NavMenu

Vojvodini brza, a stare pruge na otpad - Da li se u Bačkoj i Banatu upravo ukida mogućnost obnove nekada razvijene željezničke mreže?

Izvor: eKapija Srijeda, 23.03.2022. 17:02
Komentari
Podeli
Pruge koje se trajno ukidajuPruge koje se trajno ukidaju
Od subote, kada je iz Beograda "poletio" Soko i zvanično puštena u saobraćaj dionica pruge Beograd - Novi Sad u okviru buduće pruge za povećane brzine Beograd - Budimpešta, ne prestajemo da se divimo super brzom vozu. Karte su planule, putnici ne kriju oduševljene impozantnom brzinom od 200 kilometara na sat. I sve može u vozu - i da se unesu bicikli, i psi, i da se popije kafa, i da se pregrize nešto. I najvažnije - da se za 30 i nešto minuta stigne do Novog Sada.

Gotovo istovremeno, a ako ćemo precizno, 12 dana ranije, nepunih 200 kilometara sjevernije, bez pompe i zvaničnika, u željezničkoj stanici Senta, započeli su radovi na demontaži 435 kilometara starih pruga u 26 opština u Srbiji. Riječ je o prugama koje se godinama pa i decenijama ne koriste - međutim, nikada nije isključeno da bi se mogle obnoviti.

Time će neki vojvođanski gradovi, na primjer Apatin, Kovin, Bečej, biti trajno ostavljeni bez željezničke veze. Voz, ne ekstra brzi nego nikakav, neće nikada saobraćati između ostalog ni na prugama Zrenjanin - Vršac, Sombor - Apatin, ako je vjerovati onome što je govoreno ovih dana, "da će lokalna samouprava moći da koristi zemljište koje su zauzimale pruge". Da zabuna bude veća, planska dokumenta koja su upravu u fazi usvajanja - predviđaju ostanak tih pruga. Šta je tačno i ko je u pravu? - pokušali smo da razaberemo ovih dana, imajući, za razliku od najvećeg dijela javnosti u Srbiji, koja iz decenije u deceniju sve više zna samo za drumski prevoz, osnovna znanja o funkcionisanju i značaju željeznice za razvoj jedne evropske zemlje.

Da li su neke pruge možda mogle da se obnove? Ima li smisla trajno uklanjanje pruga koje se naslanjaju na brzu prugu Beograd-Novi Sad-Subotica? Da li treba ostaviti Apatin, koji ima i luku na Dunavu, bez željeznice? Ukida li Evropa regionalne pruge između značajnih centara, kakvi su Vršac i Zrenjanin? Kako se, u vrijeme zelene agende, objašnjava ukidanje željezničkog saobraćaja koji u ekološkom smislu, ima prednost nad ostalim vidovima prevoza?

Pitali smo mnoge - ponegdje smo i dobili odgovor.


"Tako je moralo biti"

Pitanja je mnogo, dilema još više. Ali, za nadležne, odgovor bi mogao stati u jednu rečenicu - uklanjanje pruga se moralo desiti jer odavno više nisu u upotrebi. U dvije rečenice - zemljište sa koga budu uklonjene pruge, moći će da se koristi za izgradnju novih puteva, sportske sadržaje, biciklističke ili trim staze i druge namjene.

Tako za eKapiju kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Oni ističu da su u željezničkoj stanici Senta, na pruzi Senta - Kanjiža, započeli radovi na demontaži 435 kilometara starih pruga u Srbiji, koje se decenijama ne koriste. Predviđeno je uklanjanje 17 kilometara pruge Senta - Kanjiža, koja je, podsjećaju, zatvorena za željeznički saobraćaj još 1978. godine. Istovremeno, dodaju, počinje i demontaža 14,3 kilometra duge pruge Petrovaradin - Beočin, na kojoj vozovi ne saobraćaju još od 2007. godine.

- Ovim radovima započela je velika akcija "Infrastrukture željeznica Srbije", kojom je predviđena demontaža i uklanjanje starih šina i željezničke infrastrukture na 15 lokalnih pruga u Srbiji, a biće realizovana u naredne dvije godine. Od toga, skoro 400 kilometara je starih pruga koje se odavno više ne koriste, a nalazi se u Vojvodini. Na nekim od ovih pruga vozovi ne saobraćaju i preko četrdeset godina - ističu u Ministarstvu.

Na pitanje da li postoji studija opravdanosti, elaborat ili stručna analiza na osnovu koje se zaključilo da neka od tih pruga nema perspektivu ni u budućnosti, ne odgovaraju. Ali su zato sigurni da popravke nemaju nikakvo opravdanje.

- Riječ je o prugama čije funkcionisanje i održavanje ni na koji način nije bilo isplativo, a bilo kakve nove investicije i popravke nemaju ni ekonomsko, ni saobraćajno opravdanje. Bilo je prethodnih decenija više pokušaja da se uradi ovaj veliki posao i riješi problem starih pruga u Srbiji, ali su se neuspješno završavali - napominju u Ministarstvu.

