NavMenu

Zaposleni upućeni na prinudne odmore zbog rata u Ukrajini - Više od 100.000 radnika u Srbiji osjetiće posljedice

Izvor: Politika Petak, 25.03.2022. 13:02
Komentari
Podeli
Krizu zbog rata u Ukrajini osjetiće i radnici u Srbiji. Zbog poremećaja u globalnim lancima proizvodnje, posljedice su već sada vidljive, a budući da brojne kompanije obustavljaju svoj rad, one neminovno šalju zaposlene na prinudni odmor, odnosno plaćeno odsustvo. Tako su nedavno, kako podsjeća Željko Veselinović, predsjednik sindikata Sloga, pojedini radnici Leonija upućeni na plaćeno odsustvo zbog smanjenog obima posla, jer se čekaju djelovi iz EU. Iako poslodavci ne spominju otkaze, radnici su zabrinuti da li će ih uopšte pozvati da se vrate na svoja radna mjesta.

- I pogon njemačke kompanije Drekslmajer (Draexlmeier) iz Zrenjanina slao je zaposlene na plaćeno odsustvo, a u vrijeme korone mnogi su proglašeni za tehnološki višak, tako da je ova kompanija svoju radnu snagu maltene prepolovila u odnosu na period prije pandemije. Sličan problem ima i proizvođač strujnih kablova Tisza automotive iz Kikinde. Generalno, više od 100.000 radnika Srbije zaposlenih u proizvodnji kablova je u velikom problemu, a mnogi su već poslati na plaćeno odsustvo. Nema kompanije koja radi u punom kapacitetu - naglašava Veselinović.

Dodaje da upravo globalna kriza elektronskih komponenti, pa tako i rat u Ukrajini, utiču na proizvodnju u takozvanoj niskobudžetnoj industriji Srbije.

- Riječ je, dakle, o proizvodnji kablova za auto-industriju. Recimo, Leoni koji zapošljava više od 11.000 radnika u Srbiji posluje za više brendova, pa tako i za BMW. Pošto je evidentan zastoj u proizvodnji automobila, Leoni mora da prati firmu za koju radi, jer svoj posao obavlja po narudžbini. Zbog toga su radnici ove kompanije na plaćenom odsustvu i u ovom trenutku to je sasvim opravdan potez menadžmenta i predstavlja najmanje zlo. Jer, bolje to, nego otkaz. Ista situacija je i sa fabrikama za šivenje obuće, majica, uopšte garderobe, koje su u vezi sa radom određenih kompanija na zapadu - objašnjava Veselinović. Podsjeća da plaćena odsustva ne mogu da traju dovijeka.

To je inače i definisano Zakonom o radu u kojem piše da za vrijeme privremenog odsustva sa rada, za vrijeme prekida rada, odnosno smanjenja obima rada do kojeg je došlo bez krivice zaposlenog u oba ova slučaja, radnik ostvaruje pravo na naknadu zarade najmanje u visini 60% prosečne plate u prethodnih 12 mjeseci, s tim da ne može biti manja od minimalne.


- Poslodavac može da upućuje zaposlene na privremeno odsustvo sa rada uz naknadu zarade najduže do 45 radnih dana u kalendarskoj godini, ali postoji mogućnost da vlada i Socijalno-ekonomski savjet donesu odluku da se to produži i više od tog roka. Čak ni to ne može da traje unedogled, ali takve situacije, kao što je rat u Ukrajini, nisu nešto na šta može da se utiče. Zbog toga sve to može da dovede i do otkaza - objašnjava Veselinović.

I u Privrednoj komori Srbije (PKS) potvrđuju da su, zbog situacije u svijetu, a posebno u Evropi, prilično ugroženi hemijska i metalska industrija, a u okviru nje proizvođači auto - djelova koji uvoze sirovine i komponente za svoju proizvodnju iz ovih zemalja. Raspolažu informacijama da su određene firme iz tekstilne i hemijske industrije na neki način smanjile proizvodnju, jer su primarno bile orijentisane na rusko tržište, ali i dalje ne odustaju od njega. Očekuju da će za nekoliko mjeseci ta kriza da se prebrodi i tržište nastaviti da funkcioniše, uvjereni su u PKS-u.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.