NavMenu

Šta sadrži Strategija razvoja turizma Crne Gore do 2025. - Rast smještajnih kapaciteta, uvođenje direktnih aviolinija i više od 18.000 novih radnih mjesta

Izvor: eKapija Petak, 29.04.2022. 11:03
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/osoian-marcel)
Ministarstvo ekonomskog razvoja izradilo je Strategiju razvoja turizma Crne Gore 2022-2025. godine s Akcionim planom, u kojoj se navodi da se ista odnosi na četvorogodišnji period zbog efikasnijeg strateškog planiranja razvoja turizma u uslovima izmijenjene realnosti, shodno aktuelnoj pandemiji i drugim potencijalnim izazovima.

Strategija predstavlja krovni strateški dokument, kojim su prepoznate mogućnosti daljeg razvoja turizma, vodeći računa o načelima održivosti, usklađenosti, potencijalima, razvojnim potrebama i zahtjevima privrede, domaćeg i inostranog tržišta.

Dokument koji je Vlade CG usvojila krajem marta ove godine juče je objavljen i na sajtu Vlade, a u njemu se, između ostalog ističe da turizam predstavlja stratešku privrednu granu crnogorske ekonomije.

- Do 2020. godine, koju karakteriše pojava pandemije COVID-19, u sektoru turizma je iz godine u godinu bilježeno povećanje broja turista i noćenja, investicija, i u konačnom ostvarenih prihoda - navedeno je.

Kroz Akcioni plan za 2022. godinu, za postizanje operativnih ciljeva predviđen je utrošak u iznosu 27.047.673 EUR, od čega se 88,74% sredstava (24.002.583 EUR) odnosi na investicione projekte planirane u okviru Kapitalnog budžeta za 2022. godinu; 7,39% (2.000.090 EUR) iz tekućeg budžeta za 2022. godinu i 3,87% (1.045.000 EUR) iz donatorskih izvora (Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora, Interreg Med Program, kao i drugi potencijalni donatorski izvori).

- Za realizaciju okvirnog plana za period 2023-2025. godine, prema sada dostupnim informacijama, potrebno je obezbijediti 5.176.000 EUR iz Budžeta Crne Gore, što znači da ukupna potrebna sredstva za realizaciju Strategije razvoja turizma Crne Gore 2022-2025. godine, iznose 32.223.673 EUR - navodi se u pomenutom strateškom dokumentu.

Kako bi se daljim razvojem turizma obezbijedilo povećanje zaposlenosti, podizanje životnog standarda stanovništva,
uravnoteženiji regionalni razvoj, ali i unaprijeđenje globalne prepoznatljivosti zemlje, Vlada Crne Gore se opredijelila za kontinuirani održivi razvoj turizma, sa fokusom na efikasno korišćenje resursa, uz promociju Crne Gore kao održive, inkluzivne, zelene i pametne turističke destinacije.

- U kreiranju strateškog pristupa, važno je poštovati i ustavno određenje da je Crna Gora ekološka država, kao i okvir dat usvajanjem Nacionalne strategije održivog razvoja Crne Gore do 2030. godine, kojom su obuhvaćeni principi održivosti iz Agende Ujedinjenih nacija - pojašnjeno je.

Podvlači se da je za postizanje boljih rezultata u sektoru turizma, neophodna diverzifikacija proizvoda i usluga. Turizam, kao dominantna razvojna grana Crne Gore, od ključnog je značaja za ostvarenje ekonomske stabilnosti.

- Može se konstatovati da je neophodno preduzeti aktivnosti na unapređenju ponude i razvoju turističkih proizvoda i usluga, prije svega u opštinama na sjeveru, ali i u centralnom regionu Crne Gore, kako bi se stvorile pretpostavke za smanjenje sezonalnosti u poslovanju i regionalne neujednačenosti razvoja na nivou države.

(Foto: Pixabay.com/Free-Photos)
Uvođenje direktnih avio-linija


U Starategiji se dodaje da je Crna Gora zbog svog geografskog položaja dominantno avio-destinacija, jer je udaljena od važnih emitivnih tržišta, te je od značaja za njeno pozicioniranje kao turističke destinacije uvođenje direktnih avio-linija, redovnih, čarter i niskotarifnih aviokompanija ka/od važnih emitivnih tržišta širom Evrope, ali i svijeta. U cilju povećanja broja direktnih avio linija i frekventnosti letova na određenim linijama ka Crnoj Gori, potrebno je stvoriti podsticajne uslove za aviokompanije.

Očekuje se da će na poboljšanje avio-povezanosti Crne Gore sa Evropom uticati i novoformirana nacionalna aviokompanija Air Montenegro.

Prostorno planiranje i smještajni kapaciteti

Kao rezultat razvoja sektora nekretnina, koji sa jedne strane uzrokuje povećanje individualnog smještaja, i loše
provedenih privatizacija hotelskih preduzeća koje, sa druge strane uzrokuju smanjenje odnosno nedovoljno brz rast broja hotelskih kapaciteta, u Crnoj Gori turizam umjesto da se bazira na hotelima prerasta u turizam baziran na nekretninama.