Ilustracija (Foto: Pixabay / Peter H)Ilustracija

Oslobođeno 590 hektara zemljišta - ko će profitirati

Stare pruge praktično nisu služile ničemu, osim što su zauzimale željezničko zemljište i zemljište lokalnih samouprava, čuli smo prije nekoliko dana i od "Infrastruktura željeznice Srbije". A korist će, kako navodi ovo preduzeće, imati svi - i lokalne samouprave koje će na oslobođenih 590 hektara zemljišta moći da grade komercijalne i sportske sadržaje i "Infrastruktura željeznice" koja će prodajom sekundarnih sirovina, a procjena je da će ih biti oko 25.000 tona, zaraditi oko 300 miliona dinara. Reklo bi se - situacija u kojoj svi dobijaju. Da li je zaista tako? Za Ministarstvo nema dileme.

- Demontiranjem i uklanjanjem starih željezničkih infrastrukturnih kapaciteta koji odavno više nisu u upotrebi, "Infrastruktura željeznice Srbije" oslobodiće i oko 590 hektara zemljišta u infrastrukturnom i pružnom pojasu, u 26 opština širom Srbije, koje će lokalne samouprave moći da koriste za najrazličitije namjene i u skladu sa svojim potrebama. Tako će zemljište sa koga budu uklonjene pruge moći da se koristi za izgradnju novih puteva, sportske sadržaje, biciklističke ili trim staze i druge namjene, a biće stvoreni i uslovi za bolju i lakšu saobraćajnu povezanost i infrastrukturni razvoj ovih lokalnih samouprava - objašnjavaju u Ministarstvu.


Šta "kaže" Prostorni plan i zašto ćute lokalne samouprave

Dok se pruge ukidaju, međutim, aktuelni Nacrt Prostornog plana AP Vojvodina 2021-2035. predviđa, praktično, sve suprotno!

Kako se navodi, "gradovi-velika saobraćajna čvorišta, u kojima je moguće i potrebno primijeniti lake šinske sisteme i integraciju saobraćajnih vidova su: Novi Sad, Subotica, Pančevo, Zrenjanin, Apatin, Sombor, Sremska Mitrovica i Kikinda".

I upravo se na nekim od tih linija predviđa trajno uklanjanje pruga. Da situacija bude još zanimljivija, među aktivnostima koje Plan predviđa je i "obnova ukinutih - demontiranih pruga u skladu sa razvojnim potrebama lokalnih samouprava". Ali većina lokalnih samouprava koje je portal eKapija kontaktirao ovim povodom, ćuti. To uključuje i Novi Sad, grad koji bi, da je u Mađarskoj ili Rumuniji - da ne idemo u razvijeniji svijet - imao i tramvaj i trolejbus. A prugom za Beočin bi vozio prigradski voz. Tu prugu će, rekosmo - da ukinu.

Ministarstvo ne ćuti i podsjeća da će u naredne dvije godine biće demontirane i uklonjene sledeće pruge u Srbiji: Bečej - Senta (35,8 km), Senta - Kanjiža (17,07 km), Sečanj - Jaša - Tomić (10,36 km), Sombor - Bački Breg (25,33 km), Sombor - Riđica (28,11 km), Vladimirovac - Kovin (40,9 km), Bečej - Vrbas (36,92 km), Zrenjanin fabrika - Vršac (81,2 km), Horgoš - Kanjiža (13,51 km), Karavukovo - Bač (13,4 km), Petrovaradin - Beočin (14,35 km), Žabalj - Bečej, deonica Čurug - Bečej (31 km), Kikinda - Banatsko Aranđelovo (32,91 km), Sombor - Apatin fabrika (21,6 km). Ako je za utehu Vojvođanima, koji su pre više od veka imali železničku mrežu na nivou razvijenih zemalja, ukinuće se i pruga Sopot Požarevački - Kostolac (32 km).

Pogledajte te pruge i na našoj INFO MAPI.


Novi Sad - Subotica, a Novi Sad - Zrenjanin?

Veoma je dobro za Subotičane što će, kada se završi nova pruga do mađarske granice, moći da dođu u Novi Sad za manje od sat: dobro je to i za radnu snagu, i za biznis, kao i za studente, đake, za sve. Zrenjanin, međutim, nije baš mnogo manji grad od Subotice, još je više upućen na Novi Sad, pa pomenuti Nacrt Prostornog plana Vojvodine predviđa, logično, izgradnju direktne regionalne pruge između dva grada, za šta nedostaje tek nešto više od 20 kilometara trase, uz most preko Tise. To je odavno u planu, i tada bi Zrenjaninci mogli na posao, kod ljekara ili na fakultet brzo i jeftino - vozom. A ako se ne bi trajno ukinula nego obnovila pruga Zrenjanin - Vršac, iz Novog Sada bi postojala direktna i efikasna veza sve do Bele Crkve. Baš tako nešto tom narodu i treba.

Samo malo sjevernije, ako bi se spojili prugom Novi i Stari Bečej, uz to i obnovila a ne trajno uklonila pruga od Vrbasa do Bečeja, realni bi bili i polasci (Beograd -) Novi Sad - Vrbas - Srbobran - Bečej - Novi Bečej - Kikinda... Banat bi "prodisao" kao što će Bačka sa brzom prugom. A Banat nam je dosta zaostao... I to nisu prevelike investicije, pogotovu u poređenju sa nekim koje se realizuju.

Apatin je, davnih dana, imao direktan voz za Beograd, preko Sombora i Novog Sada. Zašto ne bi opet?

Sve smo to pitali - nisu nam odgovorili...


M. D. - M. R.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.