NavMenu

Dionica Smokovac Mateševo završena više od 99% - Izvođač tražio produženje roka za preostale radove

Izvor: Gradski Utorak, 12.04.2022. 11:48
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
Na prioritetnoj dionici Smokovac - Mateševo auto-puta Bar- Boljare do početka marta bilo je završeno 99,1% predviđenih radova, a kineskoj kompaniji CRBC kao izvođaču je za to uplaćeno 750,083 mil EUR ili 92,65% ukupnog iznosa predviđenog potpisanim ugovorima.

Kako se navodi u izvještaju o radovima Ministarstva kapitalnih investicija i Monteputa, po osnovu avansa isplaćeno je 161,915 mil EUR ili 20% ugovorene sume, od čega je već vraćeno 117,18 ili 72,37%.

Preostalo je da se izvođaču isplati 59,493 mil EUR ili 7,35% ukupnog iznosa. Od toga, iz budžeta će biti isplaćeno 8,924 mil EUR, a od kreditnih sredtava 69,372 mil USD.

Kada je riječ o dodatnim infrastrukturnim projektima - petlji Smokovac, vodovodnim instalacijama i trajnom napajanju električnom energijom - veće su plaćeni računi vrijedni 40,622 mil EUR. Preostale finansijske obaveze za ove tri stavke iznose 8,868 mil EUR.

Kada je riječ o nivou završetka radova, u tunelima je potrebno priveseti kraju njihovo arhitektonsko uređenje i saniraju pojedine pukotine.

Na otvorenoj trasi auto-puta izvedeno je oko 98,8% predviđenih radova na iskopu, nasipima, zidovima od armirane zemlje, zaštiti kosina, kolovoznoj konstrukciji… Najveći dio je u potpunosti završen, ali su preostali radovi na zaštiti kosina.

Zbog vremenskih uslova bilo je ograničeno preostalo asfaltiranje na auto-putu, petljama i devijacijama. Na rampama petlji skoro kompletan asfalt dobila je ona na Mateševu, na Pelevom Brijegu je preostalo još 17,2%, a na Veruši 32,7% radova. Na devijacijama je završeno nešto više od polovine potrebnih aktivnosti.


- Na lokaciji Pelev Brijeg smještena je Baza za održavanje dionice autoputa Smokovac – Mateševo, koja zauzima površinu od oko 27.000 kvadratnih metara. Bruto površina svih objekata iznosi oko 6.300 kvadratnih metara, a status izvedenosti radova je oko 97% - precizira se u izvještaju.

Na naplatnim rampama Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo kompletirano je oko 98 odsto radova.

- Na Petlji Smokovac je do sada završeno oko 99% radova, a na sistemu za vodosnabdijevanje je realizovano 99,7% radova. U toku su radovi na kablovskoj kanalizaciji za 20 kilovoltni kablovski razvod za trajno napajanje električnom energijom na otvorenoj trasi i mostu Moračica. U skladu sa dogovorenim protokolom započeto je sa povezivanjem kablova u trafostanicama prema dostavljenom planu - navodi se u tom dokumentu, i dodaje da je izvođač tražio produženje roka za radove, ali i plaćanje za određene tunelske trafostanice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.