NavMenu

Srpski izvoz informacionih i komunikacionih tehnologija uvećan 40%

Izvor: Telegraf Ponedjeljak, 25.04.2022. 14:35
Komentari
Podeli
(Foto: Wright Studio/shutterstock.com)
Predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, navela je da je u januaru i februaru ove godine zabilježen izvoz usluga informacionih i komunikacionih tehnologija od 347 mil EUR.

- Odlične vijesti: u januaru i februaru ove godine zabeležen izvoz IKT usluga od 347 mil EUR (42,7% više nego u istom periodu prošle godine) - napisala je ona na svom Tviter nalogu, prenosi Telegraf.

Raste i broj žena u ovoj industriji, što kroz istoriju nije baš bio slučaj. Naime, dame sada više nego muškarci biraju menadžerske pozicije, a zarađuju više od 2.000 EUR.

Da je navedena oblast ogroman potencijal za Srbiju, govori i podatak s početka godine, iz Dubaija, gdje je primijećeno da su tehnološke inovacije jedan od najvitalnijih segmenata sprske privrede i najveći oslonci rasta i investicija.

Uz tu granu, nalaze se još i poljoprivredno-prehrambena industrija i biotehnologija.

Upravo o digitalnoj Srbiji i domaćim programerima nedavno je za Telegraf govorio i direktor Inicijative Digitalna Srbija, Nebojša Bjelotomić, koji je otkrio da se "prvi put u svijetu iz naše zemlje priča o poljoprivredi i IT-u u istoj sobi".

- Izvoz domaćeg IT-a brzo raste, određeni segmenti kao što su startapi imali su možda i najbolju godinu. Gejming i blokčejn učinili su nas globalno prepoznatljivim. Posebno me raduje što su veliki igrači iz ovih oblasti došli na naše tržište akvizijom naših kompanija - naveo je on.

- Može da se očekuje dalja integracija i uvjeren sam da će naše kompanije imati još veću prisutnost. To su sve pozitivne promjene, ali kada govorimo o digitalizaciji na nivou cijelog društva, nismo još svi spremni. Prepoznali smo problem i radimo na tome - rekao je Bjelotomić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.