Rješavanje problema strukture smještajnih kapaciteta u Crnoj Gori predstavlja važan segment i aspekt razrade
dokumenta koji je u fazi pripreme, a odnosi se na prostorno planiranje. Riječ je o Prostornom planu Crne Gore do 2040. godine.

Potrebno je raditi i na jačanju ljudskih resursa, kako bi u srednjem i dugom roku imali kvalifikovanu i zadovoljnu domaću radnu snagu. U cilju realizacije navedenog, potrebno je razmotriti i mogućnost uvođenja u zakonsku regulativu kategorije "stalni sezonski radnik", kao što je to već slučaj u zemljama konkurentnim Crnoj Gori. Posebnu pažnju treba posvetiti uključivanju u legalne tokove svih koji posluju van istih, kako bi se suzbila siva ekonomija.

U dokumentu se navode tri glavne "koncentracije" koje treba smanjiti u narednom periodu:
1. 95% turističkog prometa (noćenja i prihoda) ostvaruje se na primorju,
2. 75% turističkog prometa realizuje se u ljetnjim mjesecima, i
3. 70% predstavlja udio individualnog (privatnog) u ukupnim smještajnim kapacitetima.

U cilju prevazilaženja navedenog stanja i stvaranja preduslova za što učinkovitiji razvoj turizma, a time i ostalih privrednih grana, buduće aktivnosti ce biti usmjerene na:

  • Podizanje nivoa kvaliteta turističkog proizvoda na primorju u odnosu na njegov kvantitet. Cilj je da preovladaju smještajni kapaciteti nivoa 3-5*, da se unaprijedi kvalitet plaža, poboljša prateća infrastruktura (putna, vodovodna, komunalna i dr.), razviju prateći sadržaji za aktivni odmor (zaleđe obale), itd.;
  • Diverzifikacija turističkog proizvoda uz spoj urbanog i ruralnog proizvoda, sa akcentom na cjelogodišnju ponudu i na sjever Crne Gore (ponuda bazirana na prirodi i poboljšanju doživljaja turista);
  • Podsticanje "zelenih" smještajnih kapaciteta hotelskog i sličnog sadržaja sa eko karakteristikama (wild beauty, eco lodge, eko selo i dr.). Na taj način obezbijediće se unaprijeđenje kvaliteta ponude, smanjiti sezonalnost, odnosno produžiti trajanje turističke sezone i povećati udio hotelskih u ukupnim smještajnim kapacitetima, a sve uz poštovanje principa održivosti i primjenu odgovornog destinacijskog menadžmenta.
Ističe se da su ključni problemi u turizmu Crne Gore sezonalnost, regionalna neujednačenost, neadekvatan kvalitet usluge (kadar, kapaciteti) i siva ekonomija.


(Foto: Pixabay.com/Alexander Grishin)
Rast zaposlenosti


Prema projekcijama u primorskom regionu u 2025. godini, broj ležaja u hotelima i sličnim objektima iznosiće 42.300 što predstavlja rast po prosječnoj godišnjoj stopi od 3,1% u periodu od 2019 - 2025. godine. Kada je riječ o centralnom regionu do 2025. godine projektovana je prosječna godišnja stopa rasta od 5,4%, odnosno 4.900 ležaja u hotelima i sličnim objektima. U periodu do 2025. godine u sjevernom regionu očekuje se rast smještajnih kapaciteta i to, prema projekcijama, po prosječnoj godišnjoj stopi rasta od 17%, odnosno 5.000 ležaja u hotelima i sličnim objektima, po stopi od 12,4% kada govorimo o kampovima i 2% kod privatnog smještaja.

Imajući u vidu navedenu projekciju rasta smještajnih kapaciteta, neophodno je obezbijediti i potrebnu radnu snagu koja će kvaliteno servisati usluge u istima. S tim u vezi, prema projekcijama do 2025. godine za očekivati je da će biti otvoreno 18.220 novih radnih mjesta na nivou Crne Gore, od čega 14.530 u primorskom, 1.790 u centralnom i 1.900 novih radnih mjesta u sjevernom regionu.

U narednom periodu nastaviće se investicione aktivnosti u hotelske kapacitete koji su u prethodnom periodu bili predmet privatizacija koje nijesu dovedene do kraja ili čija realizacija nije otpočeta uopšte.

Ciljevi:
  • povećanje udjela hotelskog smještaja u ukupnim kapacitetima na nivou Crne Gore za minimum 3%;
  • povećanje hotelskih kapaciteta na sjeveru Crne Gore za minimum 15% u odnosu na trenutnu ukupnu hotelsku ponudu Crne Gore;
  • podizanje standarda postojecih smještajnih kapaciteta sa 1 i 2 zvjezdice na 3, 4 i 5 zvjezdica;
  • izgradnja novih kapaciteta sa 4 i 5 zvjezdica, kao i smještajnih wild beauty resort i eco lodge kapaciteta;
  • podsticanje razvoja seoskih domaćinstava u svim regijama, naročito na tom području.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.