnje.

S obzirom da u svim elementima poslovanja pridajemo posebnu pažnju optimizaciji procesa, prošle godine se krenulo i sa implementacijom Voice picking rješenja u sektoru skladištenja. Projekat podrazumijeva korišćenje tehnologije glasovnog komisioniranja uz softver za obradu naloga, podešavanje modela rada i izvještavanje. Korišćenje Voice pickinga tokom komisioniranja omogućuje zaposlenima slobodne obje ruke za odvajanje robe i veće fokusiranje na sam proces. Ovo je posebno bitno imajući u vidu da se uz širenje obima poslovanja i pružanje brze usluge povećavaju i zahtjevi u pogledu količina robe koju je potrebno odvojiti za kratko vrijeme.

Sa druge strane, globalno je prisutno povećanje procenta fluktuacije zaposlenih, pa je neophodno za što kraće vrijeme obučiti novozaposlene. Uz Voice picking rješenje obezbeđuju se bolji uslovi rada zaposlenih, smanjuje broj grešaka pri komisioniranju, skraćuje vrijeme obuke, ubrzava dostizanje definisanih normi od strane novozaposlenih, odnosno ukupno povećava produktivnost.

Sposobnost integracije tehnološkog razvoja sa kompanijskom strategijom i tržištem od suštinskog je značaja za donošenje odluka i razvijanje novih proizvoda koji su tehnološki i društveno relevantni i prihvatljivi. Međutim, tokom poslovnih procesa bitno je i da svaki korak osiguramo i učinimo bezbjednim.

Milšped Grupa deo je konzorcijuma vodećih evropskih naučno-instraživačkih i privrednih subjekata koji realizuju projekat ENSURESEC, finansiran od strane Evropske komisije kroz fond HORIZON2020, najveći EU program za istraživanje i inovacije.

ENSURESEC je sociotehničko rješenje jedinstveno dizajnirano za zaštitu operacija e-trgovine na digitalnom tržištu od syber i fizičkih pretnji. ENSURESEC se bavi čitavim spektrom moderne e-trgovine, od standardnih fizičkih proizvoda koji se kupuju na internetu i dostavljaju finalnim korisnicima, do potpuno virtuelnih proizvoda ili usluga isporučenih putem interneta.

Milšped u ovom projektu ima posebno značajnu ulogu kroz pružanje kompletne logističke podrške, a koja se odnosi na prevoz i distribuciju proizvoda koji su predmet e-trgovine na svim djelovima transportnog puta. Posebno smo ponosni na činjenicu da je Milšped Grupa jedina kompanija iz Srbije uključena u implementaciju i evaluaciju ovako značajnog projekta, odnosno jedina kompanija čije je sjedište van teritorije Evropske unije.

Svaki od spomenutih inovativnih rješenja zahtijeva jasnu defnisanu svrhu i ciljeve, detaljnu analizu planiranog projekta, odnosno efikasnu saradnju i angažovanje zaposlenih uz snažnu posvećenost i viziju menadžmenta. Inovacija je način da se ostane konkurentan na tržištu i organizacija održi relevantnom, a za Milšped je, kao višedecenijskom relevantnom činiocu na polju logistike, inovacija sastavni dio poslovnog modela.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.