NavMenu

Kompanija Mia investment dobila zeleno svjetlo za gradnju hotela sa pet zvjezdica u centru Budve (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 01.04.2022. 10:59
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Studio LXXVI/Idjeno rješenje/Printscreen)
Glavni državni arhitekta dao je saglanost na idejno rješenje hotela sa pet zvjezdica koji u centru Budve planira da izgradi kompanija Mia investment.

Kako je navedeno u idejnom rješenju objavljenom na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, a za čiju je izradu bio zadužen studio LXXVI iz Podgorice, hotel će se graditi na urbanističkoj parceli 26.1, koja je sastoji od više katastarskih parcela ukupne povšrine 15.319,88 m2, u zahvatu DUP-a Budva Centar.

Budući objekat projektovan je kao hotel sa pet zvjezdica i biće sastavljen od dvije kule spratnosti 2G+P+16 (kula A), odnosno 2G+P+15 (Kula B).

U dvije podzemne etaže smješten je garažni prostor, hotelske tehničke prostorije i servisne prostorije za potrebe hotela. U postamentu objekta, odnosno na prizemlju i prvom spratu planirani su javni hotelski sadržaji, administracija, poslovni prostori i otvoreni bazen na krovu prizemlja sa platoom sa ležaljkama.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Studio LXXVI/Idjeno rješenje/Printscreen)
U kulama od drugog do 15 sprata projektovane su smještajne jedinice - hotelske sobe, apartmani i studio apartmani. Ukupno je predviđeno 358 smještajnih jedinica koje će imati mogućnost da prime 858 gostiju.


U dijelu partera, na sjevernoj strani, formirana je nadstrešnica za prilaz gostiju ispred glavnog ulaza u objekat. Potreban broj parking mjesta je projektovan u podzemnim garažama u dva nivoa, kao i manji broj u vidu otvorenih parking mjesta u parteru. Označeni parking za autobuse je na platou u okviru parcele neposredno uz objekat.

- U parteru objekta planirano je devet parking mjesta, dok su u podzemnim garažama predviđena 173 parking mjesta na niovu -2, odnosno 158 mjesta na nivou -1. Ukupno je projektovano 340 parking mjesta - objašnjeno je u dokumentu.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Studio LXXVI/Idjeno rješenje/Printscreen)
Projektovane su dvije zone liftova, sa po četiri putnička i servisnim liftovima koji povezuju sve etaže u objektu. Javni toaleti su predviđeni na prizemlju i spratu u dijelu uz restoran, sa potpuno opremljenim toaletima, odvojenim za muškarce i žene. I u prizemlju i na prvom spratu, uz blok javnih toaleta, projektovan je zasebni toalet prilagođen licima smanjene pokretljivosti.

- Hotelske sobe su projektovane kao jednokrevetne i dvokrevetne, površine veće od 23 m2, odnosno 28 m2 za dvokrevetne sobe, što odgovara kategorizaciji 5 zvjezdica. Apartmani su projektovani kao studio apartmani, jednosobni, dvosobni, trosobni i četvorosobni, površine u skladu sa kategorizacijom od 5 zvjezdica - stoji u idejnom rješenju.

Takođe, i površina svih restorana kao i broj sjedećih mjesta je projektovan da ispuni kriterijume kategorizacije za hotele sa 5*.

Ukupna bruto površina objekta biće 51.920,55 m2, a projektanti navode da funkcionalnu organizaciju hotela posmatrati kroz podjelu na četiri cjeline.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Studio LXXVI/Idjeno rješenje/Printscreen)
Prvu čine podzemna garaža, tehnički prostori i hotelski servis. Druga cjelina obuhvata hotel sa svim javnim sadržajima, restoranom i administacijom. Ova cjelina sastavljena je od prizemlja na kome se nalaze lobi, restoran sa barom i kuhinjom i administracija, te prvomg sprata na kome će biti restoran sa kuhinjom, sala za sastanke i teretana, kao i terasa restorana sa bazenom i barom. Treću funkcionalnu cjelinu čine poslovni prostori koji se nalaze na prizemlju. Poslednja, četvrta funkcionalna cjelina odnosi se na nivo od drugog do 15. sprata na kojima će biti smještajne jedinice - hotelske sobe i apartmani.

