NavMenu

Kako napreduju radovi na uređenju crnogorskih ski centara - Potrebno brže rješavati imovinske-pravne odnose, uređivati infrastrukturu i planirati sisteme za vještačko osnježavanje

Izvor: eKapija Utorak, 19.04.2022. 13:26
Komentari
Podeli
Ski centar Kolašin 1600 (Foto: Uprava javnih radova)Ski centar Kolašin 1600
Vlada Crne Gore nedavno je usvojila Informaciju o aktivnostima na realizaciji razvojnih projekata na unapređenju turističkih kapaciteta kojim su obuhvaćeni radovi na izgradnji pet ski centara i valorizacija uređenja Đalovića pećine, a za period jul-decembar 2021. godine.

Kako se navodi u ovom dokumentu u Ski centru Kolašin potrebno je intezivirati aktivnosti na izgradnji skijaške i sportske infrastrukture koja se može staviti u funkciju i zimi i ljeti, a sa ciljem zadržavanja što većeg broja domaćih turista, kao i za privlačenje posjetilaca iz regionalnih skijaških centara.

Ističe se da je blagovremeno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa ključan preduslov za realizaciju projekata. Treba rješavati i pitanje rekonstrukcije glavnog puta koji Kolašin povezuje sa skijalištima na Bjelasici, kao i pitanje izgradnje vodovodnog sistema do prostora skijališta na kojima se gradi i skijaška infrastruktura i smještajni objekti.

- Neophodno je intezivirati i aktivnosti na pripremi i realizaciji projekta izgradnje sistema za vještačko osnježavanje staza koji zahtijeva pouzdan i moderan vodovodni sistem. Opština Kolašin treba da u što kraćem roku pokrene proceduru donošenja Odluke o objektima od opšteg interesa sa elementima urbanističko-tehničkih uslova i uradi projekti zadatak i iste dostavi Upravi javnih radova radi pokretanja aktivnosti na raspisivanju javnih nabavki za izbor obrađivača, izvođača radova i drugo. Ministarstvo finansija i Uprava za katastar i državnu imovinu treba da sprovedu do kraja Odluke o eksproprijaciji privatnog zemljišta u sklopu projekta Kolašin 1600.

Kako se navodi od početka realizacije projekta Ski centar Kolašin 1600 do sada je ukupno investirano 26.211.279 EUR, od čega u drugoj polovini 2021. godine 3.245.533 EUR.

Što se tiče gradnje garaže za potrebe skijališta u Kolašinu navodi se da je tokom izrade glavnog projekta doślo do izmjene Idejnog rješenja na incijativu projektanta, a u cilju boljeg funkcionalnog rješenja objekta. Dobijena je saglasnost investitora i u toku je izrada i revizija projektne dokumentacije. Početkom 2022. godine se očekuje zavrśetak izrade projekte dokumentacije, a nakon čega je plan íntenziviranje radova na izgradnji ovog objekta.

Skijalište Savin kuk

U toku su aktivnosti na izradi projektne dokumentacije za izgradnju nedostajuće elektronergetske infrastrukture za skijalište na Savinom kuku, za koji je potrebno kompletirati projektni zadatak.

- Nakon završetka projektne dokumentacije planirano je raspisivanje tendera za izbor izvodača radova. Za dalje aktivnosti na realizaciji projekta potrebno je postići dogovor na nivou međusektorske saradnje, a u svijetlu Izvještaja misije Savjetodavne unije Centra za svjetsku baštinu i IUCN-a za dobro Svjetske baštine Nacionalnog parka Durmitor. Izgradnja TS je potrebna zbog planiranog sistema za vještačko osnježavanja i za postojeće sisteme žičara imajući u vidu da postojeća TS nema dovoljno kapaciteta. Izrada Glavnog projekta za rekonstrukciju pristupne saobraćajnice u dužini od cca 5 km, na realizaciji projekata do sada nije bilo utroška sredstava. Problematika koja prati realizaciju ovog projekta su neriiješeni imovinsko-pravni odnosi.

Savin kuk (Foto: Media Biro)Savin kuk
Ističe se i da je u cilju nastavka investicionih aktivnosti i unapređenja ponude na skijalištu Savin kuk, pripremljen Programski zadatak za izradu Studije izvodljivosti za rekonstrukciju stare ili izgradnju nove žičare postojećom trasom žičare na Savinom kuku. Shodno tome, Ministarstvo ekonomskog razvoja je u prethodnom periodu raspisivalo dva otvorena postupka javne nabavke za Izradu Studije izvodljivosti za rekonstrukciju stare ili izgradnju nove ž‹čare postojećom trasom žičare na Savinom kuku, Žabljpk (15.09.2021. godine i 14.12.2021. godine), čiji su ishodi bili da u prvom otvorenom postupku javne nabavke je bila dostavljena jedna neispravna ponuda, a u drugom otvorenom postupku javne nabavke nije dostavljena nijedna ponuda. U 2022. godini se očekuje nastavak aktivnosti po ovom pitanju.

U sklopu Ski centra Savin kuk, a u skladu sa UNESCO preporukama i smjernicama, potrebno je razmotritì opciju da se razmontira postojeća dvosjedna žičara Savin kuk I i postavi nova instalacija trasom postojeće žičare (u skladu sa UNESCO smjernicama).

Aktivnosti u 2022. godini potrebno je usmjeriti na izradu Studije ízvodljivosti za rekonstrukciju stare ili izgradnju nove žičare postojećom trasom žičare na Savinom kuku kako bi se unaprijedio već funkcionalni ski centar na Durmitoru.

Neophodno je razmotríti i pokrenuti aktivnosti na pripremi i realizaciji projekta izgradnje sistema za vještačko osnježavanje jednog dijela staza na skijalištu, posebno imajući u vidu da je na lokalitetu već napravljena vještačka akumulacija. Naravno, nastavak realizacije sistema za vještačko osnježavanje jednog dijela staza takode treba sagledati sa ekološkog aspekta s ozirom da se radi o zaštićenom prostoru prirode.

Od početka realizacije projekta Savin Kuk do sada je ukupno investirano 9.815.015 EUR od čega je u 2021. godine realizovano 111.137 EUR, stoji u ovom dokumentu.

Ostali ski centri

U okviru uređenja Ski centra Žarski potrebno je intenzivirati aktivnosti na izgradnji putne, elektroenergetske i vodovodne infrastruhture, stoji u dokumentu.

- Kako imamo sporiju dinamiku realizacije elektroenergetskog i vodovodnog opremanja lokacije budućeg ski centra, a bez ove osnovne infrastrukture funkcionisanje skijališta je nemoguće, potrebno je da Uprava javnih radova, shodno svojim ovlašćenjima, ubrza aktivnosti kako bi se postigla zadovoljavajuča danimika realizacije projekta. Takode imamo problematiku koja prati realizaciju putne infrastrukture usljed neriješenih imovinsko-pravnih odnosa - navodi se.

Neophodno je da Mínistarstvo finansija í socijalnog staranja í Uprava za katastar i državnu imovinu pokrenu i sprovedu do kraja postupke o eksproprijaciji privatnog zemljišta na trasi žičare i ski staza.


Od početka realizacije projekta Ski centar Žarski do sada je ukupno investirano 10.731.423 EUR, od čega je drugoj poloviní 2021. godine, odnosno u izvještajním periodu realizovano 1.714.879 EUR.

I u Ski centru Cmiljača se navodi da je potrebno ubrzati radove na izgradnji vodovodne i elektroenergetske infrastrukture.

- Potrebno je da Uprava javnih radova ubrza postupak izmjene glavnog projekta vezano za izgradnju dalekovoda TS "Ribarevine" 110/35 kV do TS Cmiljača i na taj način omogući da se u narednom periodu stavi u funkciju elektroenergetska infrastruktura na tom području - navedeno je.

Od početka realizacije projekta Ski centar Cmiljača do sada je ukupno investirano 17.090.288 EUR, od čega je u drugoj polovini 2021. realizovano 58.840 EUR.

U dijelu koji se odnosi na Ski centar Štedim-Hajla se navodi da je potrebno da Uprava javnih radova i Opština Rožaje u saradnji sa drugim državnim institucíjama koje učestvuju na realizaciji projekta inteziviraju aktivnosti kako bi se postigla zadovoljavajuća dinimika realizacije, s obzirom na velika kašnjenja u realizaciji izgradnje infrastrukture.

Od početka realizacije projekta Ski centar Štedim - Hajla investirano je 11.071.107 EUR, od čega je u drugoj polovini prošle godine 2.379.118 EUR.

(Foto: Stefan Vukićević)
Đalovića pećina

Nakon što Opština Bijelo Polje geodetski snìmi trasu za glavní projekat vodovoda od razdjelne komore u MZ Korita do ulaza u pećinu, projektant će započeti izradu glavnog projekta za vodosnabdijevanje objekta na ulazu u pećinu (objekat ćija je izgradnja u toku), dok se problematika na polaznoj žičari može tretirati kao posebna i samim tim predstavijati odvojeni i nezavisni projekat, ističe se u dokumentu i dodaje da opština još uvjek nije pokrenula proceduru ispitivanja kvaliteta vode sa predloženog ízvorišta za vodosnabdijevanje objekta na polaznoj stanici žičare i uradila geodetski snimak trase za glavni projekat vodovoda od razdjelne komore u MZ Korita do ulaza u pećinu.

Navodi se da je planirano da radovi na izgradnji objekta vizitoring centra sa pratećim sadrżajima i parking prostorom budu zavrśen tokom Ijeta 2022. godine.

Na uređenju dijela Đalovića pećine sa pratećim objektima na ulazu u pećinu do sada su izvedeni zemljani radovi, radovi na izradi armirano-betonskih temelja, podne ploče, zidova, stubova i meduspratne konstrukcije prizemlja objekta, kao i betonski radovi na izradi tunela na ulazu u pećinu i radovi na izradi pristupne staze od objekta do ulaza u pećinu.

- Prema inoviranom dinamičkom planu sa radovima će se nastaviti početkom maja 2022. godine. Izvršena je prijava radova za gradenje II faze. Kada se steknu povoljni vremenski uslovi, izvodač će biti uveden u posao. Rok zazavrśetak radova je godinu dana nakon uvodenja u posao.

Od početka realizacije projekta Đalovíća pećina do sada je ukupno investirano 16.188.771 EUR, od čega je u drugoj polovini 2021. realizovano 1.824.357 EUR.

S.T.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Objavljen novi poziv za zemljište u biznis zoni Babića Polje u Mojkovcu - Budućim investitorima obezbijeđene značajne olakšice

Opština Mojkovac objavila je novi javni poziv za zakup zemljišta u okviru biznis zone Babića Polje. U zakup se daje parcela površine 1.904 m2, na period od 10 godina sa mogućnošću produđenja na još 10 godina. Kako je navedeno, otvaranje biznis zone planirano je za potrebe podsticanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta.Za potencijalne investitore za poslovanje u biznis zoni Opština je obezbijedila i određene olakšice. To je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.