U dokumentu se između ostalog navodi i da su svi krovovi objekta projektovani kao ravni, sa tipovima prohodnih, neprohodnih i zelenih krovova.

- Prohodni krov iznad dijela prizemlja, oko bazena je sa završnom obradom od deckinga, sa formiranjem zelenih travnatih površina sa rastinjem mediteranskog tipa. Dio 14. i 15. sprata se pokriva visokokvalitetnim travama sa zasadima žbunastog bilja, cvjetnica, četinara, i lokalnih autohtonih sorti. Dio terasa apartmana je predviđen kao zelena travnata površina sa niskim rastinjem. Na terasama soba i apartmana predviđene su kamene ploče - objašenjeno je u idejnom rješenju.

Imajući u vidu složenost istraživačkih i pripremnih radova u zemlji a u cilju fundiranja budućeg objekta planirana je mogućnost fazne izgradnje, i to kroz dvije faze. Prva bi obuhvatila radove na zaštiti iskopa temeljne jame, dok bi druga faza podrazumijevala izgradnju samog objekta, uključujući i zemljane radove, fundiranje i izgradnju objekta.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Studio LXXVI/Idjeno rješenje/Printscreen)

Sporan projekat za Opštinu

Kako pišu Vijesti, novim rješenjem zapravo je donesena istovjetna odluka od prije dvije godine, kada je resorno ministarstvo koordinirao tadašnji premijer Duško Marković. Nova odluka je uslijedila nakon što je Upravni sud oborio saglansost koju je Markovićeva Vlada dala turskim graditeljima, na osnovu žalbe Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva.

Vijestima je iz tog Sekretarijata rečeno da će Upravnom sudu biti podnijeta tužba na novo rješenje Direktorata Glavnog državnog arhitekte. Ovaj Sekretarijat, kojim je tada rukovodio Nikola Plamenac (Demokrate) osporio je saglasnost jer nije donijeta u skladu sa smjernicama planskog dokumenta Detaljni urbanistički plan "Budva centar, izmjene i dopune".

Kompanija koja okuplja turske biznismene dobila je 25. decembra 2019. saglasnost na idejno rješenje budućeg hotela Mia Budva sa apartmanima za tržište, kojim je nakon ostavke ministra Pavla Radulovića tada koordinirao lično premijer.

Resor Duška Markovića je prethodno poništio rješenje tadašnje glavne gradske arhitektice Budve Ane Samardžić, koja je odbila da aminuje gradnju, smatrajući da svojim izgledom budući kompleks odudara od mediteranskog izgleda.

Upravni sud je u presudi naveo da će vladin resor u ponovnom postupku donijeti zakonsko rješenje.

- Analizom dostavljenog idejnog rješenja hotela sa pet zvjezdica zaključuje se da je objekat projektovan u skladu sa smjernicama planskog dokumenta za arhitektonsko oblikovanje i i materijalizaciju. Projektovani objekat je u skladu sa planskim dokumentom u pogledu volumena koji formiraju adekvatnu siluetu grada. Analizom dostvaljenog idejnog rješenja konstatuje se da se projektovani objekat javlja kao reper u prostoru, sa vertikalama koje ističu arhitektonski sklop čitavog objekta, čime je usklađen sa smjernicama iz planskog dokumenta koje se tiču komponovanja volumetrije. Na osnovu svega navedenog, konstatuje se da je idejno rješenje hotela sa pet zvjezdica u skladu sa smjernicama Detaljnog urbanističkog plana "Budva centar, izmjene i dopune" - navodi se u rješenju Direktorata Glavnog državnog arhitekte koji je odbacio primjedbe koje je opštinski Sekretarijat iznosio na račun projekta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.